İ s t a n b u l

a n a s a y f a
e m i n ö n ü
s u l t a n a h m e t
b e y a z ı t
h a l i ç
k a r a k ö y
b e ş i k t a ş
b e y o ğ l u
b o ğ a z k a d ı k ö y
ü s k ü d a r n i ş a n t a ş ı
y e ş i l k ö y
e - m a i l









 
Futbol takımıyla bütünleşen sakinleri, ilçe sınırları içinde bulunan üç sarayı, üniversiteleri, müzeleri, camileri, boğazın yalılarıyla dolu sahili, parkları, bahçeleri, çeşmeleri ve daha neleriyle Asya ile Avrupa’nın buluşma noktası Beşiktaş!


Beşiktaş öylesine dolu, öylesine gezilip görülecek yeri, mekânı, tarihi yerleri var ki öyle kolay kolay gezmekle bitmiyor, nerede nasıl vakit geçireceğinize bilemiyorsunuz. Dinlenmeyi, yeşili sevenlere Yıldız Parkı, müzeleri, sarayları, kasırları, gezmeyi sevenlere tarihi yerler, eğlenceyi sevenlere sinemalar, tiyatro ve gösteri merkezleri, kafeler, restoranlar, meyhaneler, alış veriş merkezleri, çarşıları, galerileri eklerseniz ortaya çıkan çok renkli dünyasıyla Beşiktaş’a doyamıyorsunuz.



Gezimize Kabataş’tan Dolmabahçe’ye doğru başlıyoruz.
Beşiktaş’ın stadı ve müzesini solumuza, Dolmabahçe Camii, saat kulesi ve Dolmabahçe Sarayını sağımıza alıp sarayın yüksek duvarları önünden yürürken, her iki kaldırımda gökyüzüne yükselen tarihi çınar ağaçlarının birbirine kavuşarak meydana getirdiği ağaç tünelinde olduğumuzu fark ediyoruz.
Dolmabahçe Sarayı'nın anıtsal kapıları, yemyeşil sarmaşıklarla kaplı, çiçeklerle bezeli yolun bir başka görülmesi gereken özelliği ise duvarlarında Ortaköy’e dek uzanan ve 105 fotoğraftan oluşan Atatürk temalı daimi fotoğraf sergisinin bulunuyor olması.
Bir kilometrelik bu eşsiz güzellikte ki yolun bitiminde Beşiktaş’ın merkezine yaklaşırken sağımızda Mimar Sinan Üniversitesi, Resim ve Heykel Müzesi, solumuzda yukarı bir yokuşun çıktığını görüyor ve tereddütsüz çıktığımız Akaretler ismiyle anılan yokuş bizi Maçka’ya ulaştırıyor.


Akaretler Yokuşu
Parke taşı kaplı yokuş çok dik olmamasına rağmen İstanbul’un taşıt sürücüleri 1955–1965 yıllarında bazı yokuşlar için stadın arkasından gazhane tarafından çıkan yol için “Öldüm Bayıldım Yokuşu”, Akaretler yokuşu için de “Kargadan başka kuş, Akaretlerden başka yokuş tanımam” derlerdi. Zamanın kötü hava koşullarında dur kalk yapmak ve yolun kaymasından dolayı böyle bir şöhreti varken, günümüzde yoğun trafiğe sahne olmaya devam ediyor.


Yokuş boyunca sağlı sollu yer alan ve yenilenen Akaretler evleri, içinde Atatürk’ün annesinin bir süre kaldığı dönemin yüksek tavanlı müzede eşya bulunmuyor, sadece belgelerle, büyük boy fotoğraflarla döneme ışık tutuluyor.
Atatürk müze evi haline dönüştürülen 36 nolu üç katlı müze evi haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Akaretler Yokuşu'nu çıkarken sol kanatta yer alan Şairler Parkı'nda tarihte iz bırakmış bir çok edebiyatçının heykeli yer alıyor. Parkın girişinde ziyaretçileri Beşiktaş Kulübünün efsanevi Başkanı Süleyman Saba'nın heykeli karşılıyor.
Şairler Parkı heykel bakımından İstanbul'da ki en zengin park. Ağaçların gölgesinde Şair Necati Cumalı, Sabahattin Kudret Aksal, Ataol Behramoğlu ile Behçet Necatigil, Sabahattin Kudret Aksal, Cahit Sıtkı Tarancı, Oktay Rıfat, Orhan Veli, Neyzen Tevfik, Şair Nigar Hanım grup heykelleri yer alıyor.

Antika demişken yeni açılan butikler, oteller eşliğinde çıktığımız yokuşun üzerinde yer alan bembeyaz mermerlerle süslü Valideçeşme önünden geçiyoruz, ardından yokuşun bitiş yeri olan ve Beşiktaş Kulübünün efsanevi başkanının ismiyle anılan Süleyman Seba Caddesi başına yani Antika meraklıların vazgeçilmez durağı Antik Palas’a geliyoruz.
Antik A.Ş. nin düzenlediği müzayedeler öncesi sergilenen eserlerle bir müze görünümlü göz okşayan estetik konak, aynı zamanda sergi salonları, konserler, çeşitli etkinliklerle hayranlık uyandırıyor. Yol, devamında İTÜ önünden geçerek Hilton Oteli vadisini bir baştan bir başa geçiş imkânı veren teleferik istasyonuna, sonrada Teşvikiye’ye, Rumeli Caddesi uzanıyor. Swiss Otel, İsmet İnönü’nün evi ve heykelinin bulunduğu Maçka’dan ayrılarak daha ileriye gitmeyi bir başka bölüme bırakıp sahil yoluna geri dönüyoruz.


Cıvıl cıvıl renk ahenk Beşiktaş Çarşısı solumuzda, cadde boyunca uzanan dükkânlar, bankalar, kitapçılar ve de duraklar. Otobüs durağının yanı sıra Taksim minibüslerinin hareket noktası olması, karşı yakadan gelen gemi yolcularının geçitleri kullanarak duraklara ulaşmasıyla bu daracık kaldırım platformun, her daim canlılığını, kalabalıklılığını koruduğunu görüyorsunuz.
Çarşı yine solumuzdan içeri sapan yolda başlıyor. Beşiktaş Spor Kulübüne gönül vermiş taraftarların, yaratıcı sloganlarını atarak Beşiktaş’ın maç günleri toplandığı, takım deplasmandaysa maç seyrettiği Kazan Birahanesi ve çevresi merkez olarak ilgi odağı oluyor.
Çarşı içinde uğramadan geçemeyeceğimiz birçok alış veriş noktası var.
Bu sıra üzerinde araç park edecek yer bulanlar kendilerini şanslı sayıyor.
Daha girişte sağda kat otoparkı ile solda araç park alanı marketlere gelenlerin, çarşıda işi olanların sayesinde hiç boş kalmıyor.

