KUBBE İSTANBUL Seyir Fotoğraf Video çekim platformu

 
 
Yazı, fotoğraflar, klip: Haluk Özözlü
 
  Yıldızı günden güne parlayan ve özellikle selfie çektirmek isteyenlerin platformunda İstanbul'u Haliç'in metro köprüsü tarafından, Boğaz'ın derinliklerine dek martıların arasında seyretme imkânı bulunuyor.

İstanbul'un panoramasını çeşitli yüksekliklerden seyredebilirsiniz. Bunların başında Çamlıca Tepesi gelir, iki yakayı da bir arada görebileceğiniz yükseklikte ki uzaklıkta Boğaz, durgun bir nehir görünümü alır, İstanbul harita gibi gözünüzün önüne serilir. Fakat bulunduğunuz yer kentten kopuktur, kendinizi dışarıda kalmış gibi hissedersiniz, hareket yoktur, zaman durmuş kadar donuk kalır. Beyazıt Kulesi de İstanbul'un eşsiz panoramasına sahip kent merkezinde olduğu için 360 derece bakış açısına sahiptir, ne var ki önünde hiçbir şey yoktur, uzaktan öylesine bakılır, ziyarete kapalıdır, orada da yalnızlık derinden hissedilir. Bir başka kule Galata Kulesidir ki içlerinde ziyaretçileri en fazla mutlu edeni odur, turistik tarafı da vardır, dünyanın her yerinden insanla bir arada olurken İstanbul'a daha yakından bakma şansı verir, seyir balkonu sabit olsa da bulunmaya değer bir bakış açısına sahiptir. İstanbul'u dini mabetlerden, cami minarelerinden, iş hanlarının, plazaların teraslarından hatta yüksek otellerin roofların da seyredebilirsiniz.
Bunlar için izin almanız, adamını bulmanız, bazen manzaralı salonlarda yiyip içmeniz gerekir.
Bakış açıları ya görmek istediğiniz yere ya da önünde ki engel teşkil eden binalar nedeniyle konumları itibariyle kısıtlıdır, nihayetinde ön plan diye bir şey yoktur, menzil uzundur boşlukta sallanır gözleriniz.
Bu noktalara her giden aynı açıdan hep aynı fotoğrafı çeker. Bütün bunların dışında kalan bir yer, bir mevkii var ki özellikleri itibariyle tüm noktalardan ayrılır, o noktaya gelenler hareket serbestliğinden kaybetmezler, yaratıcılıklarını kullanıp, farklı bakış açılarını, kompozisyonlarını yaratabilirler.
Anlatmaya, tarif etmeye çalıştığım yer son yıllarda yıldızı parlayan, dünyanın çeşitli ülkelerinden buraya gelip burada bulunmak isteyenleri mıknatıs gibi kendine çeken Kubbe İstanbul.
Fotoğraf ve Video platformu olarak işlev gören Kubbe İstanbul'u her şeyden önce farklı kılan martıların mesken edinmiş olmaları, İstanbul'un simgesi olan martılarla oraya gidenlerin birlikte fotoğraf çekebilme imkânı olması. Bu ortamı gerçekleştirebilmek için görevliler, martıları tavuk parça ve derileri ile sürekli olarak besliyorlar. Yemek kapma telaşıyla çığlık çığlığa uçan martılar, insanlara dost oluyor çevreye bambaşka bir hava yaratıyorlar. Amatörlerin yanı sıra profesyonel çekim ekipleri tarafından da tercih edilen platform, bilhassa mankenlerle yapılan moda çekimlerinde eşi benzeri bulunmaz bir fon oluşturuyor.
Kubbe İstanbul'un bir başka özelliği de klimatik havası. İşletmeciler burada kendinizi hafiflemiş hissedersiniz diyorlar ve küp şeklinde ki gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş Bizans dönemine tarihlenen İrene Kulesi adlı tarihi yapıyı gösterip yıllar önce bu yükseklikte yapılmış olan bu kulenin gizemine dikkat çekiyorlar.



"Kubbe İstanbul" Nerede ve Nasıl gidilir

İstanbul Rumeli Yakası'nda Çemberlitaş, Beyazıt ve Eminönü arasında ki Hanlar Bölgesinde bulunan Kubbe İstanbul, tarihi Büyük Valide Han'ın yan ünitesi Sağır hanın tepesinde yer alıyor.
Mercan Mahallesi adıyla anılan, Mercan Yokuşunun orta yerinden ayrılan sapak ile ulaşılan Çakmakçılar Yokuşu üzerinde ki Valide Han, mevkii olarak Uzunçarşı Caddesi ve Mercan Caddesinin kavşak noktası ile Mahmutpaşa Yokuşunun alt başı arasında uzanıyor.
Büyük Valide Han, Büyük Han, Yeni Han, Sünbüllü Han, Muradyan Han, Çakmakçılar Hanı, Sabri Safa Hanı, Nasır Hanı, Birlik Hanı gibi bölgenin tarihi değer taşıyan diğer hanları arasında yer alıyor.
1651 yılında Kösem Mahpeyker Valide Sultan (IV Murat ve İbrahim'in anneleri) tarafından Üsküdar'daki Çinili Camii'nin vakfiyesi olarak inşa ettirilmiş olan Büyük Valide Hanın, birinci ve ikinci avlularda toplam 153, üçüncü avluda 57 odası ile, üç avlulu ilk han olma özelliği bulunuyor. Üçüncü avlunun bir cephesine bakan taraf Küçük Han veya Sağır Han olarak da biliniyor.
Han, Kuzeydoğu köşesinde Bizans orijinli olduğu düşünülen, 12x12 m. en ve boy, 27 metre yüksekliğinde kapısı, penceresi olmayan bir de tuğla yapım kule barındırıyor.
Bugüne dek restorasyon görmemiş olan Büyük Valide Han 1951 yılından itibaren koruma kurullarının gözetimine alınmış ve 10 Nisan 1982'de tarihi miras olarak kabul edilmiş, günümüzde sınırlı sayıda tekstil ve metal olarak iki temel iş kolunca halen kullanılıyor.




Kubbe İstanbul doğal çekim platformu, fazla kalabalık olmasın diye ziyaretçiler küçük gruplar halinde alınıyor, önce gelenlerin çekimi bitince yastık, kilim konseptine yeni modeller yerleşiyor. Etrafta bulunan martılar, kedi, suni meyveleri aksesuar olarak değerlendiriyor, kendilerine ikram edilen çayları yudumluyorlar.



Kubbe İstanbul platformuna gelen turistler kendi yaratıcılıklarını kullanıyor, kendi kompozisyonlarını oluşturuyorlar. Çekimler bittiği gibi anında sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlara geliyor ki turistlerin en mutlu olduğu an yani uzaklara nerede olduklarını belirten arkadaşlarını yaşadıkları atmosfere imrendiren bu an oluyor.



Platformdan Galata Köprüsü ile Yeni cami doğrultusunda bakış alanı içinde kalan alanda Boğaz'ın iki yakası ve kavislendiği Kuleli Askeri Lisesine dek görüş imkanı bulunuyor.






Platformun bakış açısı alanında Haliç köprüleri, kıyılar, deniz trafiği, İstanbul'un Karaköy, Kasımpaşa, Beyoğlu'na uzanan silueti bilhassa sabah saatlerinde yağmur sonrası açan güneşli günlerde son derece net olarak görülebiliyor.

Sihirlitur.com Anasayfasına geri dönmek için lütfen tıklayınız


© Ekim 2019
, Sihirlitur.com'da ki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com