Yazı ve Fotoğraflar: Haluk ÖZÖZLÜ..................
Yılın her günü Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ziyaretçilerle dolup taşan Mevlana Müzesi Konya'nın olduğu kadar Türkiye'nin en çok turist çeken ziyaret yerlerinin başında geliyor. Her ayın ilk Pazartesi günü TC vatandaşı ziyaretçiler müzeye ücretsiz giriş yaparken, diğer günler için 5 YTL lik bilet alınıyor. Yine her ayın son Perşembe günü Belediye'nin girişimiyle organize edilen ücretsiz sema gösterisi izlenebiliyor.

Çiçeklerle bezeli park içinden geçip Mevlana Müzesine turnikelerden giriş yapan ziyaretçiler ilk olarak çeşmeli küçük bir havuzla karşılaşıyorlar. Burada ki çeşmeden su dolduranların yanı sıra, süs havuzuna para atıp dilekte bulunanlara sıkça rastlanıyor. Sağ bölümde Matbah (mutfak) cansız mankenlerle hazırlanmış kompozisyonlar mutfak araç, gereçleri yer alıyor. Mevlana Müzesi ziyareti için kapıda verilen galoşları ayaklarına takan ziyaretçiler müzede sergilenen eserleri görmeye başlıyor, fotoğraflarını çekiyor, üstü sandukalarla örtülü ve Hz Mevlana ve ailesinden gelenlere dua ediyorlar.
Büyük bölümü cam dolaplarda teşhir edilen müze parçaları arasında Mevlana'ya ait cübbe, entari, şeffaf kandil, pamuklu hırkalar, Şemsettin Tebriziye izafe edilen serpuş görülüyor. Müze salonunun camlı bir başka bölümünde Âlem, Destegül (cepken), Sultan Velede ait atlas cübbe, Mesnevi sergileniyor. Müzenin çalgılar bölümünde fildişi sedef işlemeli ud, çeşitli neyler, tambur, kemençe, kudüm, halite (çal para) yer alıyor. Sikke ve arakıye, omuzluk ve cübbe, Divanlı Kebir'i gören ziyaretçiler, bu defa antika halıların sergilendiği camsız bölüm önünde her biri 990 adet olup, birisi Ulu Arif Çelebiye ait iri taneli zikir tespihlerini izliyorlar.
Küre-i sema, körük, kuran rahlesi, su tasları, şamdan, tunç şamdan, çorba taslarının bulunduğu ve dört bir yanından görülen camlı vitrinlerin bulunduğu bölümden birkaç basamakla son çıkış salonuna geçiliyor. Bu bölümün ortasında sakalı şerif yer alıyor. Çevrede ki teşhir vitrinlerinde buhurdanlık, akik taşı, saat, anahtar ve kese, mum makasları bulunuyor.
Teshipli ve gümüş kutu içinde Kuran, Kuran Meryem Suresi, Kur'an Koran, Ahmet bin Abdullah'ın yazısıyla Osmanlı 856 H - 1452 M Kuran, Mesnevi Şerhi, Tefsirli, İbn-i Abbas şiir mecmuası, Kuran Mesnevi diğer müze parçalarında olduğu gibi hayranlıkla izleniyor. Postnişin odası, Derviş hücrelerini görüp müze ziyaretlerini gerçekleştirenler oya gibi işli şadırvan bölümünde serinliyorlar.

Müze Bölümleri
Mevlana Müzesine Cümle kapısından giriliyor. Avlusunun sağ tarafında Matbah ve Hürrem Paşa Türbesi yer alıyor. Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa Türbeleri avlunun güneydoğusunda bulunuyor. Avlunun ortasını Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış Şadırvan süslüyor. Avlu girişinin solundan itibaren 17 adet derviş hücresi sıralanıyor. Mevlana Müzesi Türbe bölümü içinde ise, Tilavet Odası, Mevlana'nın Türbesi, aile fertleri, Horasan'dan gelen yol arkadaşlarının mezarlarının bulunduğu bölüm ile Samahane ve Mescit yer alıyor.