Market demişken Beşiktaş Üçler Market'ten bahsetmeden de olmaz.
Sürekli taze mal gelen market, adeta bir meyve bahçesi gibi.
Özenle dizilmiş bölümlerden gözünüzün beğendiğini seçip sepetinize koyabileceğiniz, kendinizi bahçenizden sebze meyve topluyormuş gibi hissedeceğiniz farklı bir yerde olduğunuz hissine kapılıyorsunuz.
Buna bir de güleryüzlü, cana yakın personelin alakası da eklenince alışverişten zevk almanız kaçınılmaz oluyor.
Çay bahçesi, banka, şubeleri, butikler, marketler, şarküteri, bijuteri, rüccaciye, eczane, sağlık kuruluşları, telefon üzerine çalışan dükkanlar, terziler, pastane, restoran, büfelerle devam eden çarşıda, yolun çatallaştığı mevkide üç yan yana dükkân dikkatimizi çekiyor.
Zaten damak zevkine görüntüsü ve kokularıyla hitap eden dükkânlardan biri tarihi Şöhretler Köftecisi ile Beşiktaş Köftecisi, diğeri turşucu.
Şöhretler Köftecisi futbolcuların, ünlülerin portreleri ile doldurduğu duvarlarına bakarak ızgara köfte, piyaz, irmik helvası yiyenlerin vazgeçilmez mekânlarından biri sayılıyor.
Beşiktaş Köftecisi'de yılların vazgeçilmezi olarak müdavimlerini ağırlıyor.
Turşucu derseniz tüm Beşiktaş sakinlerinin uğrak noktalarından biri olarak hiç boş kalmıyor.
Soydan Turşuları Ahmet - Murat Öğretmen işletmesi turşu çeşitleri, salamura dolma yaprakları, biber salçası kavanozları, zeytinleri, sirkeleri ile ev hanımlarının mutlak uğrak yerlerinden biri olarak ilgi görüyor.
Ziyaretçiler turşu siparişleri yapılırken ayaküstü bardakta hazırlanan turşu ve suyunu içebiliyor.
Şair Leyla Sokak No 19 Tel no: 0(212) 259 32 02
Her köşebaşı, yol üstü, dükkanlar, sokak kahveleri ile dolu, her noktada bir başka koku, bir başka renk görmek mümkün.
Midye tava, balık restoranlarının, balık çarşısının etrafa yaydığı büyülü kokular, kebap, döner, lahmacun, ekmek fırını, pastahane, simit sarayı kokuları birbirine karışıyor.


Yolun devamında Karakartal heykelli küçük bir meydana geliyoruz ki burası Beşiktaş'ın kalbi, etkinliklerin merkezi, Beşiktaş'a gelenlerin Kara kartal heykeli önünde mutlaka fotoğraf çektikleri yer, en hareketli buluşma noktası, sokak masalarınında oturanların manzarası.



Beşiktaş futbol takımı 2016-2017 üst üste iki yıl şampiyonu olması nedeniyle kartal heykeli çevresi neredeyse hergün etrafında kartal pençesi yaparak poz verip fotoğraf çektirenlerle dolup taşıyor. Ziyaretçiler maç heyecanını maç olmasa bile burada doyasıya yaşıyorlar.



Meydanın her yöne açılan sokakları, caddeleri Beşiktaş'a gelenleri farklı yerlere götürüyor. Alış veriş yapanların uğrak noktalarından biri olan "7-8 Hasan Paşa Fırını"ndan yeni çıkmış simit, paskalya çöreği, kurabiye kokularının derinden hissedildiği, dondurmacı Mado’nun, lahmacuncu Hacı Salihoğlunun çevrelediği işlek meydan kokuların kesistiği yer konumunda.

Dönerci Asım Usta
Beşiktaş çarşı içinde köfteci, turşucu, fırın, balıkçı, dondurmacı gibi dükkânlar kendilerine şöhret sağlamışlar, bunların yanı sıra bir de damakta tat bırakan lezzetiyle dönerci Asım Usta var.
40 yıllık dönerci Asım Usta dönerin hararet yapmadığını, lezzetinin yıllardır hiç değişmediğini, bunu da kıyma kullanmadan sadece kuzu döşü et döneri yaptığına borçlu olduğunu söylüyor.
Döner etini kendi seçip, kendi hazırlayan ve pişirip kesen, İstanbul’un en şişman dönerlerinden birini döndüren Asım usta, normal günlerde 100 kiloluk dönerin Beşiktaş’ın İnönü stadında maçı olduğu günlerde daha da ağırlaşıp 150 kiloya çıkardıklarını söylüyor.
Kısa sürede ününe ün katan efsane dönerci için kapıda sokağa taşan uzun sıralar oluşuyor.

Kaymakçı Pando artık yok
Beşiktaş çarşı içinde Balkanlar'dan gelen mandıracılık ve kaymakçılık geleneğini Pando Sestaki (nam-ı diğer Kaymakçı Pando ya da Sütçü Pando, Bulgar dedesinden devraldığı bu mesleği tabelası bile bulunmayan Beşiktaş çarşısındaki dükkanında vefasına kadar yaklaşık 150 yıldır sürdürüyordu.
Beşiktaş'ta kahvaltı yapmak isteyenler, çay, sahanda yumurta, salatalık, domates söğüş, bal üzeri kaymak eşliğinde mükellef bir sofraya oturuyorlardı. Bulgar kökenli Pando, 2014 yılı sonunda faaliyetine son verdi. Çarşı meydanında kartal heykeli karşısında bulunan dükkanının bulunduğu binanın ise yıkılacağı söyleniyor.


Doğrusunu isterseniz Beşiktaş dediğim semtin çarşısı labirent gibi bir yer, girdik bir kere, ne tarafa çıkacağımızı bulmak gerçekten tecrübe istiyor.
Her tarafta görülesi bir mekân mutlaka bulunuyor.
"Şunu mu alsam bunu mu alsam, burada mı şurada mı otursam aaa bu da varmış" dedirten çarşıdan Barbaros Bulvarına doğru giderken yeni yapılan Beşiktaş Köy içi Balıkçılar Çarşısı'nı solumuzda, simit sarayını sağımızda bırakıyoruz. Arada bir sokak var, köşesinde bir zamanlar ana cadde üzerinde, durakların arkasında bulunan küçük dükkânın yeni taşındığı yer olarak İş Bankası Yayınlarını, yeni çıkan kitapları satıyor.
Gözlükçü, çorapçı, kilise, bankalar, önünden ilerlerken içeri doğru uzanan sayısız dükkânlı pasajları bırakıyor, bir köşesi Sinanpaşa Pasajı, bir köşesi İskender, sucuk dönerci lokantadan Barbaros Bulvarının iniş yakasıyla kucaklaşıyoruz.
Bu noktadan daha sonra sahili dolaşıp tekrar geçeğiz.
Dedim ya Çarşıdan öyle kolay kolay çıkılmıyor.
Caddeden ayrılıp pasajlara dalarsanız, pasajların her katı ayrı bir dünya, her vitrin dikkat çekecek ürünleri sergiliyor.
Beşiktaş yoğun kalabalıklara sahne olan bir yerleşim yeri olunca, özellikle genç nüfusu barındıran semtin caddeleri, sokakları, kafeleri dolduranlarla, günün son çizgilerini taşıyan tasarımların sergilendiği bir podyuma dönüyor.
Bunda, gerek çarşı içinde, gerekse çok katlı pasajlarda moda üzerinde oldukça ekonomik fiyatlarla hizmet veren sayısız butik ve tasarım atölyelerinin vitrinleri büyük rol oynuyor.

