anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Limon bahçeleriyle süslü, tarihi eserlerle dolu, şelalesiyle serinleten güneyin sıcak ve efsane kenti; Tarsus
Pozantı'dan Gülek boğazına girdiğiniz anda İçel(Mersin) il sınırları içinde yol alarak yaylalarla kaplı yemyeşil Toroslardan deniz seviyesine muhteşem bir inişe başlıyorsunuz. Rampaları bitirip kıyı kesimine düzlüğe yaklaşırken sağınızda Tarsus yol ayırımı yer alıyor. Mersin'in en büyük ilçelerinden biri olan Tarsus'un girişindeki tabelada belirtilen tarihi eserler listesi kentin tam anlamıyla bir açık hava müzesi olduğu konusunda daha kente girmeden izlenim edinmenizi sağlıyor...

Tarsus 2500 yıldır adı hiç değişmeyen bir kent olmasıyla da önem taşıyor. Kuruluşu Neolitik döneme dayanan kentin ilk sakinleri Anadolu'nun yerli halkı "Luvi"ler olmuş.
Kültürün devamında Hititler, Asur ve Pers imparatorluğunun etkisi, İskender sonrası Helenistik çağın kültür ve sanat unsurlarını taşıyan bir merkez olarak sürdürülmüş.
Roma egemenliği dönemi M.Ö.63 yılında düzenlenen eyalet sisteminde "Kilikya Eyaleti"ne başkentlik yapmış.
M.S.7. yy sonrası Arap akınlarıyla sık sık el değiştirip zayıflamış.
Selçukluların Tarsus'u ele geçirmeleri sonrası önce Haçlılar, ardından Bizanslıların hakimiyeti hüküm sürmüş. Kent uzun bir süre Ermenilerin yönetiminde kalmış. Yavuz Selim 1517 yılında kenti Osmanlı topraklarına katarak sükuneti sağlamış.

TKentin her yerinden tarih fışkırıyor

Tarihin her dönemine ait eserlere sahip olması ile müze kent olma özelliğini koruyan Tarsus da kent merkezi olarak bilinen ve iki renkli taşlardan yapılmış olan Ulu Camii çevresinde tarihi kalıntılara yoğun biçimde rastlanıyor.
Bunlar arasında günümüzde müze olarak kullanılan Kubat Paşa Medresesi", Hz. Danyal'ın mezarı olduğuna inanılan Makam Camii, Eski Kilise Camii, büyük bir Roma Hamamına ait kalıntılar, Donuktaş Tapınağı, Kleopatra Kapısı, Antik Cadde ve son dönem Osmanlı konut mimarisi örnekleri sayılabiliyor.
St Paul Kilisesi ve kuyusu, Arkeoloji müzesi eserleriyle dikkat çekerken, Gözlü Kule Höyüğünde ki kazılarda çıkarılan Neolitik Cilalı Taş Devrine ait buluntular Adana ve Mersin deki müzelerde sergileniyor. Tarsus da bulunmuş bazı mozaikler ise Hatay Mozaik Müzesinde görülebiliyor.

M.S. III. asrın sonunda yapılmış olan mozaiklerin birinde Orpheus bir kaya üstüne oturmuş Lyra'sını çalarken, çalgıdan çıkan namelerin cazibesine kapılan vahşi hayvanlar onu dinliyor, hatta sağ tarafta bulunan ağaç da Orpheus'a doğru eğilmiş biçimde görülüyor. (Orpheus:Yunanlıların şair ve musiki ustası)
Aynı döneme ait bir başka Tarsus mozaiğinde birinin kadın diğerinin erkek olması muhtemel iki şahıs asma dalları arasında gösterilirken, üçüncü mozaikte Ganymedes'in Zeus tarafından kaçırılması tasvir edilmiş.
Zeus mukaddes kuşu, kartal şekline girmiş güzel Ganymedes'i ilahlar diyarına götürmek üzeredir. Anne ve babası bu mucize karşısında dehşete düşmüşler, efendisinin havalandığını gören köpek de ulumaya başlamıştır.
Tarsus da iki önemli ziyaret yeri daha bulunuyor.