Cümle Kapısı

Türbe Kapısı

Tilavet Odası

Nadide hat eserlerin süslediği bu bölüm Mevlana Müzesinin dergâh olduğu dönemlerde, Kuran-ı Kerim'in sürekli okunduğu yer olarak biliniyor.

Horasan Erleri Sandukaları

Mevlana ve ailesi ile birlikte Konya'ya göçen dervişlere ait mezarların olduğu yer.

Mezarlar
Türbe girişinin sağında ve doğusunda bulunan yer. Üstü sandukalarla örtülü Hz. Mevlana'nın ailesinden gelenler ile Mevlevilikte önemli mertebe katlettiğine inanılan zevatın kabirleridir. Sandukaların üzerinde sikke bulunanlar erkeklere aittir.

Yeşil Kubbe

Türbe girişinin sağında görülen Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe)'nin altında Mevlana ve oğlu Sultan Veled'in mezarları vardır. Babası Bahaddin Veled'in mezarı ise, Mevlana'nın mezarının doğusunda bulunmaktadır.

Huzur-ı Pir (Türbe)
Tilavet Odasından ana bölüme girilen yerdir.

Samahane
Dergâh müzeye dönüşünceye kadar, sema'nın yapıldığı yerdir. Semahane'de Naat Kürsüsü, mutrib (saz) heyetinin oturduğu bölüm ile erkek ve hanım izleyicilerin oturduğu özel mekânlar yer alır.

Mescit
Halen içersinde çok değerli halı, kilim, hat, kitap, v.b.eserlerin sergilendiği, aslında dergâh iken namaz kılınan yerdir.

Çelebi Dairesi
Müzenin dergâh olduğu dönemlerde Çelebi Efendi'nin misafir kabul ettiği mekândır. İçinde türbenin içine açılan ve "Niyaz Penceresi" adı verilen bir pencere mevcuttur. Şu anda müzenin ihtisasa kütüphanesidir.

Hasan Paşa Türbesi
Karaman Beylerbeyi Hasan Paşa için yaptırılmıştır.

Fatma Hatun Türbesi
Karaman Beylerbeyi Murat Paşa'nın kızı Fatma Hatun için yaptırılmıştır.

Sinan Paşa Türbesi
Karaman Beylerbeyi Sinan Paşa için yaptırılmıştır.

Hürrem Paşa Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hürrem Paşa için yaptırılmıştır.

Mehmet Bey Türbesi

1534 yılında vefat eden Mustafa Paşa'nın oğlu Mehmet Bey'e ait olan bir türbedir.

Matbah
Dergâh müzeye dönüştürülmeden önce yemek ihtiyacının karşılandığı mutfaktır. Matbah aynı zamanda dervişlerin yetiştirildiği( sema'nın, sofrada yemek yeme adabı ile dervişliğe ait diğer bilgilerin öğretildiği yerdir).

Meydan-ı Şerif

Günümüzde müze müdüriyet binası olarak kullanılan bölümdür. Dergâh olduğu dönemlerde şeyhin sohbet ettiği ve sema tertip edilen odadır.

Şeb-i Arus Havuzu
Türbe'de Matbah'ın önünde bulunan ve aslanağızlı bir mermer oluktan su akıtılan havuzdur. Müzenin dergâh olarak kullanıldığı dönemlerde Mevlana'nın vefatının yıl dönemleri törenleri burada yapıldığı için, ismine Şeb-i Aruz Havuzu denilmiştir.

Şadırvan
1512 yılında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır.

Derviş Hücreleri
Müzenin batı ve kuzey yönünde yer alan ve dervişlerin ikameti için yaptırılmış hücrelerdir.
Müze bahçesinin arka kısmında Konya ve Mevlana simgeleri taşıyan hediyelik anı eşyaları, semazen bibloları, Mevlana işli dokumalar, gravür, resim gibi hediyelik satış dükkânı yer alıyor.
 
 
 
 

© 2006, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü'ye aittir, alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.