Büyük Beşiktaş Çarşısı
En çok butik bulunan Büyük Beşiktaş Çarşısı butiklerinden biri olan “Wishne” butik moda tasarımcısı Dilek Çelen, pul payet, dantelli, abiye gece kıyafetleri üzerine giysi hazırlıyor. Üniversitede okuyan gençleri de düşünerek kıyafetleri 150-600 TL arasında fiyatlandırdıklarını, okul mezuniyet baloları, açılışlar, düğünler, kokteyllerde giymek üzere çok sayıda kıyafet tasarladıklarını, en çok fuşya, mercan, siyah renklere talep aldıklarını belirtiyor.
“WISHNE” Ortabahçe Cad. Büyük Beşiktaş Çarşısı Postane Pasajı No 143 Beşiktaş.
Tel: 0543 311 52 12
My Way Boutigue” Büyük Beşiktaş Çarşısının butiklerinden bir başkası olan tasarımcı Selda Ayyıldız atölyesinde ise farklı türde aksesuarlarla pantolon, ceket, buluz, tişort gibi çeşitli kıyafetler üzerinde ilave uygulamalar yapılarak gece ve gündüz giyilebilen değişiklik modeller yaratılıyor. Kıyafet bazen yeni bir kreasyona dönüştürülüp şapka ile tamamlanıyor, bazen tekstil ürünü, ilave takılarla bütünleştiriliyor. Pantolonlara istenilen bölgelerde yırtıklar, pencereler açılıyor, iç yüzünden dikilen danteller, süsler pullar, perçinler, kordonlar takılarak, 135-165 TL ödemeyle kıyafetin kişiye özel olması sağlanıyor.
“My Way Boutigue” Büyük Beşiktaş Çarşısı No:121 Beşiktaş. Tel: 0(212) 227 30 47

Büyük Beşiktaş Çarşısı'sının en çok uğranılan yerlerinden birisi de Terzi Nehir.
Zamanı az çalışanların, acil durumlarda kısa sürede isteğine kavuşmak isteyenlerin, özellikle yaptığı alışveriş sonrası etek, bluz, pantalon paçası, daraltma gibi konularda bay ve bayanlara hizmet veren Terzi Nehir, her türlü elbise dikimi, tadilatı, orjinal Kot tamiri, deri işleri ile ilgi görüyor.
Büyük Beşiktaş Çarşısı no 125 Hasan Yaşar 0537 388 20 09

Beşiktaş Hasfırın Caddesi üzerinde bulunan Sinanpaşa İş Merkezi, bir çok kapısıyla çarşının tamamına yayılmış önemli bir alış veriş merkezi.
Çarşının çeşitli katları arasında dolaşırken moda üzerine hizmet veren sayısız butiklerin yanısıra, takı, kuyum, kırtasiye, dersane, beyaz aşya, restoran, kafe, aklınıza ne gelirse her türlü ihtiyacı giderecek türden mağazalar hizmet veriyor. Bunlar arasında elektronik aletler, telefonlar, dijital çılgınlıkların yer aldığı katlar bilhassa gençlerin kameraya, telefona düşkünlüğü ve ihtiyacı olanların uğrak yerlerinin başında geliyor.

Dijital Dünyasının Kalbinin Attığı Pasaj
Video, ses, fotoğraf konularında hizmet veren EPIC YAPIM'da profesyonel çekim, dijital montaj, müzik ses ekleme, kameradan DVD'ye, VHS'den DVD'ye, Betacam'dan DVD'ye videoların transferleri gerçekleştiriliyor. Kasetten, audio CD'den DVD'lerden MP3 oluşturma kesme birleştirme ses kayıtları, video oluşturma, slideshow hazırlama, müzik ses ekleme, CD/DVD oluşturma için profesyonel, amatör çalışmaları olanların tüm istekler en seri biçimde karşılanıyor.
Telefonlarında verilerini kaybedenler, okul balosunun, doğum günü partisinin, yaz tatili anılarının çekimini kurgu ve montajlatmek isteyenler, deneme çekimleri, kısa belgeseller hazırlayanlar mutlaka bu kata uğruyorlar.
Bilgisayarlar parçaları, laptop aksesuarlarını ekonomik fiyatlarla bulabiliyorlar.
Epic Yapım'da bigisayar malzemeleri, çantaları, kulaklık çeşitleri gibi çeşitli malzemelerin yanısıra zengin tematik modellerde hazırlanmış olanlar veya sipariş üzerine tasarlanan kişiye özel resimli duvar saatleri de satın alınabiliyor.
Ayrıca albümlerinizin çok yer kaplamasından şikayetciyseniz, eski pozitif ve negatif filmlerinizde, dialarınızda neler olduğunu merak ediyorsanız, yahut yıllar geçtikçe sararan, bozulan, renk kaybeden, kullanılamaz hale gelerek dialarınızın yok olmasından endişe duyuyorsanız Epic Yapım'da ekonomik fiyatla dijital ortama aktararak anılarınızı, belge nitelikli fotoğraflarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
EPIC YAPIM Sinanpaşa İş Merkezi Kat 2 No: 5/272 Bahri Yılmaz gsm: 0542 422 86 34

Gurun Han Kuyumcular Çarşısı
Beşiktaş Çarşısı Balıkçılara giderken karşı sırada Gurun Han Kuyumcular Çarşısı isimli bir pasaj var, pasajda kuyumcular hizmet veriyor ama pasajın bir de görülesi tavanı var!.
Tavan çeşitli bakır kap kaçak ile dolu, pasaj girişinde soldaki dükkânın sahibi Anadolu'nun her yerinden topladığı ve koleksiyon haline getirdiği mutfak araç ve gereçlerini tavana eşi benzeri olmayan bir dekor yapmış.
Topladığı bakır objelerin hiçbirini satmıyor, yüzlerce objenin her birinin diğerinden farklı olduğunu, mühürler, imzalar tuğralar taşıdığını belirtiyor. Yolunuz düşerse Beşiktaş'a, başınızı kaldırıp pasaj boyunca çeşitlere bir bakınız isterseniz. Nostaljiyi sevenler, anneannelerin, babaannelerin, dedelerin sıkça kullandığı hemen hemen her evde mutlak bir tanesi bulunan, bizi maziye, çocukluğuna götürecek bakraçlar, taslar, kazanlar, ibrikler, güğümler, tavalar, balıkçı veya gemici fenerleri, tencereler ve daha neler neler sergileniyor...
Köyiçi Meydanı Balıkçılar Çarşısı
Çarşı içinde yeni yapılan Balık Çarşısı, Ekim 2013 itibariyle bir kez daha yenilendi ve tezgahların sokağa bakan kısmı kaldırıldı geniş, ferah bir alan yaratıldı.
2016 yılında beton çatı kaplama güller ve çiçek desenleriyle kaplandı, yine de balık satılan bir çarşıda çiçek resimlerinden ziyade Beşiktaş gibi modern, sanatsever bir çok konuda öncü ve örnek semtte Balıkçılar Çarşısı çatısına balık teması işlendiği resimlerle kaplanması beklenirdi, bu da hiç şüphe yok ki çarşıya akvaryum gibi balık almaya teşvik eden bir görünüm kazandırabilirdi!
Kartal Heykelli Meydana bakan Beşiktaş Derya Balıkçısı da bir başka seçenek. Oldukça zengin deniz ürünlerini sergileyen Derya Balıkçısı, müşteri sirkilasyonunun fazla olması nedeniyle taze balık bulunan balıkçılardan biri.
Balık çeşitlerinin yanı sıra pavurya, midye, karides, kalamarları da sunan balıkçı müşteriler kadar Beşiktaş çarşı içinde ki balık restoranlarının da tercihi. Derya Balıkçısı'nın yanında lokantası da bulunuyor, seçilen balıkları pişirtip yeme imkanı var.

