boğaz turu
  GEÇMİŞİN GÜNÜMÜZE KÖPRÜSÜ
 
 

HORHOR ANTİKACILAR ÇARŞISI

 
 
Hazırlayan: Haluk Özözlü
 
  Horhor Antikacıları İstanbul Aksaray'da bulunan yedi kat üzerine kurulu 214 dükkândan oluşan çarşısında hizmet veriyor. Çarşıda 18. ve 19. yüzyıl Rönesans, gotik parçalar, aksesuarlar, ahşap oymalar, altın varak kaplı çerçeveler, koltuk takımları gibi antikaların yanı sıra yakın geçmişte kullanılmış ikinci el ve yeni yapım eşyalara da rastlanıyor.

Çarşıda ahşap mobilyalar çoğunlukta olmasına rağmen bronz ve tutya heykeller, tombaklar, bakır, gümüş objeler, cam, kristal, opalin, seramik eşyalar, çini vazolar, avizeler, tablolar, saat çeşitleri, çini, döküm sobalar sık görünenler arasında yer alıyor. Antika dükkânları ve çarşının zemin katında bulunan restoratör, marangoz, cilacı, altın varak üzerine çalışmalar yapan ustaların atölyeleri ile aynı tür üzerine bu kadar dükkânı aynı alanda barındıran dünyanın sayılı çarşıları arasında ilk sırada yer alıyor.
Horhor çarşısında antika satışının yanı sıra avize, mobilya, cam, çini soba gibi antikaların tamiri, restorasyonu da yapılıyor.
Sergilenmekte olan antika parçalarla müze görünümlü olup, geçmişle günümüz arasında köprü oluşturan çarşı, yerli ve yabancı koleksiyonerlerin uğrak noktası sayılıyor. Günümüzde yapımı imalatı durmuş olan bakır üzerine altın kaplı tombaklar günden güne değeri artarken, aynalar, şamdanlar, mumluklar göz alıyor.
Ziyaretçiler müze gezer gibi galerileri ağır adımlarla dolaşırken hiç farkında olmadan atmosferin büyüsüne kapılıyor, kültür ve sanatı teneffüs ediyorlar.
Bronz heykellerde bulunan sanatçının imzası, damgası tarihi antika meraklılarını heyecanlandırırken sahip olabilenler ayrıcalığın mutluluğunu yaşıyorlar.
Osmanlı Dönemi tuğralı nadir rastlanan okyanus istiridyeleri, salyangoz kabukları, beyaz sedefler kullanılarak yapılmış sedef kakmalı sehpa, masa, koltuk, dolap gibi mobilyalar antikanın sihrine kapılmanızı neden oluyor.
Antikaya merakınız yoksa bile yapacağınız kısa bir gezi, her yanınızı bir virüs gibi sarıyor, geçmişe ait bir parçaya sahip olma arzusu uyanıyor. Ruhunuza hitap eden bir antika, dikkatinizi çekiyor, gözünüzü okşuyor, sanata ve kültüre artan saygıyla bir çini soba, bronz bir heykel, belki bir sedefli sehpa yahut sallanan bir koltuk ne de güzel olur diye düşündürmeye başlıyor, bir opalin şekerliği, vazoyu, abajuru hayranlıkla seyrederken onlarcasını bir arada görünce coşku daha da artıyor.
Antika aşkıyla bin TL den başlayan 18 yüzyıldan kalma çini sobaları, 8000 Dolar fiyatlı bir tutya heykeli, 12.500 Dolara satılan eser sahibinin imzalı bir bronz heykelini kurmaya başlıyorsunuz.
Çarşıdan dışarıya çıkıp yürümeye başlarken karşınızda İstanbul Belediye Sarayı, tarihi Bozdoğan su kemerleri, Fatih Sultan Mehmet'in anıtı çıkıyor ama aklınız Horhor Antika Çarşısında gördüklerinizde kalıyor.

boğaz turu
Çeşitli boy ve figürlerde olan Bronz, Tutya Heykellerin bir çoğu Fransız heykeltraşların imzasını taşıyor. Heykeller, yıllar öncesinin tabloları, ayaklı şamdanlar, tombaklar bulundukları yerin atmosferine sanat, kültür, ağırlık katıyorlar. Ustaoğlu Aksesuar'dan Hasan Ustaoğlu her nevi ev eşyası alıp sattıklarını belirtiyor.
Ustaoğlu Aksesuar gsm: 0530 964 74 86

boğaz turu
boğaz turu
Galeride yeni objeler de var eskilerde. Vazolar, karanfillik, kapaklı baharatlık, şekerlik, lokumluk, kavanoz, tabaklar, çeşmi bülbüller, avizeler, masa abajurları antika dekoratif ürünler arasında seçim yapmak kararsızlığa neden oluyor.

