boğaz turu  
 

Yaz mevsiminin serinletici tatlı topları

 
 
Hazırlayan: Haluk Özözlü
 
 

Külahta, kâğıt helva arasında, dondurma kadehinde, bardakta, kornette hiç fark etmiyor, top top veya kaşık kaşık farklı lezzetle sahip çeşitleriyle dondurmaya karşı konulamıyor.
Limonlu, kaymaklı, çikolatalı, vişneli, çilekli, ananaslı, sakızlı, kavunlu, tarçınlı, sizin tercihiniz hangisi?

Ülkemizin dondurmasıyla ünlü yerlerinin başında Kahraman Maraş Dondurması gelse de İzmir Çeşme'nin sakızlı ve karadutlu dondurması, Altınoluk Vardar Dondurmacısı'nın akla hayale gelmeyen tropikal meyve çeşitleri, Ayvalık Cunda Adasının sakızlı dondurması, Bursa'nın şeftalili dondurması, Alanya Bamyacı'nın mis kokulu kavunlu dondurması ve daha nice çeşitlerini alabilmek için yaz mevsiminde sıraya giriliyo
r.
Dondurma mesire yerlerinde dalgakıran, sahil, marina gibi yemek sonrası hazım yürüyüşleri bahanesi olurken İstanbul'da Beyoğlu'nda yapılan gezmelerden Boğaz turlarına, özellikle de Prens Adalarına yapılan geziler sonrası motora, vapura binmeden alınan son serinletici olarak vazgeçilmezliğini her daim koruyor.


boğaz turu

100'den fazla çeşit dondurma yapılan
Dondurmacı Vardar'da, Güneşin tüm renkleri doğanın meyve lezzetleri dondurma toplarında gizli

Dondurma yapımında saf inek sütü ve doğal meyveler kullanılırken çeşitler arasında kabuk tarçınlı, fındık, kestane, cappucino, ceviz, kahve, çilek, kayısı, kavun, ananas, avakado, limon, ahududu, karadut, franboğaz, sütlü, çikolatalı gibi bilinen tüm türler, sıcak kornet külahlar içinde üzerlerine arzuya göre sıcak çikolata sosu, fındık-fıstık sosu bulanıp sunuluyor. Fakat bu dondurmalar arasında, tadı en uzun süre damakta kalan Yunanistan'dan ithal damla sakızıyla yapılan sakızlı dondurma için Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelenler oluyor.
Kış aylarında Ankara Kızılay'da Vardar Pastanesi olarak hizmet veren yılların dondurmacısı Neco ve Samet kardeşler, ertesi güne kalmayan dondurmaları için boğaz ağrısı çekenlerin bile geldiğini belirtiyor.
Dondurma imalatını büyük titizlikle devam ettiren Samet Kaya ve Necmettin kardeşler "Kroketli dondurma" türünün çok sevildiğini belirtiyorlar.
Önce şeker, sonra fındık, şeker, fıstık hepsi olmak üzere karışım yakılıyor ve dondurma olacak sütün içine konuyor, sürekli karıştırılarak donduruluyor. Yaz ayı sürprizi olarak sunulan bir başka çeşit dondurma ise serinletici, rahatlatıcı özellik taşıyor. Soda, mango, kivi karışımı ile hazırlanan Kivili dondurma, yazın iddialı çeşitlerinden sayılıyor.
Daha önce denenmiş olan kivili dondurmanın yapılış formülü değiştirilerek daha beğenilen hale getirilmesiyle, özel olarak sadece kivili dondurma isteyenlerin sayıları da bir hayli artmış görünüyor.
Dondurma çeşitlerinin bir yenisi olan Cevizli dondurma gerek tadı, gerekse çiğnenmesi ile ulaşılan zevk olarak dondurma severleri mutlu ederken, çeşitler arasında Yoğurtlu dondurma bile bulunuyor.
Sürpriz yeni lezzetler ise
Havran mandalinli dondurma, portakallı, çikolata naneli ile Keçiboynuzlu dondurma. Afrodizyak etkili, enerji veren keçiboynuzlu dondurmayı yiyenler damaklarında kalan bal özü ve keçiboynuzu kırıntıları ile çok değişik bir lezzetle tanıştıklarını belirtiyorlar.

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

Dondurma ve Sağlık
B
ir top dondurma 1 çay bardağı süte eşdeğer DONDURMA YEMENİZ İÇİN 8 ÖNEMLİ NEDEN!
Çikolatalı, vanilyalı, limonlu, çilekli, kavunlu ve daha niceleri... Dondurma, özellikle sıcak yaz günlerinin en favori tatlısı hiç kuşkusuz. Tadına doyum olmaz lezzetinin yanı sıra kalsiyum ve protein başta olmak üzere içerdiği A vitamini, B vitamini, K vitamini ile fosfor gibi pek çok vitamin ve mineraller sayesinde en sağlıklı tatlılardan biri olarak yerini korumaya devam ediyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan yaz aylarında hem serinlemek hem tatlı ihtiyacını sağlıklı bir besinle karşılamak için haftada 2-3 kez 2'şer top dondurma yemekte fayda olduğunu belirterek, " Ayrıca özellikle tatlı isteğinin en çok görüldüğü ikindi saatlerinde, kalorisi daha düşük olduğu için sade veya meyveli dondurma tercih edilmeli" diyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan dondurmanın bilinçli ve aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketildiğinde sağladığı 8 faydasını anlattı, önemli bilgiler verdi.