Beşiktaş Balık Çarşısını arkamızda bırakıp bu defa Beşiktaş’ın sembolü Kartal heykelli meydanda, bu defa hiç bir sokağa sapmadan dümdüz gidiyoruz.
Kartal heykeli o kadar çok ki neredeyse her meydanda her sokakta kanatlarını açmış bir kartal heykeli görebiliyorsunuz.
Semtin simgesi olan kartal heykelleri çevresi de lokanta, restoran, kafe, sokak masaları ile dolu olunca, ortaya hayli seyrengah bir manzara çıkıyor. Sokakta renkli bir yaşam var ve coğunluk çağdaş, genç hanımlardan oluşuyor.


Bu sokak ve bu sokağa açılan diğer sokaklar yerleşimin çok yoğun olduğu mahalleleri kapsadığı için ailelerin ihtiyaçlarına göre şekillenmişler. İlk dikkati çekenler, marketler, beyaz eşya dükkânları, mobilyacı, halıcı, perdeci, döviz büfeleri, telefoncular, nalbur, resim çerçevecileri, açık parfüm satan dükkanlar, fırınlar…
Yol öylesine vitrin baktıran dükkânlarla dolu ki dükkânların bitiminde Fulya, Ihlamur Yokuşu başına geldiğinizde, derin bir ohhhh çekecek, kısa bir mola verecek alan bulabiliyorsunuz.


Sürekli hareketlilik yaşanan çarşı'da dükkanlar kadar duvarlara yapılan şirin kedi resimleri de ilgi çekiyor. Beşiktaş'ta en az Cihangir, Kadıköy, Moda'da yaşayan hayvanseverler gibi sokak hayvanlarına bakıyor, barınaklar yapıyor, beslenmelerini sağlıyorBeşiktaş Belediyesi'de Abbasağa Parkı gibi yerlerde özel olarak yapılan yerlerde kedilere uygun yaşam şartları sağlıyor.


Burası genişleyen ve biraz da yeşillik bulunan bir zamanlar padişahın avlanmaya geldiği av sahası. Aşırı yapılaşma ile neredeyse bir bahçe içinde kalan görüntüsüyle taşın, mermerin oya gibi işlendiği çarpıcı ve nadir bitki örtüsü ile hayranlık uyandıran Ihlamur Kasrı.

Ihlamur Kasrı
Ihlamur mesiresi adlı alan içinde Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi, Hacı Hüseyin Bağı bölümlerinden oluşan bu dinlenme alanı III. Sultan Ahmet döneminde 1703–1730 bir has bahçeye dönüştürüldüğü, I. Abdülhamit ve III. Selim dönemlerinde ki düzenlemeler sonrasında Sultan Abdülmecit’in sade bir bağ evine gelerek dinlendiği biliniyor.


Daha sonra bugünkü yapılardan biri olan ve törenlerde kullanma amacıyla Merasim Köşkünü yaptırmış. Köşkün ön cephesinde kullanılan barok çizgiler taşıyan merdiveni, kabartmaları, motif, kalem işi bezemeleri süslemeler günümüzde ziyaretçilerin büyük beğenisini kazanıyor.
Maiyet Kasrı olarak tanınan diğer küçük yapı ise iç ve dış süslemelerinin daha yalın olduğu gözleniyor.
Bazı horoz ve koç dövüşlerine, güreşlere mekân olan kasır aynı zamanda 1910’da ziyarete gelen Bulgar ve Sırp krallarını da ağırlamış.
Ihlamur Kasrı önceleri TBMM sine bağlıyken 1951 de Belediye yönetimine geçirilmiş. Günümüzde ise tekrar TBMM bağlanarak müze saray olarak kamu hizmetine sunulmuş.
Beşiktaş, Yıldız, Nişantaşı üçgeni içinde yer alan Ihlamur Kasrı, Pazartesi, Perşembe günleri dışında 09.30-16.00 saatleri arasında gezilebiliyor.


Ihlamur Kasrı'ndan Fulya'ya geldiğinizde Migros önünde bir çift güvercin heykeli göz okşuyor, yokuşa konumlanmış park ve kavşakta Leyla Gencer, Hakkı Yeten ve diğer ünlü kişilere ait heykeller bulunuyor. Ihlamur Kasrı’nın büyülü dünyasından ayrılıp başınızı yukarı doğru kaldırdığınızda bulutlara uzanan yüksek binalar, gökdelenler arasında Teşvikiye, Nişantaşı, Şişli’ye, Darphane’ye, Ayazağa, Gayrettepe tarafına tırmanan yokuşları görüyorsunuz.


Yokuşun devamında günümüzde kebapçı olan Süslü Karakol ve Beşiktaş'ın tepeden seyredilebildiği parklarla Barbaros Bulvarı tepesine çıkıyoruz.
Dolmabahçe'den başlayıp Boğaz'ın Aşiyan mevkiine dek uzanan Beşiktaş ilçesi, bu noktadan itibaren Akatlar'a, Levent'in heykelli meydanına, cazip dükkanların sıralandığı çarşısına, bahçeli evlerine dek yayılırken, Ihlamur Yokuşu'ndan sahile doğru iniyoruz.


