boğaz turu
  Sarımsaklar Baş Taçı  
 

Kalıcı kokusu, keskin tadının yanı sıra son derece faydalı, güçlü bir çeşni olan sarımsağı sevmeyenler olabilir, ama konunun geneline bakarsak Türk Mutfağının baş tacı sarımsak.

 
 
Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
  Meze sofralarının sevilen çeşitleri, sarımsak, zeytinyağı, limon, tuz karışımı sos hazırlanıp üzerine dökülen radika, patlıcan salatası, deniz börülcesi, roka salatası, biber ekşilemesi, sarımsaklı kızarmış ekmek, içine ince ince rendelediğimiz cacık, zeytinyağlı, yoğurtlu, domatesli soslara, çorbalara kullandığımız sarımsak hepsine ayrı lezzet katıyor. Balık sosunda da kullanıyor, kebapların yanında ızgarasını da yapıyor, konservesi, turşusunu bile kuruyoruz.
Sarımsağın tadı bir yana şifası bakımından da keşfedilmiş, ispatlanmış bir çok yararı bulunuyor.
Bir de halk arasında yaygın şekilde kullanımlar var.
Kimi dökülen saçlarını sarımsakla masaj yaparak yeniden kavuştuğunu anlatıyor, kimi sarımsak demetini uğur sayıp, evinin bir köşesine at nalı ile birlikte asıyor, kimisi de limon suyunda bekletip kendine ilaç yapıyor, ya da dişi ağrıdığı zaman ağrıyan dişinin üstüne bir diş sarımsak basıyor.
Bununla da kalmıyor, açık havada yatan doğa insanları, gece herhangi bir haşaratın gelmemesi için bir kaç diş sarımsak yutup, uyku tulumunun içinde öylece güvenle uyuyorlar.

Kısacası Kastamonu Taşköprü'de olduğu üzere sarımsağın heykelini dikiyor, sarımsak güzeli seçiyor, köy köy, kapı kapı dolaşıp sarımsak satıyor, demetler halinde mutfaklarda baş köşeye asıyor, havanda dövüyor, bıçağın tersiyle eziyor, rendeliyor, bıçakla küçük küçük çintiyor yaygın biçimde tüketiyoruz.

Sarımsak Tüketmek İçin Nedenler
Sarımsağın kendine has kokusundan ve tadından "allisin" adlı madde sorumludur.
Sarımsağın içerisinde bulunan "allisin" maddesi yüzyıllardır hastalıklara karşı insanlığı koruduğu biliniyor.
Tansiyonu çok düşük olan kişiler, sarımsak alerjisi olanlar, mide rahatsızlığı olan kişiler dışında herkes sarımsağı güvenle tüketebileceğini belirten beslenme uzmanı İpek Ağaca, sarımsağın faydalarını şöyle açıklıyor.

1. Sarımsak yaklaşık 30 adet sülfür bileşiği, çeşitli enzimler ve amino asitler, flavonoidler mineraller, A vitamini , B ve C vitaminleri içermektedir.

2. Sarımsak, prebiyotik özellikteki bir besindir.
Yani probiyotikler dediğimiz vücut için faydalı bakterilerin etkinliğini ve sayısını arttırmaya yardımcı olur.
Dolayısıyla sarımsak, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmesi özelliğinden dolayı sarımsak düzenli tüketilmelidir.

3. Hem vitaminler, mineraller ve diğer zengin besin içeriğinden dolayı hem de prebiyotik özelliğinden dolayı sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

4. Sarımsak kolesterol problemine de iyi gelmektedir.
Kandaki iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü huylu kolesterolü (LDL) ve trigliseriti düşürmektedir.

5. Tansiyonu yüksek olan kişiler de, sarımsağı düzenli tüketmeye çalışmalıdır, çünkü sarımsak tansiyon düşürücü etkiye sahiptir.

