Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  2 Kıta 2 Köprü arasında Ortaköy'den  
 

Boğaz Turu

 
 
Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
 
boğaz turu
boğaz turu

Ortaköy sahiline geliyor, kafede bir kahve molası sonrası 11.45 'de kocaman gemi gibi bir tekneyle kıyıya paralel hareket ediyorsunuz.
Teknede simit, çay, kahve, meşrubat, bira servisi yapılıyor. Konukları genellikle yerli ve yabancı turistler ile semt sakinleri oluşturuyor. Tur teknesi geniş, isterseniz kapalı salon bölümünde, isterseniz açık arka gölgeli bölümde, isterseni üstü tamamen açık olan teras da yolculuk yapabiliyorsunuz. Kişi başı 10.00 TL ücret ödeniyor. Bir saat boyunca temiz boğaz havası alıyor, seyir zevkinizi tatmin ediyorsunuz. Müzik yayını yok, tekne turunuz aynı amaç için bir araya gelen insanların yolculuğu şeklinde gerçekleşiyor. Bebek, Rumeli Hisarı geçiliyor, Fatih Köprüsü altından Anadolu yakası paralelinde ilerleyip, Beylerbeyi önünden tekrar Ortaköy'e hareket noktasına dönülüyor.

boğaz turu
boğaz turu

Ürkütücü cazibe başka isim bulamadım. Kıyı boyunca kafeler, gece kulüpleri, yalılar imrendirici görünüyor, geri plan ise plazalar, beton bloklar gelecek için Boğaz'ın arka planının akıbetini gözler önüne seriyor.

Tur sırasında tekne yavaş seyrediyor, sarsıntı olmuyor, fotoğraf makinenizle veya kameranızla bulunduğunuz yükseklik, yalıları fotoğraflamak için yeterli, sabah ışığı Anadolu yakasından geliyor, çekim yapacağınız sahil aydınlık. Boğaziçi köprüsü sonrası Kuruçeşme arena önünden geçiyor, SAVARONA gemisini seferde değilse görüyor, Galatasaray Kulübüne ait olan SUADA ya geliyorsunuz.

boğaz turu
boğaz turu

Boğaz bilhassa iki köprü arasında kalan bölümleri hafta sonu tekne trafiğini yoğun olarak yaşıyor, her iki yakada yol alan teknelerin kimini geçiyor, kimine geçiliyorsunuz. İDO'nun boğaz turu'den kalkan Ortaköy uğraklı teknesi daha uzun gezi yapıyor, İstinye'den karşı sahile geçiyor. O da kişi başı 10.00 TL ama bira içilmiyor. Eminönü ve Kabataş, Üsküdar kalkışlı olanlar da var. Özel tur düzenleyen grup tekneleri de var. Yabancı kimse olmuyor, rotayı siz belirliyorsunuz. O da bir seçenek. Tankerler, yük gemileri geçişler yapıyor, yelken yarışları veya tek başına gezenler görülüyor.

boğaz turu
boğaz turu

Boğazın Arnavutköy sahili tekneler yatlarla dolu, tabiri caiz ise Marmaris gibi görünüyor. GS Suada'ya geçişi sırasında turistler pek bir imreniyor, hayranlıkla bakıyor, biraz iç çekiyorlar, haksız da değiller, denizin ortasında böyle bir güzellik her ülkeye nasip olmaz güzellikler barındırıyor. Türkiye’nin ilk deniz suyu havuzu yaklaşık 30 yıl önce burada uygulanmış.
Denizin ortasında havuza girmek, hem de deniz suyu içinde, taş, yosun, denizkestanesi, balık olmadan denizin içinde, Boğazın ortasında yüzmek farklı bir duygu olsa gerek. Galatasaray Adası veya yeni ismiyle Suada çok cazip görünüyor. Sahil boyunca yalılar, cadde trafiği, balık tutanlar az sayıda kalan ağaçlar fon oluşturuyor.
Arnavutköy Akıntı Burnunu dönünce karşınıza tüm güzelliği ile Bebek çıkıveriyor. Koya demirlemiş yatlar, arasından Mısır Konsolosluğu, Bebek Parkı, Bebek Camii, Bebek İskelesi, Bebek Oteli manzarası geçilince bu defa yeşillikler arasında Aşiyan ve Rumelihisarı beliriyor, sahil trafiğinde araçta olmadığınıza şükrediyorsunuz.

boğaz turu
boğaz turu

Tekne sahile oldukça yakın geçerken gördüğünüz sahil boyunca yan yana dizili kahvaltı, restoran ve kafe mekânları, balık tutanlar, iç içe girmiş evler, köşkler, camii, çeşme, kırmızı tuğlalı ilginç mimarisiyle Perili Köşk ve üzerlerinden geçen Fatih Köprüsü gözünüzü tam manasıyla dolduruyor. Rumeli Hisarı İskelesi ve çevrede uçuşan martıların çığlıkları arasında Rumeli Hisarı önlerinden Fatih Köprüsüne yaklaşırken, köprü hizasında teknenizin burnu Anadoluhisarı’na dönüyor, karşı yakaya geçip dönüşe başlıyorsunuz.