Ihlamur Yokuşu ise sizi karşı yakaya taşıyacak olan Boğaziçi Köprüsüne bağlanması nedeniyle sürücülerin en çok tercih ettikleri güzergâhların başında geliyor.
Şimdi tam bu noktada sahil yolundan gelen Barbaros Bulvarı ile bağlanıyoruz.
Yokuşun bittiği noktada Yıldız Camii, caminin önünde Yıldız Saat Kulesi, biraz ilersinde Barok, Rokoko, İslam etkilerini yansıtan kalem işleri, geometrik bezemeler ve manzaralı panolarla süslü Yıldız Sarayı Şale müze-sarayı ile Şehir Müzesi var.
Bu tarihi bölümün cadde tarafında ise, yıllarca ihmal edilen ve adı Perili Köşk olarak anılan dört duvardan oluşan yapı bulunuyor.
Metruk yapı sonraları Yıldız Teknik Üniversitesi komplesine dâhil edilerek yenilenmiş.
Yoğun trafikle boğuşarak boğaz köprüsüne ayrılan bu sapağın başında bulunan yapının önüne ulaşabilen sürücüler, burada köprü trafiğinde santim santim ilerleyerek geçen zaman içinde karşıya geçmenin bedelini ödüyorlar. Biz karşıya geçmiyor, Beşiktaş Çarşısına saptığımız sahil yoluna geri dönüyoruz. Bu defa yokuşu çıktığımız Barbaros Bulvarına paralel ilerlediğimiz zaman biraz içeride binalar arasında kalan bir yeşil alan yani Abbasağa Parkı içinden geçiyoruz. Bu parkın özelliği Demokrasi Şehitlerinden olan 12 aydının topluca heykellerini barındırıyor olması.



2008 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen anıt parkın plaketinde, "Toplumsal belleğimizin en önemli, en birleştirici parçalarından biri olacak bu mekanda sonsuza kadar var olacaklarına inandığımız aydınları Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Asım Bezirci, Bahriye Üçok, Bedrettin Çömert, Cavit Orhan Tütengil, Çetin Emeç, Doğan Öz, Muammer Aksoy, Onat Kutlar, Uğur Mumcu, Ümit Yaşar Doğanay ve demokrasi yolunda şehit olan daha nicelerini yüce ulusumuzun sevgisine ve belleğine emanet ediyoruz". İbaresi yer alıyor.


Sinanpaşa Camii
Cami Beşiktaş İskelesi karşısında yer alıyor. 1550–1553 yılları arasında Osmanlı Donanmasının Kaptan-ı Deryası olan Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sinan Paşa 1553 yılında öldüğünde cami inşa halinde olduğu için bu nedenle Sinan Paşa Üsküdar'da bulunan Mihrimah Sultan Camisine gömülmüş. Cami ise 1555 yılında tamamlanmış.
Mimar Sinan eserlerinden olan bu cami dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuş, merkezi kubbe kemerlerle altı köşeli bir şekilde sütunlara dayandırılmış olup iki yanda ikişer kubbe desteklenmiş. Kurulduğundan bu yana çeşitli tarihlerde onarım görmüş.
Mabedin son cemaat yerini medrese çevreliyor.
Tek minareli olan caminin Hünkâr mahfili yıkılmış. Caminin şadırvanının üstü havuzdaki suyun kirlenmemesi için mermer eteklikle kapatılmış. Mermer eteklik ve sütun başlıkları 16.yy Osmanlı işçiliğinin en güzel örneklerinden biri sayılıyor.

Deniz Müzesi
Beşiktaş iskelesi arkasında sahil yolu üzerinde bulunan Deniz Müzesi gezinize ana binanın giriş katı, zemin ve ikinci katta sergilenen deniz subaylarının kıyafetlerini taşıyan mankenler, tablo ve gravürler, gemi modelleri, kadırgaları görerek başlıyorsunuz.
Atatürk’ün kaldığı Ertuğrul yatında ki kamarası, kullandığı eşyaları görebilecekleriniz arasında. Zemin katta Yavuz zırhlısına ait parçalar, gemi isim plaketleri, fenerler, mayınlar, torpiller, haritalar, sancaklar, taş baskılar ve tarihi gemi parçaları, teşhir ediliyor.



Ana binadan çıkınca bu defa bahçede açık havada sergilenen savaş topları, 1911 yapımı Yavuz zırhlısının dört pervanesinden biri, Yavuz zırhlısının 11 ton ağırlığında ki çapası, savaş kumanda köşkü ile özel bölümde çeşitli gemilere ait parçalar görülüyor.
Yavuz zırlısının pervanesinden başka bir de geminin yedi demirinden biri yine Deniz Müzesi önünde bulunuyor. Geminin demiri, baş iskele simüs tipi ocaklık demirinin olarak ifade ediliyor ve dört ton ağırlığında olduğu belirtiliyor.
Deniz Müzesi velilerin çocuklarını, öğretmenlerin okul öğrencilerini topluca getirip tarihi parçaları inceledikleri yer olarak ilgi görüyor. Deniz Müzesi, eski müze yanına yapılan yeni müze binasında hizmet veriyor.


Zengin eserlerle donatılmış Saltanat Galerisi bölümü, galerilerinde geçmiş zamana uzanan bir tür yolculuk yaparken, Sultan V. Mehmet Reşat, Sultan Abdülaziz devrine ait köşklü kayıklar, Abbas Paşa’ya, Sultan II. Abdülhamit, Abdülmecit devrine ait çeşitli kayıklar görülüyor. 19. yy çeşitli piyade kayıklarının da sergilendiği alt katta, ayrıca refah gemisi filikası, Mabeyn (saray servis) kayığının baş kısmı, Tenezzüh kayığı, Prens Sait Halim Paşa’nın kullandığı kayık ve diğerleri sergileniyor.
Tarihi Kayıklar Galerisinin üst katında ise Atatürk’ün Marmara havuzunda, Florya Köşkünde kullandığı sandallar, Ertuğrul yatı maun filikası, Sultan Abdülmecit, Abdülaziz’in kayık ve sandalı yer alıyor.


Yedi çifte, on üç çifte saltanat kayıklarında kürek çekenler, dönemin kıyafetlerini giymiş cansız mankenlerle birlikte görülüyor. Müze gezinizin sonunda hediyelik eşya reyonunda bulunan amblemli kupalar, maskotlar, biblolar, anahtarlık, mum, denizcilikle ilgili kitaplar gibi birçok obje satın alınabiliyor.
Deniz Müzesi Pazartesi, Salı günleri dışında mesai saatleri içinde gezilirken, fotoğraf çekmek isteyenler ayrıca ücret ödüyorlar. Müzedeki temizlik, disiplin, her eserin üzerinde açıklayıcı bilgiler bulunması, müze görevlilerinin ziyaretçilere olan tutum ve davranışları hayranlık uyandırıyor.
Beşiktaş Deniz Müzesi: Tel 0(212) 261 00 40


Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı ve Türbesi
Sinan Paşa Camii, Beşiktaş İskelesi, Deniz Müzesi ile çevrili geniş alanda Barbaros Anıtı ve Barbaros Türbesi bulunuyor. 1944 yılında Ali Hadi Bara ve Zuhdi Müridoğlu’nun birlikte yaptıkları eserde gemiye benzetilen bir kaidenin üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa ve iki leventin figürü yükseliyor. Anıtta dikkat çeken bir detayda ise figürler, kaide üzerine yerleştirilirken bir hesap hatası yüzünden leventlerden birinin eli, arka bölümde yükselen kaya kütlesine çakışmış. Çare olarak kaya kütlesinde elin arkasına temas eden kısma bir oyuk açılarak pratik bir çözüm bulunmuş.
4.Temmuz.1546 günü hayata göz yuman, büyük Türk Amirali Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesi de heykelin karşısında görülüyor.
Her yıl düzenlenen törenlerde, anıt etrafında toplanan askerler, temsili havaya ateş ederek anma gününü kutluyor, türbesini ziyaret ediyorlar.


