1958 yılından bu yana Beyoğlu Solakzade Sokaktaki mağazasında hizmet veren İliya Roditi Gülerşen giyimine, kumaş seçimine önem verenlerin rakipsiz mağazası olma özelliğini sürdürüyor.
 
  Türk Sinemasının ünlüleri ve iş dünyası üst düzey yöneticilerin ilk tercihleri olan İliya'nın Türk ve İngiliz malı kumaşlarıyla ünlü. Kumaş çeşitlerinde önceliği kalite ve desen alırken fiyatlar ikinci planda kalıyor. Ismarlama elbise diktirenlerin hitap kitlesini oluşturan İliya'da Çin malı kumaş bulamıyor, mağazada bulunan kumaşları da konfeksiyonda göremiyorsunuz. Kumaş dünyasının tanınmış ismi İliya sihirlitur okuyucuları için kumaş seçimi ve kumaşlarda ki inceliklerini şöyle dile getiriyor.
"Erkekler modaya bakmaz. Modayı bizler yaratırız". Müşterinin tipine, konumuna, yaşına, gidecek en uygun modelin kumaşını özenle seçip veririz. Bunu verirken de açık tenli, kır saçlı beylere koyu renk kumaşları tavsiye ederiz. Açık renkte ısrarcı olanlara aksesuar ve iç giyimde koyu renk seçmelerini öneririz. Sadece kumaş vermekle kalmaz, nedenlerini açıklayarak bir tür danışmanlık yaparız. Müşteri diktirmek istediği kumaşı nereye giyeceğini söylemesi bizim için yeterlidir. Desen konusunda twit, flanel, balıksırtı her zaman modadır, erkek giyiminde klasik her zaman geçerlidir. Açıkçası size giden renk modadır. İyi kumaşı ise satıcı bilir. Diyor.
Kumaş dünyasında haklı bir üne sahip olan Sportex kesinlikle buruşmayan oturarak çalışanların, toplantıdan toplantıya katılan üst düzey yöneticilerin aradığı kişiye itibar sağlayan spor bir kıyafet kumaşı olarak tanınıyor ve bir İngiliz klasiği olan bu spor yün kumaş 1938 yılından bu yana üretiliyor. İliya'nın birinci mağazası erkek kumaşı üzerine hizmet verirken ikinci mağaza olan "Defne" bayan kumaşı seçimine hitap ediyor. İliya'da kumaşların yanı sıra ithal kumaşlar kullanılarak üretilmiş yerli dikim paltolar, kabanlar, montların satışı da yapılıyor. Terzisi olmayan müşterilere daha önce denenmiş, tecrübeli, başarılı, alınan kumaşın dikişiyle hakkını vereceğini ispatlamış terziler de tavsiye ediliyor.
İliya kumaş mağazasında, ilk kez ismini 1842 de duyuran "Dormeuil", kökü 1807 yıllarına dayanan "Wain Shiell", 1864 yıllarında keten kumaşlarıyla ünlenen "Libeco&Lagae", 1952 yılında faaliyete geçen "Altınyıldız" ve sedef düğmeleri ile orijinal kuponlar halinde satılan "Ringhart" gibi ünlü kumaş markaları bulunuyor.
İliya'nın tavana kadar kumaş toplarıyla dolu olan galerisinde eski Beyoğlu'ndan izler, anılarla nostaljik bir yolculuğa çıkma imkanı da bulabiliyorsunuz. İzzet Günay, Yılmaz Güney, Ediz Hun, Cüneyt Arkın, Cem Kozlu, Zeki Müren'in terzisi Zeki Müren için aldığı kumaşların hikâyelerini dinleyebiliyorsunuz.
Söyleşi sonunda İliya Bey'e Türk ve İngiliz kumaşları arasındaki farkı sordum ve mukayese yapmasını istedim. Kısa bir cevap verdi. Sana nasıl bir örnek vereyim bilmem ki. "Fark Mercedes ile Tofaş gibidir" Dedi.
Aman İlya Bey ne diyorsunuz dedim ve yıllar önce duyduğum bir hikâyenin aklımda kalan kırıntılarını naklettim. Hikâye şöyleydi. Türk politikacılarından bir kaçı Londra'ya gitmişler tanınmış bir kumaş mağazasına girip, takım elbiselik iyi kumaş istiyoruz demişler. Kumaş reyonunda ki görevli çeşitli İngiliz kumaşları çıkarmış, bizimkiler ise sunulanları beğenmeyip daha iyisini istemişler. Görevli iki top İngiliz kumaşı daha çıkarmış, sonuç fark etmemiş, en iyi kumaşınız bu mudur, en iyisini stiyoruz diye diretmişler. Görevli bu defa kıymetli bir mücevher taşırcasına özel bir raftan Türk kumaşı çıkarmış! En iyi kumaşımız budur diyerek kumaş topunu ağır ağır tezgâhın üzerine açmış. Hikâyem bitince peki buna ne diyeceksiniz diye soruverdim. İliya Bey hafifçe tebessüm etti. Evet dedi, doğrudur ama Türklerin yaptığı bu tür, ihraç malı kumaştır, iç piyasaya verilmez. Sadece yurt dışında aranır, dedi ve bir de İliya da bulabilirsiniz diye ilave etti!





İliya Gülerşen
Kumaş Mağazası
İstiklal Caddesi Solakzade Sokak No: 17/19
Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212 293 66 29
Fax: 0212 243 40 61
 

 

   

Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için tıklayınız