Yaz mevsiminin vazgeçilmezi  
 

KARPUZUN SEKİZ ÖNEMLİ FAYDASI.

 
 
Hazırlayan: Haluk Özözlü
 
  Lezzetli ve ferahlatıcı etkisinin yanı sıra sağlık açısından da önemli faydalar sağlayan karpuz, ramazan sofralarında da tercih edilen yiyeceklerden biri. Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı,vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlıyor.
Üstelik çekirdeği de faydalı!

Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan "2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup, 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içeriyor. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları mutlaka doktoruna danışmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeleri 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekiyor. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur" diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, Ramazan sofralarında da tercih edilen karpuzla gelen 8 faydayı anlattı, karpuzla yapabileceğiniz 3 lezzetli tarif veriyor...


boğaz turu
boğaz turu

Ödemi azaltıyor
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.
Kan basıncını dengeliyor
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor.
Potasyum 'vazodilatatör' olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.
Saç ve cilt sağlığını koruyor
Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor.
C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor, cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarıyor.
Kansere karşı savaşıyor
Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.
Kalp sağlığını koruyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan "Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan "Cucurbocitrin" adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor.
Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği yeterli olacaktır.
Çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmeyecektir.
Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir" diyor.
Uykuyu düzenliyor
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.
Hafızayı güçlendiriyor
Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.
Kasları rahatlatıyor
Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendiriyor, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra bir bardak karpuz suyu içilebilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanından karpuzlu 3 lezzetli tarif

KARPUZ SMOTHIE (200 kalori) 2 dilim karpuz 5 adet çilek 1 limonun suyu 1 tatlı kaşığı bal Yapılışı: Karpuz doğranıp çileklerle beraber 1-2 saat buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarılan karpuz ve çilekler, limon suyu ve bal ile beraber blenderdan geçirilir, bardaklara paylaştırılarak, dilerseniz üzerine taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.

KARPUZLU SALATA (180 kalori) 2 Dilim karpuz 1 bardak kıyılmış roka 5-6 adet mozarella peyniri Yapılışı: Karpuzları küp küp doğrayın. Kıyılmış rokaların üzerine ekleyin. En üstüne de mozarella peynirlerini ekleyip servis yapabilirsiniz.

KARPUZ PİZZA
(150 kalori /1 dilim) 4 pizza dilimi şeklinde kesilmiş karpuz 4 kaşık lor peyniri 4-5 dal nane Yapılışı: Pizza dilimi şeklinde olan karpuzları tabağa yerleştirin. Üzerine lor peynirlerini ekleyin.
Nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunabilirsiniz.

boğaz turu
boğaz turu

Pikniklerde soğuk pınar suları altına konup soğutulan buz gibi karpuzlar, günübirlik tekne turuna çıkanların deniz molası sonrası ikram edilen karpuz dilimleri ile hareretleri gideren karpuz en sevilen meyvelerin başında geliyor.

Zahter
Hatay, Adana ve Mersin'de aktarlarda satılıyor ve kahvaltıda yeniyor, Silifke'de de var.
Leblebi tozu, dövülüp toz haline getirilmiş karpuz çekirdeği, susam ve zahter adlı baharattan oluşan lezzetli, iştah açıcı bu karışım bir tabağa, has zeytinyağı da bir başka tabağa konuluyor. Köşe ekmeğinin içini açıyor, önce yağa bandırıyor, sonra da karışımı serpip kapatıyor ve yiyorsunuz.

Karpuz seçiminde Diyarbakır, Tekirdağ karpuz üretiminde öne çıkarken bilhassa yamaçta yetişen, yağışlarda sadece ihtiyacı kadar su alıp daha ziyade havanın nemi ile büyüyen karpuzlar makbul sayılırken, ovada aşırı su içinde gelişen karpuzların halk arasında "et karpuzu" olarak sınıflandırılmasına neden oluyor.
Karpuz, reçelinden dondurmasına varıncaya dek tüketimi çeşitlenebiliyor.
Çocuklar ise karpuzun içini oyup ağız, göz deliği açarak, içine koydukları mumlarla fener alayına çıkarak eyleniyor.

Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için lütfen tıklayınız

© 2000-2018
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com