Gençlerin Nefes Borusu
Başta yoğun olarak bulunan öğrenciler ve Beşiktaşlıların nefes borusu, Barbaros Parkı ve sahili oluyor. Derslerden yorulan gençler okul çıkışı sahilde bir süre oturup gelen, geçen vapurları seyrediyor, yorgunluk atıyorlar en azından cep telefonlarından sosyal medya hesaplarına burada açık havada bakıyorlar. Özellikle simgesel yerleri arka planlarına alıp bol bol selfie çekerek ne kadar güzel bir yerde olduklarının fotoğraflarını yakınlarına iletiyorlar.

İskeleler

İşte bir güzel yapı daha Beşiktaş İskelesi, milyonlarca yolcunun bir kıtadan bir kıtaya ayak bastığı unutulmaz boğaz gezilerinin işlek ayağı Beşiktaş İskelesi sadece iskele değil, çevresi ile bütünleşen hafızalarda iz bırakan estetik bir yapı. Biraz ilerde aynı kıyıda, bir de Hayrettin İskelesi ile diğer tarafta deniz otobüsü iskelesi de var amma, Beşiktaş İskelesi mimarisi ile de İstanbul Boğazında ki vapur iskelelerin en güzeli konumunu koruyor.



İki yakayı birleştirenlerin diğer durakları Barbaros İskelesinin solunda yer alan Motor iskelesi. Üsküdar Beşiktaş arasını komşu kapısı yapan dolmuş motorları, turnikeden geçenleri açık ve kapalı mekânları ile bekletmeden bir yakadan diğerine sistemli biçimde taşıyorlar.
Üsküdar’da hiç işiniz olmasa da Beşiktaş’tan çıkıp boğaz havası almak için bile motor iskelesi 'nden binerek 15 dakikada size kıtadan kıtaya deniz aşırı yolculuğu yapma imkânı veriyor.
Artık karşıya kadar geçmişken Üsküdar’dan Beşiktaş’ı seyretmek için iskele çevresinde ki parklarda soluklanmak veya Salacak sahiline yapacağınız kısa yürüyüşle Kızkulesi’nden Beşiktaş seyri seçeneklerden bir başkası olabilir.


Beşiktaş Yolcu Motorları

Beşiktaş’ın en hareketli noktalarının başında Beşiktaş motor iskelesi geliyor. Yolcu motorları kıtalar arası yolculuk yapanlar için 10 dakikada bir kalkış yaparken, çoğunluğu genç ve öğrenci olan milyonlarca İstanbulluyu bir yakadan diğer yakaya taşıyorlar.
Yolcuları onbeş dakikalık bu kısa seyahatlerinde yalnız bırakmayan martılar, kendilerine atılan susamlı simit lokmalarını suya düşmeden havada kapma heyecanıyla kâh çığlıklar atıyor, kâh dalış yaparak motorlara refakat ediyor ve Üsküdar’dan Beşiktaş’a, Beşiktaş’tan Üsküdar’a seyri güzel bir tablo oluşturuyorlar.
Kulaklarda sevinç çığlıkları, gözlerde süzülüşleri çoğu kez fotoğraflarda yer ediyor. Fotoğrafları çekilen sadece martılar olmuyor. Dünyanın en önemli suyollarından biri olan boğaz geçişinde köprü, saray silueti önünde fotoğraflar çekiliyor, çektiriliyor.



Yolumuza sahil boyunca devam edersek son yıllarda kendinden çok bahsedilen genç yaşlı herkesin gözdesi olan bir lezzet durağına rastlıyoruz.

Midyeci Ahmet
Sahil Yolu Adliye binası yanında üniversite gençliğinin güzergahı içinde yer alan Midyeci Ahmet sabah kahvaltısından akşam yemeğinin sonuna kadar hergün meraklılar tarafından dolup taşıyor.
"Midyelerin Efendisi" olarak ünlenen midyecide kokoreç, midye dolma bulunuyor. Birbirleriyle kim daha çok yiyecek yarışına giren bu iki lezzetin meraklıları, sadece İstanbul'un yakın uzak semtlerinden değil, Türkiye'nin bir çok kentinden midyeci Ahmet'e geliyor, kah henüz pişmiş midye dolmalarından kah "Uzay" adı verilen kömür ateşinde pişirilmiş boylamasına bütük kesilmiş kokoreçlerden yarım ekmek arası alıp yumulurcasına müthiş bir iştahla yiyorlar.

Beşiktaş merkezinden ayrılmadan önce bilhassa Barbaros Bulvarı'na açılan sokaklar üzerinde bulunan ve görmeye değer daha nice tarihi yapılardan söz etmeden geçmek olmayacak.

Cami, tekke, yatır
Bulvar üzerinde Erturul Cami ile bitişik bulunan Seyh Muhammed Zafiri Tekkesi ve çeşmesinin ilginç mimarisi, Abbas Ağa, Yıldız Hamidiye, Abdülmecid Han ve Zübeyda Hanım, II. Selim, Süleyman Ağa, Dört Yüzlü Ali Bey çeşmeleri, Tuz Baba Camii ve Türbesi göz okşayan tarihi eserler arasında yer alıyorlar.

İtfaiye Müzesi
Sahil boyunca boğaza doğru ilerliyor, sağımızda Bahçeşehir Üniversitesini bırakıyor, Kaymakamlık binası yanından sola Çitlenbik Yokuşuna sapıyor ve dik yokuşu 100 metre kadar tırmanıyoruz.
Bizi karşılayan Horoz Sokak'ta Kılıç Ali Paşa Sarnıcı içinde ki yeni yerine taşınmış tarihi mekanda 300 yıllık tarihi barındıran bir müze olan İtfaiye Müzesi bekliyor.
Hafta içi hergün 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilen müzede İstanbul'un yangınlarını, tulumbacıları, itfaiye tarihini, araç ve gereçleriyle görülebiliyor.

Yıldız Parkı
Kent içinde gizli kalmış nefes borusu. Uzun boylu ağaçlar, yeşillikler, çiçekler, süs havuzları, estik ahşap köprüler, kamelyalar, banklar.
İsterseniz trafik ve şehir koşturmasından uzak pakta dolaşın, isterseniz tarihi köşklerin birinde oturup bir şeyler içerek soluklanın.
Her iki seçenekte de kentin ortasında bu imkânı bulmayı kendinize sunulmuş bir armağan olarak algılayacaksınız.
Çırağan Sarayı karşısında bulunan Yıldız Parkına Beşiktaş Polis Merkezi önünden geçerek ücretli giriş yapıyorsunuz.
Yıldız Parkı bir rapma ile karşılıyor ziyaretçilerini, özenli, bir o kadar da bakımlı olan parkın sağ tarafında Abdülaziz'in Beylerbeyi Sarayı için Paris'ten getirdiği, estetik fakat bazı uzuvları eksik olan, bronz yapım "Hamle Geyik Heykeli" yer alıyor.
Mevsim çiçeklerle bezenen parkın sol tarafında bir zamanlar Karayöy'de bulunup, sonraları müstehçen bulunarak bulunduğu yerden kaldırılıp, Yıldız Parkı'na getirilen "Güzel İstanbul Heykeli", biraz daha yukarda ise süs havuzu ile köşkler bulunuyor.

