Yazı ve Fotoğraflar: Haluk ÖZÖZLÜ
2005 yılı Haziran ayı başında ziyarete açılan beş katlı müzenin her biri paha biçilmez eserlerle dolu olan sergi salonlarında ziyaretçiler bambaşka bir atmosfere yolculuk yapma imkânı buluyorlar. Özellikle "açık artırma ile 5 trilyon liraya satın alınan "Kaplumbağa Terbiyecisi" isimli tablonun karşısında adeta nefesler tutuluyor.
Suna ve İnan Kıraç vakfının kültür hizmeti vermek amacıyla kurdukları müze, 1893 yılında mimar Achilla Monoussos tarafından Tarlabaşı semtinde inşa edilmiş. Bir süre Bristol Oteli olarak hizmet vermiş binanın restorasyonuyla müze haline dönüştürülen binada Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın üç özel koleksiyonunun sergilendiği 1. ve 2. katları ile çok amaçlı sergi salonları 3. 4. 5. katları oluşturuyor. Müze girişinde resepsiyon, Art shop, pera cafe yer alıyor.
İmparatorluktan Portreler
Üç yüz'ü aşkın tablodan oluşan Oryantalist Resim Koleksiyonun da 17. yy dan 19 yy başına kadar uzanan döneminde Osmanlı dünyasından esinlenmiş Avrupalı "Oryantalist" ressamların önemli yapıtları hayranlıkla izleniyor. Bu salonda sanat tarihçilerinin tek yerli oryantalist olarak saydığı Osman Hamdi Bey'in yapıtları ve ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosu da yer alıyor. Sevgi Erdoğan Gönül Galerisinde sergilenen tematik sergilerden biri de "İmparatorluktan Portreler" başlığı altında toplanıyor. Sunulan tablolar arasında padişah, şehzade, sultan, büyükelçi portreleri görülüyor.
Batılı ressamların gözünden kadın dünyası ve harem, Osmanlı kadını ve gündelik yaşamı, kadınlar, giysileri ve portreleri başlıkları altında tablolar, güzellikleriyle izleyenleri büyülüyor.


Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri
Müze katlarında Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyonu eski çağlardan bu yana Anadolu'da kullanılmış olan ağırlık ve ölçü birimleri, tartı aygıtları malzemelerden örnekler sunuluyor. Mısır'dan, Mezopotamya'ya Tartı ve ölçüm sistemleri, Anadolu Yunan döneminde ölçü ve ağırlıklar, Anadolu Roma Dönemi ağırlıkları, Roma-Bizans kantarları ve terazileri, Bizans kantar ağırlıkları, Anadolu'da İslami dönem ölçü ve ağırlıkları, Selçuklu ve Beylikler dönemi ölçü ve ağırlıkları, sarraf terazileri, eczacılıkta kullanılan ağırlık ölçüleri, halk işi kantarlar, teraziler, ağırlıklar konusunda ziyaretçiler bilgi sahibi oluyorlar. Aynı katın bir başka bölümünde ise Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan seçkin örnekler sergileniyor. 18. yy tarihlenen seramik eserler, stilize bitki motifleri, dinsel motifler, insan ve hayvan figürleri taşıyor. Koleksiyonda sahan, limon sıkacağı, kâse, şişe, tabak, fincanlar, ibrik, sürahiler yer alıyor.
Pera Müzesinin bir başka katında sergilenen eserlerin konusu ise Cam altında devr-i âlem konusuna ayrılmış. Cam altı sanatçılarının ortak yönü olan "naifliğinin" etkileyici biçimde sergilendiği eserler dünyada büyük ölçüde unutulmaya yüz tutmuş bir sanat türünü gözler önüne sermesiyle önem kazanıyor.

Pera Müzesi Ziyaret saatleri
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi günleri kapalı.
Müzenin genel ve her kat için ayrı olarak hazırlanmış ücretsiz broşürler bulunuyor.
Meşrutiyet Caddesi No. 141
34443 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul
Tel no: 0212. 334 99 00
Faks: 0212 245 95 11
https://www.pm.org.tr
 
 
 
 
© 2005, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü'ye aittir, alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
 
 
 
Fotoğraf Galerisine gitmek için TIKLAYIN