Eshab-ı Kehf Mağarası
Tarsus'un 14 km Kuzey batısında yer alan asfalt yol ile ulaşılan, Ulaş Köyü yakınlarında çevreye hakim panoraması ile yüksek bir tepede bulunan mağara Müslüman ve Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılıyor.
Mağarayı görmeye gelenler önce tepenin eteklerindeki meyilli alana araçlarını park edip, çeşitli dini kitap, broşür, tespih, poster ve hediyelik eşya satış dükkanları önünden ve biri kısa diğeri uzun iki minareli camii yanından geçip 10-15 basamakla inilen mağarayı ziyaret ediyor.
Eshab-ı Kehf mağarasının halk arasında anlatılan bir de efsanesi var.

Mitolojik Tanrılara olan inanışın azaldığı dönemlerde, tek tanıya inandıkları için eziyet görmekten kaçan Hıristiyan dinine mensup Seliha, Mekseline, Meslina, Mernuş, Sazenuş, Debernuş ve Kefetatyuş adlı yedi genç putperestliğe dönmeyi kabul etmedikleri için hükümdar huzuruna çıkarılmışlar.
Hükümdar putperest dinine dönmeleri için birkaç gün mühlet verip aksi takdirde öleceklerini bildirmiş. Verilen süre içinde yedi genç köpekleri " Kıtmir" ile beraber kaçarak bu mağaraya sığınmışlar.
İnanışa göre Allah tarafından kendilerine 309 yıl uyku verilmiş.
Gençlerden ilk uyanan yiyecek almak üzere kente inmiş ve harcamak için kullandığı zamanı geçmiş paralar yüzünden fark edilerek yakalanmış. Yakalayanlarla mağaraya geri dönüldüğünde yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka serin havaya sahip mağara içinde bir şey görülememiş!...
Bu nedenle mağara Yedi Uyurlar Mağarası olarak anılıyor, dilek tutulup, Allah'a dua ediliyor.
Eshab-ı Kehf mağarası girişinde satılan bir poster ise, İbn-i Sina Yayınevi, Ankara tarafından bilgisayar tekniği ile gerçekleştirilmiş olup, yedi uyurların mağara içinde birbirleri ile yan yana yatıp uyuduklarını gösteren temsili tablo resmedilmiş ve posterin alt bölümünde Eshab-ı Kehf hakkında bilgi verilip Eshab-ı Kehf hadisesinin Kuran-ı Kerim deki 18. sure olan "Kehf Sure" olduğu ve 18 inci surenin 9 uncu ayetinden 27 inci ayetine kadar bu hadisenin açıkça anlatıldığı (insanlar öldükten sonra yeniden dirileceğinin bir göstergesi olduğu) belirtiliyor.

Tarsus Şelalesi
Tarsus gezi yerleri arasında en fazla rağbet gören yerlerin başında Tarsus Şelalesi piknik ve gezi alanı geliyor.
Narenciye deposu olarak bilinen bölgede ki antik ilçe merkezinin kuzeyinde Berdan Çayı üzerinde 4-5 metre yükseklikten dökülerek meydana gelen bir şelale bulunuyor.
Tarsus'un nefes borusu niteliği taşıyan şelale bölgesi serin havası, göze, kulağa, damağa hitap eden lezzet restoranları ile ender rastlanan dinlenme yerlerinden biri olarak tanınıyor.
Çevresi ağaçlarla kaplı şelalenin dökülüş yerinde su debisinin yüksek zamanında çayın getirdiği sanılan iri kayalar görülürken, tahrip olmuş, kayalara oyularak yapılmış mezarlar olduğu da biliniyor.
Çevrede yer alan şelale manzaralı restoranların açık, kapalı bölümlerinde veya suya yakın demir parmaklık yanındaki masalarda oturanlar hem Şelale yanında oturmanın tadını çıkarıyor, hem de ızgara veya balık çeşitleri ile tüm yorgunluklarını susmak bilmeyen kuşların korosu ve yoğun su sesine karıştığını hissederek dinleniyorlar.

Tarsus'ta bir efsane kahraman NUSRAT Mayın Gemisi
Çanakkale tarihinin unutulmaz kahramanlarından biri olan Nusrat Mayın Gemisi kendisi için hazırlanmış olan ve başarılı bir sergileme tekniği ile sunulan,Tarsus Kültür Park'ta bulunuyor.
Mersin - Tarsus kara yolu üzerinde yer alan parkta deniz havası verilen gemi boyundaki havuz içinde sergilenen mayın gemisini rahatça gezebiliyor, içine girip güvertesinde dolaşabiliyor her yerinde anı fotoğrafları çekebiliyorsunuz. Çiçeklerle süslü parkta, temsili olarak Çanakkale şehitliği ve Atatürk'ün yakın silah arkadaşları ile birlikte bir kompozisyon olarak hazırlanmış heykeli de yer alıyor.
Parkın uzak ucunda ise konukların mola verebilmeleri için bir büfe ile dinlenme ünitesi bulunuyor.
Nusrat Mayın gemisine sahip çıkılıp bu denli başarılı sergilenişine tanık olmak görenlere övünç verip, mutlu ediyor. Teşekkürler Tarsus.