Malta ve Şale Köşkleri
Yıldız Parkı içinde bulunan estetik mimarisiyle ilgi çeken Malta Köşkü, ziyaretçilerine asırlık çınarlar, dereler, gölcükler arasında yemyeşil bir vadinin içinde dinlenme imkânı sunuyor. Tarihte Beşinci Sultan Murat’ın zorunlu ikametgâhı olan köşk, günümüzde çevreyle bütünleşmek isteyen, konuklara huzur içinde dinlenme sağlıyor.
Aynı parkta bulunan Şale Köşkü’nde ise II. Abdülhamit döneminden bu yana Almanya, Avusturya, Macaristan, Pakistan’dan gelen birçok devlet büyüğü konuk ağırlanmış.

Yıldız Porselen Fabrikası
Yıldız Parkı içinde bulunan müze fabrika Osmanlı Sarayının cini ihtiyaçlarını karşılamak için 1894 yılında Sultan Abdülhamit’in talimatıyla kurulmuş. Fransız Serves ve Limoges şirketinden ithal edilen teknoloji ile üretime geçmiş, Fransa’dan uzman ve çeşitli kalıplar getirilmiş. Deprem sonrası İtalyan Mimar Raimondo tarafından onarılan fabrika vazolar, figürler, desenler içeren tabaklar, yazı ve sofra takımları, aşurelikler, şekerlikler, tepsiler, çay takımları, abajurlar, fincan takımları, resimli duvar tabakları büyük titizlikle üretiliyor.
Üretilen ürünlerin satıldığı mağaza ise fabrikanın girişinde yer alıyor.
Evinize veya sevdiklerinize gururla verebileceğiniz, itinayla göz nuru eserler barındırıyor. Fabrika çıkışından birkaç metre geriye dönerseniz, Yıldız Parkının Ortaköy sırtlarına açılan ikinci kapısından çıkarak, 30 bin metre kare üzerine kurulu Ulus Parkına ulaşabilirsiniz.

İstanbul Boğazının köprülü panoramasıyla en güzel seyir terasına sahip Ulus Parkı, aracınızı park edebileceğiniz, bir şeyler yiyip içebileceğiniz ücretli girişiyle tercih edilen dinlenme yerlerinin biri sayılıyor.
Biraz ilerde Etiler’de ünlü alış veriş merkezi “Akmerkez”, Levent tarafında “Kanyon” ziyaretçileri ağırlıyor. Ticaret merkezi konumunda olan İstanbul’un yükselen değeri Beşiktaş, gün be gün içerde ve dışarıda tanınınca buna paralel konuk ağırlama ihtiyacı artmış olmalı ki İlçe sınırları içinde lüks otel yapımına hız verilmiş.
Bebek, Conrad İntercontinental, Çırağan Kempiski, Dedeman, La Maison Hotel, Ortaköy Princess Hotel, Parksa Hilton, Sürmeli Hotel, Plaza Hotel, Les Oltomas, Swiss Hotel The Bosphorus, W. Hotel bunlardan bazıları. Ortaköy’e geçmeden önce ve bu kadar genç nüfustan, üniversitelerin benzersiz yoğunluğundan söz etmeden geçmek olmaz.
Gerçekten de Türkiye’de başka yerde göremeyeceğiniz bir üniversite yoğunluğuna şahit oluyorsunuz.
Yıldız, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İTÜ, Boğaziçi, Galatasaray, Bahçeşehir Üniversitesi, Harp Akademileri ile yedi üniversiteye ek olarak liseleri, özel dershanelere gidenleri, kursiyerleri de eklediğinizde bu kadar gencin arasında yaşlı bile olsanız kendinizi onlardan biri gibi genç hissediyorsunuz.

Ortaköy
Çırağan Sarayını, köprüsünü geride, G.S. Üniversitesi, Denizcilik Okulu, Kabataş Erkek Lisesi’ni Feriye sinemalarını sağımızda bırakıp Ortaköy merkezine gelince, çok arklı bir yerde olduğunuzu hemen fark ediyorsunuz.
Ortaköy Meydanı, sanat atölyeleri, kahveleri, bar ve lokantaları, hafta sonu açılan elişi, antika, incik boncukçuları, sanat pazarları ile yerli yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.
Deniz kenarında yer alıp yalı camilerimizden biri olan barok stili süslemeli Ortaköy Camii görkemiyle görenleri hayran bırakıyor.
Başta ünlü mimar ailesi Balyan’lara ait olan apartman olmak üzere birçok bina onarılarak çehresi değişen Ortaköy’de 1723–1724 yılları arasında Ortaköy Camiin mimarı olan Mehmet Ağa’nın yaptırmış olduğu Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Çeşmesi de restore edilmiş.
Burada birbirine çok yakın durumdaki Camii, Sinagog, Kilise’yi bir arada görebiliyorsunuz.
Meydanın arka sokağında 1856 da yapılmış olan Ayios Fokas Rum kilisesi ve Muallim Naci Caddesin Osmanzade Sokağı köşesinde Musevi cemaatinin sinagog’u da bulunuyor.
Ayrı dinlerin ayrı insanları ayrı mabetlerde dinsel inançlarını yerine getirseler de eğlence yerlerinde yaşam alanlarında iç içe oluyorlar, barlar, birahaneler, publar, kahveler, lokantalar, restoranlar renkli görsellikler barındırıyor.

Sokaklara taşan masalarda keyfince yemek yiyip, içenler, çaylarını yudumlayanlar Asya Kıtasının Anadolu yakasına, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Üsküdar sahillerine, üzerlerinden geçen Boğaziçi Köprüsüne karşı oturmanın, seyir zevkini yaşıyorlar.
Seyyar tezgâhlar, satış mağaza ve galerileri, takıcılar, resim satıcıları arasında dolaşanlar, zaman zaman düzenlenen etkinliklere katılanlar, farklı mimarinin içinde yer alan Ortaköy’de midye tava, kumpir, kumru satıcılarının çevreye yaydıkları kokular arasında yaptıkları kısa gezinin, Ortaköy’de geçen zamanın müptelası oluyorlar.