6. Kansere karşı da koruyucudur. Yapılan bilimsel çalışmalar; düzenli sarımsak yiyenlerin, sarımsak yemeyenlere oranla mide kanserine % 50 daha az yakalandığı göstermiştir.

7. Damar sertliği sorununa karşın sarımsak iyi bir koruyucudur.

8. Kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı rol oynar.

9. Sarımsak sigaranın, kirli hava koşulları ve çeşitli kimyasalların vücuda verdiği zararlı etkilerin giderilmesi içinde çok önemlidir.
Vücutta biriken toksinlerin atılmasında yardımcı görev alır.

boğaz turu
boğaz turu

Sarımsak konusunda Ahmet Maranki'nin yılda bir defa mutlaka yapın dediği tavsiyesi ise şöyle

Limon suyu ve sarımsakla yapılan karışım, damar sertlikleri, damar yağlanması, damar tıkanıklıkları ve tansiyon gibi sorunları kalıcı olarak ortadan kaldırıyor.
Einizde kendiniz yapabilirsiniz.
2 Litre hiç su katılmamış sıkılmış limon suyu - 40 diş soyulmuş ve ezilmiş sarımsak (Mümkünse Anadolu'da yetiştirilmiş ithal olmayan sarımsaklardan) Ağzı sıkı kapanan koyu renkli bir kavanoz veya pet şişeler de kullanılabilir.
Hazırlanışı
2 litrelik kavanoz ya da pet şişeyi dolduracak kadar limon satın alın. Limonların suyunu iyice sıkıp şişeye doldurun. Soyulmuş 40 diş orta boy sarımsağı yıkamadan ve ezerek limonun içine atıp şişenin kapağını sıkıca kapatın.
25 gün boyunca normal ılık bir yerde tutun ve her gün birkaç kez çalkalayın.
Yaklaşık 25 gün sonra sarımsakların limon suyunun içinde eridiğini göreceksiniz.
25 gün sonra hazır hale gelen karışımdan her sabah kahvaltıdan yarım saat önce yarım çay bardağı için.
Bunu hergün düzenli olarak ve mümkünse aynı saatte yapın.
Bu karışımın içine asla başka bir madde (şeker, tuz, tatlandırıcı vs katmayın)
Faydaları
1- Tüm damar iltihaplarını (vasküler) tedavi ediyor, tıkanan damarları açıyor, damar sertliklerini ve hipertansiyonu önlüyor.
2- Kolesterol ve lipidi düşürüyor, zararlı yağların yakılmasını sağlıyor, kilo verdiriyor (bazal metabolizmayı hızlandırıp yağların yakılmasını sağladığı için iştahı açıyor), vücuttaki şeker oranını dengeliyor, pankreasin yenilemesini sağlıyor.
3- Böbrek ve safra taşlarını eritiyor, idrar söktürüyor, vücuttaki şişkinliği yok ediyor ve dokularda ödem oluşmasını engelliyor.
4- Helycobeacter pylori adlı ülser mikrobunu öldürerek mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin kesin tedavisini yapıyor.
5- Tüm romatizmal iltihabi önleyor, her tür romatizmal ağrıları dindiriyor, kireçlenmeyi önlüyor, eklem yüzeylerinin yenilenmesini sağlıyor ve her türlü ağrıyı kesiyor.
6- Beyin hücreleri ve tüm sinir sistemlerini yeniliyor, sinirdeki aksiyon potansiyelini düzenleyip ileri-refleks hızını artırıyor, felç ve inme riskini azaltıyor.
7- Vücudun bağışıklık sistemini son derece mükemmel hale getiriyor ve her türlü alerjiyi, özellikle de damarsal kökenli ve strese bağlı cilt alerjilerini kökünden engelliyor. Kanser oluşumlarına karşı tüm vücudu koruyor.

Editörden not: Her bünye farklı reaksiyon gösterebilir, kulakdan duyma sözler, tavsiyeler yerine, problemi olanlar mutlaka doktora da danışmalıdır
.
boğaz turu
Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için lütfen tıklayınız

© 2018
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com