boğaz turu
Renk cümbüşü içinde şıkır şıkır parlayan laledanlık, şerbetlik, cam biblolar, objeler, opalin parçalar 20 TL den başlayıp 3.500 TL'ye uzanıyor. Topaz Antik Tel: 0212 531 92 26

boğaz turu
boğaz turu
Hayvan figürlü heykeller, ahşap içki barları, pirinç fenerler, bakır kaplar, mangallar, çekmeceli çalışma masaları, sandıklar, piyano sedefli mücevher kutuları, paravanlar, Türk sanat müziği sazları ve tüm eşyaların sonu gelmiyor.

boğaz turu
boğaz turu
Gösterişli çerçeveler içinde ünlü ressamların müzayedelerde bile görmediğiniz tabloları, 1950'li yılların lambalı radyoları, firavun büstleri, kral koltukları, antika daktilo, telefonlar, hesap makineleri, buhurdanlık, ibrik, boy boy tepsiler, gramafonlar, resimlikler, kömür ütüleri, eskiye özlem duyanlar için baş döndürüyor.

boğaz turu
boğaz turu
Verniksiz, ahşap dostu gerçek gomalak cilalı, bakımlı mobilyalar, tablolar, aynalar, camlı camsız vitrinler hayranlık uyandırırken günümüzde antikalar, yükselen değerler arasında zamana karşı yatırım şekli olarak kabul görüyor.

boğaz turu
boğaz turu
Sedef kakmalar adeta sedefe doyuruyor, nadir parçalar arasında antikalardan gözünüzü ayıramıyor, sabır ve usta işçiliğin günümüzde ne kadar azaldığını antikaların yenisinin olmadığını gün be gün azaldığını anımsıyorsunuz.

boğaz turu Horhor Antika Çarşısında zaman duruyor, yada daha yavaş geçiyor, kimse acele etmiyor.
Sessizlik, kibarlık, sakinlik hakimiyeti hüküm sürerken hiç bir satış görevlisi üzerinizde bir baskı hissetmenize neden olmuyor. Alıcı olmasanız bile güler yüzlerini, bilgilendirici izahatlerini esirgemiyorlar.
Sohbet Antik görevlisi Nesrin Duras'ın zengin çeşit barındıran antika galerisinden ayrılmak hiç de kolay olmuyor. Sohbet Antik gsm: 0532 276 74 46

boğaz turu
Duvar saatleri, guguklu saatler, ayaklı saatler, masa, konsol saatleri, fanus içinde olanı, heykellisi, şamdanlısı, heykel ve büst kaidelerini koymak için antik dönemi yansıtan başlıklı sütunlar, kısacası ne ararsanız istediğinizden fazlası karşınıza çıkıyor. Hangi konu üzerine yoğunlaşırsanız yoğunlaşın piposundan, tesbih çeşitlerine, çay, kahve takımınlarından körüklü fotoğraf makinelerine kadar yan yana dizilmiş antikalar arasında kaybolmanıza neden oluyor.

boğaz turu
boğaz turu
Çini sobalar, döküm sobalar, salamandıra sobalar model, renk ve taşıdıkları desenlerle ölümsüzlüğü simgeliyor, modası asla geçmiyor. İçinde yakıt yanmasa bile dekoratif duruşlarıyla sıcaklık veren sobaların benzerlerini Dolmabahçe, Yıldız Sarayı'nda, Atatürk Köşklerinde, müzelerde, üniversite ve konsolosluklarda görebiliyor, birarada duran sobaları, şömineleri incelerken maden bulmuşçasına seviniyorsunuz. Uçaroğlu Antik'den İsmail Uçaroğlu antika sobaların satışını, yaparken, tamire gelmiş hasarlı sobaların kırık dökük hasarlı köşelerini derz dolgu ile doldurup kalem işiyle orijinal renklerine kavuşturarak sobaların restorasyonunu gerçekleştiriyor.
Uçaroğlu Antik gsm: 0537 673 13 08