Kemik ve diş sağlığı için önemli
Dondurma içeriğindeki sütten dolayı tam bir kalsiyum deposu. Kalsiyum da kemik ve diş sağlığımız için çok önemli. Kalsiyum kemikleri güçlendiriyor, dişleri koruyor ve diş etlerinin güçlenmesine katkı sağlıyor. Yaş gruplarına göre farklı kalsiyum ihtiyacına sahibiz. Yetişkin kişilerde bu değer 1000-1200 mg kadar oluyor.
Bu ihtiyacımızı süt/yoğurt/peynir ile karşılayabileceğimiz gibi, dondurmadan destek alarak da bir kısmını karşılayabiliriz. Örneğin 2 top dondurma ortalama 120-150 mg kalsiyum içeriyor.

Kasları güçlendiriyor
Proteinler vücudun yapı taşını oluşturuyor. Kasların temel yapısı da proteinlerden oluşuyor. Bu nedenle kasların gelişiminde protein alımı önemli. En kaliteli proteinler hayvansal kaynaklarda bulunuyor.
Et, tavuk ve balığın yanı sıra süt ve süt ürünlerinin proteini de kaliteli protein grubuna giriyor. Kas sağlığı için önem taşıyan kaliteli protein ihtiyacınıza süt ürünlerinden biri olan dondurmayla da zaman zaman destek olabilirsiniz.

Bağışıklık sistemi dostu
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, hastalık yapıcı organizmaları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden sistem. Bağışıklık sistemi bileşenlerinin yapı taşı aminoasitler olduğundan, dondurma içeriğindeki proteinler sayesinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan çocukların gelişme çağında oldukları için protein ve vitamin-mineral ihtiyaçlarının daha fazla olduğunu hatırlatarak, 'Bu nedenle hem güçlü bir bağışıklık sistemi hem vücut ve kas sisteminin gelişimi için çocuklar severek yedikleri dondurmayı haftada 2 defa 1-2 top kadar tüketebilirler" diyor.

Adet yakınmalarını hafifletiyor
Adet dönemlerindeki kramp gibi sıkıntıların bir kısmı vitamin-mineral eksikliğinden, iştahtaki dengesizlik ve tatlı krizleri de hormonlardan kaynaklanıyor.
Dondurma da içeriğindeki kalsiyum, fosfor ve potasyumla adet yakınmalarını azaltmada yarar sağlayabiliyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor
Literatürdeki gözlemsel çalışmalara ve derlemelere göre süt ve ürünlerinin iştah kontrolünü daha iyi sağlaması, kalsiyumun yağ emilimini ve yağ depolanmasını azaltması sayesinde kilo kontrolünde yardımcı olduğu görülmüş. Yapılan bir çalışmada, diyet tipinden bağımsız olarak, süt ve ürünlerinden aldıkları kalsiyum oranı yüksek olan grupta kilo kaybının daha fazla olduğu gözlenmiş. Dolayısıyla dondurma da kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek olarak, zayıflamaya katkı sağlayabiliyor.
Ancak fazla kalori alımını önlemek için kilo koruma döneminde haftada 2-3 kez 2 top önerilirken, zayıflamak isteyenlerde bu miktar haftada 1-2 defa 2 top kadar olmalı.

Mutluluk kaynağı
Dondurma demek aynı zamanda mutluluk demek. Londra'daki Institute of Psychiatry'nin çalışmasına göre; dondurmanın soğukluğu ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle keyifli bir deneyim yaşamamızı sağlıyor. Aynı çalışmada beyindeki haz merkezinin de (orbitofrontal korteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu gösteriyor.

Tedaviye katkı sağlayabiliyor
Dondurma bazı hastalıklarda gelişen çiğneme-yutma güçlüğünde veya bademcik operasyonu sonrası iyileşmede de kullanılan bir besin. Operasyon sonrasında tahriş gibi sorunları önleyebileceği gibi, protein içeriğiyle yara iyileşmesini de destekliyor. Çiğneme ve yutma güçlüğü olan hastalarda ise kalori, protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamada yararlı olabiliyor.

Kan şekerini daha kolay dengeliyor
İçeriğinde şeker olsa bile protein içeriğinin de yüksek olması sayesinde kan şekerini diğer tatlılara oranla daha kolay dengeliyor. Üstelik tatlandırıcı ürünle yapılan çeşitleri sayesinde diyabet hastaları veya insülin direnci yüksek kişiler için de tüketilmesinde zarar olmayan bir ara öğün alternatifi.

boğaz turu
boğaz turu

Dondurma tüketirken bunlara dikkat!
Paketli olanların yağ içeriğinin daha yüksek olabileceğini unutmayın ve bu nedenle etiket bilgisini mutlaka okuyun. Süt tozu ve glikoz şurubu gibi katkılar içermemesine dikkat edin.
Dondurmayı ikindi saatlerinde tercih edin çünkü bu saatler metabolizmanın daha hızlı çalıştığı veya tatlı ihtiyacının daha fazla olduğu saatlerdir.
Yediğiniz dondurmanın kalorisini arttırmamak için sossuz ve fındık/fıstıksız tüketin.
Kalori ve karbonhidrat miktarını arttırmamak için külahsız olanları tercih edin.
Soğuk zinciri kırılmış veya paketi açılmış dondurmaları tüketmeyin. Kolay bozulabilen bir besin olduğundan zehirlenmeye neden olabiliy
or.



Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için lütfen tıklayınız


© 2000-2018
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com