Anadolu Hisarı, yalıları, Göksu Deresinin derinliklerini, köprüsünü, devamında Küçüksu Çeşmesini, Kasrı’nı yakın mesafeden görüyorsunuz. Vaniköy önünden geçişinizde Kıbrıslılar yalısını geçtikten hemen sonra Kuleli Askeri Lisesi binası mimarisiyle karşınızda sahil panoramasını şekillendiriyor. Boğaz'ın en güzel yalı camilerinden biri olan Kuleli, Kaymak, Mustafa Paşa Camisi devamında sahil yine çok zevkli mekânlarla bize gel dercesine davetkâr bakıyor.

boğaz turu
boğaz turu

Kandilli Yalıları seyri sonrasında görünen, Çengelköy sahilinde ki çay bahçesi kalabalık ve güzel ama denize kanalizasyon akıyor, burada Belediye Başkanının kulaklarını çınlatıyorsunuz.
Çengelköy koyunda ki Sadullah Paşa Yalısı ve devamında sıralanmış apartman yalıları geçip bir başka yalı cami olan Beylerbeyi Cami önünden oturmaya sonderece elverişli restoran, sahil kahveleri olan iskele civarını bitirip Beylerbeyi Sarayı önüne geliyorsunuz. Saray içinde harika bir bahçe var, keyifli bahçenin konukları manolya ağaçları altında sarayın eteğinde Boğaz’ın temaşa zevkine varıyorlar. Manolyalar açmış beyaz beyaz görünüyorlar, ön sırada yaklaşık dört beş devasda ağaç var, kokular sabah ve akşam saatlerinde etrafa parfüm şişesi kırılmış gibi yayılıyor.

boğaz turu
boğaz turu

Boğaz gezi tekneniz bir kez daha dümen kırıyor, Asya kıtası Anadolu yakasından Avrupa Kıtası Avrupa sahiline Ortaköy İskelesine dikine yol alıyor. Kıtalar arası yapılan yolculuk sona erdiğinde tekrarlamak ümidiyle iskelede beklemekte olan yeni seferin yolcuları arasından tekneden ayrılıyorsunuz. Tur bitiminde Ortaköy bar veya kahvelerinde, çay bahçelerinde, parkında oturabilir, takıcılara bakabilir, tezgâhları dükkanları dolaşabilirsiniz belki iskeleye inen sokakta lüfer, kedi, Ortaköy resimleri yapan bir sokak ressamı ilginizi çekebilir, belki bir Beyoğlu tramvay maketi satan bir hediyelik eşya dükkanı… (Tramvay Maketleri üç boy ve tanesi 35-45-55 TL. Sevdikleriniz veya sizin için güzel bir anı hediyesi veya salon süsü olabilir). Ortaköy Camii çevresi el sanatı ile uğraşanlarla dolu.

boğaz turu
boğaz turu

Tur sırasında haliyle yanınızda ki yolcuların konuşmalarına da kulak misafiri oluyorsunuz. En çok konuşulan yalılara bakıp "Şu yalı benim olsun yeter, başka bir şey istemem." Gösterilen yalılar ise trilyonluk şeyler.
Biz belki de İstanbul'un bu halini seviyoruz. Köprü var, cami var, çeşme var, iskele var, evler iç içe, cadde daracık, egzoz gazında branç yapılırken, yolun diğer tarafında denize girenler, balık tutanlar, yürüyüş yapanlar, aletli jimnastik yapanlar, park etmiş arabalar, hani ne ararsan var o misal.
Farkında olmadan tekne turu boyunca yüzünüzün açıkta kalan kısmı, kollarınız siz fark etmeden pembeleşip yanıyorlar, koruyucu krem ile rüzgarda uçuşan saçları toplamak için bir şapkayı yanınıza almanızda fayda var.

boğaz turu
boğaz turu


Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için tıklayın

© 2012
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com