Ortaköy gezinizde yapacaklarınız bunlarla sınırlı değil. Kapalı mekânlarda oturmak istemeyenler, Ortaköy içlerine Dereboyu Caddesine açılan sokaklarda dolaşabilir ahşap evlerin önlerinden geçerken fotoğraf karesine sığdırabilecekleri birçok obje, kompozisyon bulabilirler. Son model motosiklet ve otomobil galerilerine bakabilirler.
Daha iyi ne olabilir derseniz Ortaköy sahilinden kalkıp, Fatih Köprüsü'ne kadar boğazı gezebileceğiniz kısa bir tekne turu, hem deniz havası alıp, hem de bu kısa sürede yalıları seyrederek tadı damağınızda kalacak türden bir saatlik gezi olabilir.


Ortaköy, Esma Sultan Yalısını geride bırakıp boğaz köprüsü altından geçek ulaştığımız Şifa Yurdu mevkiini döndüğümüz anda bir zamanlar kömür deposu olan Kuruçeşme’ye geliyoruz.



Kuruçeşme'nin sahil yolu ile kazıklı yol arasında kalan bölümünde küçük ama güzel bir meydan yer alıyor, sahilin biraz açığında ise günümüzde ki ismiyle Su Ada’sı bulunuyor.
Arnavutköy, sahil parklarıyla, kıyıya bağlı yatları, yolcu tekneleriyle Marmaris, Bodrum benzeri olan Kuruçeşme sahilinde cazibesini korurken, şimdilerde Dünyaca ünlü grupların konserlerine ev sahipliği yapan müzik holü “Kuruçeşme Arena” ya da ev sahipliği yapıyor.


Artık boğaza iyice girdik ve yalıların, konakların süslediği Arnavutköy’e hatta yaz, kış balık yakalanabilen Akıntı Burnuna geldik. Bence Bebek Parkına gitmeyecekseniz, Bebek badem ezmesi almayacaksanız, Aşiyan Müzesini gezmeyecekseniz istavrit, kıraça avlamak üzere kamış oltaları, çaparileri hazırlayıp balık tutmaya ya da kazıklı yolun gerisinde kalan sahil restoranlarından birine kurulup, deniz, rakı, parfüm kokularının birbirine karıştığı boğazın bu bölümünde rakı-balık keyfine başlayabilirsiniz.

Ortaköy Sahilinde Yaşam, Camii, Takı Tezgahları, Kumpirciler, Kafeler,
Ressam Fethi Baba ve Gemi Maketçisi Osman Çelikkıran ile kısa söyleşiler...
(Video süresi 20 dakikadır)

Ortaköy'den Tekneyle Boğaz Turu için Tıklayınız


Yazının bundan sonrasına İstanbul Boğaz bölümünde devam ediyoruz.
Beşiktaş - Foto galerisi

Beşiktaş Rehberi

İlçe sınırları içinde 1600'den fazla tarihi yapı ve eserin bulunduğu Beşiktaş'da 52 çeşme, 51 dini yapı, 44 anıt saray, 37 su haznesi tanoz mahsen, 1678 sivil mimarlık örneği 850 tanesi sit alanında 1923 adet eser bulunuyor.
Beşiktaş Belediye Bşk.Tel: 0(212) 444 44 55

Saraylar, Köşkler, Müzeler
Dolmabahçe Sarayı
Tel:
0(212) 226 90 00

Çırağan Sarayı
Tel: 0(212) 258 33 77

Yıldız Sarayı
Tel: 0(212) 258 30 81

Çadır Köşkü
Tel: 0(212) 258 90 20

Malta Köşkü
Tel: 0(212) 258 94 93

Ihlamur Kasrı
Tel: 0(212) 259 50 86

Şale Köşkü
Tel: 0(212) 259 45 70
Aşiyan Müzesi
Tel: 0(212) 263 69 86

BJK Müzesi

Tel: 0(212) 236 59 01

Deniz Müzesi
Tel: 0(212) 327 43 45

MSÜ Resim Heykel Müzesi
Tel: 0(212) 261 42 98

Şehir Müzesi
Tel: 0(212) 258 53 44

Yıldız Sarayı Müzesi
Tel: 0(212) 258 30 80

Sinemalar
A.F.M Sinemaları
Tel:
0(212) 352 23 51

Ak Merkez A.F.M.
Tel: 0(212) 282 05 05

Levent Kültür Merkezi
Tel: 0(212) 325 72 88

Feriye Sineması
Tel: 0(212) 236 28 64

Mars Sineması
Tel: 0(212) 353 08 53

Mayadrom AFM
Tel: 0(212) 352 23 51

Onat Kutlar Sineması
Tel: 0(212) 268 17 30

Peugeot Cine City
Tel: 0(212) 352 16 62

Princess Hotel Sinema
Tel: 0(212) 227 60 10

Yıldız Sineması
Tel: 0(212) 250 62 53

Kültür Merkezleri

Akatkar Kültür Merkezi
Tel:
0(212) 351 93 82-84

Mustafa Kemal Merkezi
Atilla İlhan Sahnesi
Tel: 0(212) 351 24 56

Levent Kültür Merkezi
Onat Kutlar Sinema Salonu
Tel: 0(212) 325 73 71

Ortaköy Kültür Merkezi
Tel: 0(212) 236 10 27

Beşiktaş Kültür Merkezi
Tel: 0(212) 227 54 92-236 18 18




İskeleler

Arnavutköy İskelesi
Tel:
0(212) 263 56 25

Bebek İskelesi
Tel: 0(212) 263 60 23
Beşiktaş İskelesi
Tel: 0(212) 261 96 15

Ortaköy İskelesi
Tel: 0(212) 227 88 19

Oteller

Ak Merkez Residence Apart
Tel:
0(212) 282 01 30

Anadolu Oteli
Tel: 0(212) 326 80 42

Aura Hotel
Tel: 0(212) 263 12 00

Bebek Otel
Tel: 0(212)358 20 00

Conrad International Otel
Tel: 0(212) 227 30 00

Çırağan Place Kempski Otel
Tel: 0(212) 226 46 46

Dedaman Otel
Tel: 0(212) 337 45 00

Fantasia Otel
Tel: 0(212) 281 91 17

Feri Otel
Tel: 0(212) 260 98 88

Hotel Les Ottomans
Tel: 0(212) 359 15 00

Koç Otel
Tel: 0(212) 261 06 29

La Maison Otel
Tel: 0(212) 227 42 63

Mels Otel
Tel: 0(212) 283 70 31
Ortaköy Princess Otel
Tel: 0(212) 227 60 10

Otel Beşiktaş
Tel: 0(212) 261 03 46

Parksa Hilton Oteli
Tel: 0(212) 310 12 00

Princess Otel
Tel: 0(212) 227 60 10

Radisson Sas Bosphorus Otel
Tel: 0(212) 310 15 00

Sürmeli Otel
Tel: 0(212) 272 11 60

Swiss Otel
Tel: 0(212) 326 11 00

Swiss Otel Residence
Tel: 0(212) 326 11 09

Taşlık Otel
Tel: 0(212) 227 83 10

The Plaza Otel
Tel: 0(212) 274 13 13

The Residence Otel
Tel: 0(212) 288 95 90

Uğur Omay Otel
Tel: 0(212) 259 16 09

W Otel
Tel: 0(212) 381 21 21