Masal Butikler  
Tahtakale artık çok değişti, bir zamanlar erkeklerin hâkimiyetinde ki karanlık daracık sokaklarda, hanlarda toptancılar, eskiciler, takunya, fırın küreği, kazma, zincir satılan dükkânlar gelişti estetik ve çeşitlilik kazandı. Artık bilhassa ahşap boyama kursuna giden hanımların ham işlenmemiş ahşap objelerden satın almak için sık sık uğradıkları, takı tasarımcılığı için gecesini gündüzüne katan kurs öğrencilerinden, iç mimar, dekoratif ürünler hazırlayanların, yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.
Buna sepetçiler, çiçek sulama kova yapımcılarını da eklersek Eminönü Rüstempaşa Camii ile sobacıların arkasında kalan sokağa bir kez dadanan kendini bir daha ayıramaz oluyor. Bu sokakların bir tanesinde ise karşılıklı iki dükkân tasarımlarıyla, dikkat çekiyor. Çanakçılar sokağına girenler önce renk ahenk tabureler, mutfakların tel dolap kadar çok kullanılan tabaklıkları, sehpaları, masalar, raflar, dolaplar, kovalar bahçe ve balkonda kullanacağınız objeler aklınızı çeliyor. Meraklarına yenilip dükkânın içine girenler gördükleri karşısında İlk görünüşlerinden farklı olarak, bir kez daha şaşırıyorlar. Sehpa diye baktıkları ahşap objenin üst kapağını tersine çevirdiklerinde bir satranç takımı, yana katladıklarında, açılan kanatlarda içecek bardaklarını koyabilecekleri yerleri olan tavla masası, her iki yanında yer alan iki çekmecesinde oyun pulları, mıknatıslı piyonları görebiliyorlar.

Bir başka balkon sehpasının orta göbeğine yerleştirilmiş boşluğa çimlerin, çiçeklerin süslediği üzeri cam kaplı bir havuzla bahçeyi oda veya balkona taşıma imkânı bulabilmenin heyecanını yaşıyorlar.

Alıp da bir yere koysam diye can atacağınız bir camlı dolap, rengi, biçimi ve de içinde yanan ışıklı sistemiyle tam başucu kitaplığı dedirtiyor. Bir pano halinde duvara asılmış renkli kovaları görenler ise onları duvardan sarkan saksılar zannederken içinde yanan lambaların etraf yayılan endirekt ışıkları ile kendilerini ışığın yumuşak yansımasına kaptırıyorlar. Işığa muhtaç duvarlar için yapılmış cam tuğlalar, “Masal Ahşap Atölyesi”nde yine sehpalarda kendilerine ışıklı bir tasarım içinde bulmuşlar. Çocukluğumuzun iki kanat dolapları, ayaklı elbise veya şapka askılıkları, raflar, sandık, sandalye, koltuk, saksılar, anahtarlıklar, mücevher kutuları, çini örnekleri arasında kendinizi tam bir masal dünyasının içinde buluyorsunuz. Sadece bizler değil, yurt dışından gelen turistlerde kendileri kaptırıp mutlaka yanlarında taşıyabilecekleri bir şeyler alıyorlar, bunların başında da satranç takımları geliyormuş. Fiyatlara şöyle bir göz gezdirecek olursanız, ikili kovalı avize 80, ayaklı ahşap askı 200, ışıklı camlı kapaklı dolaplar 250-400 arası, tavlalı, satrançlı açılır kapaklı sehpalar 500 lira civarında satılıyor.

Masal Ahşap Atölyesinin sahibi kurucusu Hakkı Şükrü Önduygu, Ereğli Demir Çelik fabrikası muhasebe bölümünden emekli olduktan sonra başladığı ahşap sevdasını sipariş işler yaparak geliştirmiş. Kendi tasarımları olan sürprizli modelleri dükkânında sergilemiş, farklı renkte istenen siparişleri bir hafta içinde sahiplerine teslim ederek, ahşaba ruh katmaya devam ediyor. Atölyesine gelen konuklara çay ikram etmeyi ihmal etmiyor. “Güzeldir için beğeneceksiniz” diyor, gerçekten de ince belli bardakta gelen çay, tadıyla, rengiyle, berraklığı, burukluğu ile ikinciyi istemenize neden oluyor. Masal Ahşap Atölyesi Hakkı Şükrü Önduygu: 0 (212) 511 78 16 www.masalahsap.com
Sarıdemir Mahallesi, Çanakçılar Sokak no: 10. Tahtakale/Eminönü-İstanbul


Masal’dan çıkıp karşı dükkâna baktığınızda ise bu defa kendinizi, Nişantaşı, Beyoğlu, Bağdat Caddesi butiklerinden birinde buluyorsunuz. Burası Deniz Eskier’in kendine özgü ürünlerinin sergilendiği, “D. Design” isimli, hediyelik eşyalar, dekoratif ürünler üzerine bir butik. Deniz Eskier 26 sene emek verdiği tekstil ihracatı işi sonrası kendi dükkânını açmış, başlamış düşünmeye ve kendine has, birçok dekoratif amaçlı hediyelik ürün tasarlamış. Kendisine sorarsanız o butiği için “Deli Kızın Çeyiz Dükkânı” diyor. Bakır koleksiyonu, ipek, pamuklu, keten, saten canlı renkler içeren yastık ve masa örtüleri, taşlı yastıklar, takılar, dekorasyon eşyaları, tablolar ve sayıları bine yaklaşan ürün çeşidi içinde hepsine bakmak baş dönmesi yaratabiliyor. Özellikle butik çalışılan eşyalardan hep bir tane oluyor ve sadece satın alanda oluyor. Deniz Hanım, evlenme çağına gelip, çeyiz düzme telaşına kapılanlara farklı konseptlerde sipariş üzerine ürün tasarlıyor. Tabak takımları, Bijüteri, vazolar, biblolar, resim çerçeveleri, kıyafetler, mobilyalar meraklılarını bekliyor. D. Design Deniz Eskier: 0(212) 511 11 18 www.dnzdesign.com


Tahtakale turunda sokakları dolaşırken zamanı unutanların, karnı acıkanların ağırlanmalarını ise yerleşik, temiz esnaf lokantaları karşılıyor. Bunlardan birisi olan sokak pilavcısının bir tabak tavuklu, nohutlu pilavına iki bucuk lira ödeyip yemek için çok uzaklardan gelen hanımefendiler beyefendiler oluyor. Tahtakale sokaklarında öğlenleri yoğunlaşan cızbız köfte, kuru kahveci Mehmet Efendinin kavrulmuş kahve kokusuyla renk ahenk bir atmosfer yaşanıyor. Ya simitçi tablası, ya hamam takunyası, ya merdane, ya gazete, mecmualık illaki dikkatinizi çeken bir şey çıkıyor.

 

   
 
 
 
© , Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir, alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.