Şahmeran Hamamı ve efsanesi
Vakıf İşhanı'nın yanında bulunan eski hamam aynı zamanda "Altından Geçme" olarak da bilinen Roma Hamamı sınırları içinde yer alıyor. Romalılardan kalma temel üzerine Ramazan oğulları tarafından yapıldığı bilinen hamamın plan biçimi ve ölçüleri Türk hamamı özelliklerini taşıyor. Restore edilerek hizmete sunulan dört eyvanlı yapı, sıcaklık ve halvet kısımlarından oluşuyor.
Efsanevi Şahmeranın bu hamamda öldüğü söyleniyor. Bu nedenle hamam Şahmeran Hamamı olarak anılıyor.
Günümüzde, kent merkezinde fıskiyeli bir süs havuzu içinde bronzdan yapılmış heykeli yer alan Şahmeran, geçmişte yılan gövdeli ve erkek başlı bir yaratık olarak biliniyor.
Efsaneye göre yılanların kralı Şahmeran, Tarsus kralının kızına âşık olmuş. Güzel prenses Eski hamamda yıkanırken, Şahmeran hamamın üzerine çıkıp kubbe deliğinden gizlice onun yıkanışını seyredermiş.
Bir defasında yine seyrederken hamamın içine düşmüş ve prensesin koruyucuları Şahmeran'ın başını keserek onu öldürmüşler.
Günümüzde hamamın iç duvarlarında ki kırmızı lekelerin Şahmeran'ın vücudundan fışkıran kan izleri olduğuna inanılıyor.

Kent merkezi içinde görülecek yerlerin başında bulunduğu çevreye ismini veren Türk - İslam mimarisinin önde gelen eserlerinden biri olan abidevi kapısıyla Ulu Cami, Eski Cami geliyor.
Ulu cami yakınında ise 1579 tarihinde Ramazan oğulları'ndan Piri Paşa'nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan 2004 yılında Tarsus Belediyesi'nce onarılıp Etnografya Müzesine dönüştürülen Kırkkaşık Bedesteni bulunuyor.
Diğer gezi yerleri arasında Aziz Paulus Kuyusu, Antik Yol, Tarihi Tarsus Evleri, Kleopatra Kapısı, 1910 tarihinde neoklasik üsluplu olarak inşa edilen Osmanlı son dönem mimarisi ile dikkat çeken Amerikan Koleji, Osmanlı Parkı ve Müzesi bulunuyor.

Tarsus Saat Kulesi
Tarsus Ulu Camisi avlusunun kuzeydoğusunda yer alan saat kulesi,
1892 - 1893 yıllarında kesme taştan, sekizgen planlı olarak inşa edilmiş.
Ulu Cami'nin eski minare kaidesi üzerinde bulunan kulenin saat odası etrafını demir parmaklıklı balkon çevrelerken, dört yöne bakan dairesel saat kadranları, Arap rakamları ile belirtilmiş.
Yerden yüksekliği 30 metre olan saat kulesinin girişi minare kaidesinin üzerinde ve doğu yönünde bulunuyor. Kulenin çevresinde ise çam ve çınar ağaçları yükseliyor.


Çevredeki Gezi Yerleri

Tarsus'a 60 km uzaklıkta bulunan Namrun Yaylasını yukarda bırakacak olursak çiçek açma mevsiminde limon ve portakal bahçelerinde yoğun olarak duyulan narenciye çiçek kokusu içinde dolaşmanın yanı sıra tropikal iklim bitkileri, palmiyelerle kaplı Mersin Viranşehir den Silifke'ye doğru uzanan sahil bandı üzerinden ulaşılan Ayaş, Elaiussa Sebaste, Narlıkuyu, cennet cehennem mağaraları, Astım ve Dilek Mağarası, Kızkalesi, Uzuncaburç, Adam kayalar gibi gün içersinde mola vereceğiniz gezi yerleri olabilir.
Adana ve zengin çevresi kısa sürede ulaşabileceğiniz diğer yöndeki alternatifleriniz.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.