boğaz turu
  Çukurcuma Zamanı  
 

Antikacıların beşiği karşı konulmaz semt, çekim gücüyle gezenlerde alışkanlık yapıyor.

 
 
Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
  Beyoğlu, Galatasaray, Sıraselviler, Cihangir'den aşağı koyuverin kendinizi Tophane'ye kadar Çukurcuma'dasınız. Burası öyle avuç içi gibi bir yer ki ne Beyoğlu, ne Tophane'desiniz. Her sokağında, köşe başında birden fazla antikacının bulunduğu kendi başına, kendine özgün, farklı konumu içinde kayboluyorsunuz. O kadar değişik obje ve öylesine çeşit zenginliği var ki tasarımcı olmamanız için hiçbir engel yok. Her dükkânda aklınızı çelecek bir şeyler çıkıyor. O güne dek henüz koleksiyonunuz yoksa bile birdenbire içinizde uyanan merak, ilgi sizi tetikliyor kurgulamaya başlıyorsunuz.
Çukurcuma'da sadece antikacılar yok, galeri, butik, takı tasarımcısı, kitapçının yanı sıra köfteci, restoran, pizzacı, kafe, turşucu mola verecek yerlerden sadece bir kaçı. Hepsi konsept oluşturma gayreti ve rekabeti içinde değişik atmosferler yaratmışlar.
boğaz turu
boğaz turu

Yıllar öncesine götürecek sayısız obje öylesine dekoratif biçimde sergileniyor ki her yer fotoğraf, her yer baş döndürücü güzelliklerle dolu. Bir girdiğiniz antikacıdan çıkmak pek de kolay olmuyor.
Ne var ki bunca güzelliğin, satılan objelerin değerini iyi bilen, meraklısını tanıyan, biraz da yabancıların ilgisinden ziyadesiyle nasibini alan uzman elemanlardan oluşan antikacılar sizi satın almak istediğiniz obje hakkında bilgilendiriyor. İşte burada objeyi beğenip hayranlığınızı elde olmadan belli ettiyseniz istenen fiyattan asla indirim yapmıyorlar. Sıkı pazarlık başlıyor bazen inatlaşmaya dönüyor, aklınız kalsa da almadan ayrılıyorsunuz.
Antikalar seçilerek, kimi yerine gidip alınmış, kimi müzayede parçaları olunca günün rayiç bedellerini gözden çıkarmak gerekiyor, belki de dövize endeksli fiyatları göze almak gerekiyor. Ahşap objeler, mobilyalar, cam objeler, aydınlatma gereçleri, seramikler, çiniler, dokumalar, duvar saatleri, kemanlar, üçayaklı körüklü fotoğraf makineleri, tarih yazarken tarih olan daktilolar hepsinin yaşı alıcının yaşından büyük olunca antikanın değeri artıyor. Yine de evin bir köşesini şark köşesine çevirmek, bahçeye bir hayvan figürü koymak, şöminenin üstüne duvara, sehpa üstüne bir şeyler asmak, yerleştirmek isterseniz seçenekler sizi kararsız kılacak kadar çok. Objeler eski olmasına karşın bakımları yapılmış, kullanılır durumda olması cazibeyi daha da artırıyor.
Antika kapı veya bahçe için kocaman bir aslan heykeli, eski bir otomobil lastik şişirme kompresörü bakış açınıza renk katarken, Çukurcuma'da gezinmek semt olarak farkında olmadan üzerinizde alışkanlık yaratıyor. Adım başı rastladığınız kahvaltıcı dükkânları veya kafeler, dekoratif köşeler, resimli duvarlar, sokaklarda dolaşan uslu kediler tasmalı iri köpekler, semtin sık görünenlerinden.
Çukurcuma'ya Kabataş iskelesinden Karaköy istikametine giderken Fındıklı Kazancı Yokuşunu tırmanarak veya Tophane'den Galatasaray istikametine yönelerek veya Sıraselviler'den yolun bitiminde bulunan Firuzağa Camisi yanından sağa dönerek aracınızla gelebilirsiniz.
Tercihiniz yürümekten yanaysa Beyoğlu Galatasaray Meydanına gelince geze geze Fransız Sokağı Cezayir geçidi de denilen kafelerin bol bulunduğu merdivenlerden inince çukurcuma havasını teneffüs etmeye başlıyor olacaksınız.
Her bir antikacı tek başına röportaj konusu, bunlar arasında Osmanlı Antik Palas eski halı, kilim, bakır, gümüş ve aklınıza gelebilecek tüm etnografik eşyaları barındırıyor. İşletmeci Figen Hanım antika eserlerin satışı dışında son yıllarda film çekimleri, diziler için eşya kiralamak isteyenlerin de bulunduğunu vurguluyor. Yeni antika eşya bulmanın her geçen gün zorlaştığını, kırılgan olanların hızla azaldığını belirterek özel olarak Anadolu'da il il gezip kaliteli parçalar peşinde dolaşan eksperlerin buldukları eşyalara büyük bedeller ödendiğini söylüyor. Galeride bulunan binlerce objenin sergilenme başarısı, sunumu ise göz okşuyor.
boğaz turu
boğaz turu
Osmanlı Antik Palas
Kuloğlu Mahallesi, Faikpaşa Yokuşu no 30/A Çukurcuma Beyoğlu İstanbul gsm: 0532 611 09 18

Bir başka antikacı ise Çukurcuma'nın başlangıcında zirvesinde yer alan Sol-Kardella Piano Nostalji Antik.
Cemile Oya Ercantürk'ün antika dükkânında son 50-60 senenin bir özetini buluyor, zaman tünelinde yolculuk yapıyor, evinizde bulunan veya çocukluk arkadaşlarınızı görüyorsunuz. 40 yıldır antikacılık yapan eski eşyaları çok seven, onlarla doğup büyümüş olan Oya Hanım antika parçaları çocukları gibi seviyor, dükkânı gibi evinin de bu parçalarla dolu olduğunu sevgi dolu sözlerle anlatıyor.
Kaçıncı el olduğu belli olmayan eşyaları aslına uygun şekilde yeniden restore edip, değerlendiren, hayata kazandıran ünlü antikacı, antikacılık mesleğinin ilklerinden. Kardella Piano sadece antikacı değil isminden de anlaşıldığı gibi piano akort, tamir, cila, nakliye, ekspertiz, alım, satım, kiralama hizmeti de veriyor. Satışa sunulan eşyalar ise tavana kadar üst üste sıralanmış, galeride yürünecek çok az bir yer bırakılmış. Valizler, tablolar, resim çerçeveleri, yıllara meydan okuyan elbiseler, avizeler, abajurlar, biblolar, gemi maketleri, oyuncaklar, sofra takımları, müzelik fincanlar, çay takımları, heykeller, dokümanlar, kitaplar aklınıza ne gelirse karşınıza çıkıyor. Galerinin kitaplara sığmayan envanteri arasında aradığınızı objeyi bulunca adeta gençliğinizi, çocukluğunuzu yakalamanın sevinciyle anılarınız canlanmaya başlıyor. Film yapımcıları, dizi çekenler, başta Yunanlılar olmak üzere çok sayıda ziyaretçiye objeleri gösterirken anıları anlatıyor döneme ait bilgiler veriyor.
boğaz turu
boğaz turu
Sol - Kardella Piano Nostalji Antik
Turnacıbaşı Caddesi no 32/A -41/B Beyoğlu İstanbul Tel: 0(212) 252 52 26.

Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için tıklayın

© 2013
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com