anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
ÇİFTLİKKÖY
Türk ve Alman doktorlarının reçetelerinde ilk sırada yer alıyor.
Astım ve kalp hastaları için doğal hastane olarak nitelendirilen Çiftlikköy'de denizden süzülmüş gelen bol iyotlu hava iştahsızlık ve uykusuzluk çekenlere de birebir... Rüzgar, sörfçülerin tam isteğine göre... Ulaşım, konaklamada ise çok elverişli olanaklar sunuyor.

Çeşme yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği . Özellikle festival zamanı iğne atsanız yere düşmeyecek kalabalıkta. Bununla beraber güzel, canlı, tarihi, turistik tatil merkezinin yanı başında sakinliği, doğası, denizi, havasıyla ön plana çıkıp, hem şifalı hem de görsel lezzet sunan Çiftlikköy yer alıyor.

Osmanlı Döneminde "Melek Paşanın Çiftliği" olarak geçen köy, daha sonraları Çiftlik köy olarak anılmaya başlamış. Zamanında 110 haneli, 650 nüfuslu köy, yaz aylarında binlerce yazlıkçıyı ağırlar olmuş.
Mayıs ayında başlayan deniz mevsimi, sonbahar aylarına kadar tadına doyulmaz bir zevk sunuyor.
Akdeniz'den gelen rüzgarların geçiş yeri olan yarımadanın ucunda bulunan Çiftlikköy üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan, ziyaretçilerine ilaçsız doğal tedavi imkanı veriyor.
Hatta bu yararlı bol oksijenli hava Türk ve Alman doktorların reçetelerine ilaç niyetine yazılıyor. Astım ve kalp hastaları uykusuzluk çekenler burada kaldıkları süre boyunca problemlerinin en aza indiğini ve iştahlarının açıldığını fark ediyorlar.

Sörf Cenneti
Denizden denize bir kilometrelik yükseliş ve bir kilometre alçaklık toplam 2 km lik mesafeyle yarımadanın en dar yerinde yer alan Çiftlikköy rüzgar konumuyla sörf sporuna gönül verenler için değişen rüzgar yönleriyle kış aylarında bile ideal parkur oluşturuyor, Avrupa sörf kulvarlarında adından sıkça bahsettiriyor.
Kafa dinlemek için bu köyü seçenlerin, akşamın tatlı nağmeleri ile hoşluk yaşarken üşümemeye özen göstermeleri gerekiyor. Yazın bile sürekli esen rüzgar kazak giydirecek kadar etkili olabiliyor.

Damla Sakızı
Ağız kokularını yok eden sakızın, Yunanistan da rakısı bizde ise dondurması, reçeli, şekeri, muhallebisi yapılıyor, balık buğulamalara ilave edilip, içme suyuna konduğunda bile hoş bir rayiha kazandırıyor. Fakat Çiftlikköyde ticari üretimi yapılmıyor ve daldırma yöntemi ile yetiştirilen sakız ağaçlarına hala sayıları azalsa da rastlanıyor. Ana sakız ağacı gövdesi yanına toprak dolu bir kova getirilip ağacın bir dalı teneke içindeki toprağa daldırılıyor. Kök veren filizlenen dal tek başına yaşayacak duruma gelince ana gövdeden ayrılıp kendi yerine kovadan çıkarılıp dikiliyor.
Çeşme yöresinde genellikle yazlıkçıların villa bahçelerine diktikleri moda ağaç sakız. Eskiden daha çok olan sakız ağaçları ihmal sonucu azalmış. Alaçatı Belediye sınırları içinde 200 ağaçlık koru haricinde bu ağaç türü azalmışken yeniden üretilmeye başlamış. Yaprağını dökmediği ve etrafı kirletmediği için gerek koku, gerekse estetik görünümü ile asil bir ağaç olan sakız ağaçlarına en çok Çeşme Çiftlikköy açığında yer alan sakız adasında rastlanıyor.
Adanın ağaçlarından sakız toplamak bir çeşit aile ziraatı olup, her ağacın ilgili bir çocuğu oluyor. Sabah erken saatlerde uyanan çocuklar güneş doğmadan ve sakızların yumuşamasına neden olacak hava ısınmadan seher vakti damlalar kıtır kıtırken ağaçlardan toplanıyor. Çocuklar küçük oldukları için sık ağaç dalları arasına rahatça uzanıp girebiliyor, topladıkları sakız damlalarını kavanozlara dolduruyorlar. Bu onların harçlıkları oluyor. Büyükler ve hanımlar ise saçlarına yapıştığı için bu işi çocuklar gibi yapamıyorlar.

Arı kuşları ve bal
Yörede görülen, arıları yiyerek beslenen, arı kuşları köyün ününün artırmaya yetiyor. İlkbaharda yuva yapıp yavrulayan kuşlar bu dönemde arıları yiyerek besleniyorlar. Çok renkli tüyleri ile kırlangıç boyundaki kuşların etinin lezzeti de bir kez tadanın damağından yıllarca gitmiyor. Kekik, anason, ot, ve sakız ağaçları arasında dolaşan arıların yaptığı bal ise tedavi için kullanılıyor. Mide ile ilgili tüm rahatsızlıklara iyi gelen ve özellikle ülser problemi olanların gözdesi olan bu bal mide içinde yarayı merhem gibi kapattığı anlatılıyor. Köyde balcılıkla uğraşan çok az kişinin bulunması nedeniyle az üretilebilip, yüksek fiyatlarla satılıyor.


Çiftlikköy Sokaklarında de Gezi
Köyün Yunan adalarına yakın olması nedeniyle yapılar arasında 100 e yakın Rum evi görülüyor. Eski taş evlere meraklıysanız Çiftlikköy'ün daracık sokaklarında yapacağınız yürüyüş sırasında bir kısmı restore edilmiş olan evlerin, cumbaları, balkon çıkmaları, pencere yapıları kapı tokmakları mimaride nostalji yaratacak kadar etkileyici oluyor.
Yeni yapılan villalarda ise taş evlerin etkisi sezilirken, Çeşme'ye has karakterde yapı mimarisi, günümüz koşullarına uygulanan bahçe düzenlemeleri, yüzme havuzları ile donatılmış halleriyle dikkat çekiyor. Çiftlikköy'de bazı tarihi kalıntılara da rastlanıyor.
Sayılarının çokluğu nedeniyle Çeşmeye ismini veren eski çeşmeler (Musluk) burada da görülebiliyor. Osmanlıya dayanan tarihi geçmişi ile köy çeşmesine, dağ'a 70 - 80 m derinlikte açılan tünelle künk döşenerek su taşınmış ve içme suyu sağlanmış.

Rumlardan kalma Masatlık (Kemik saklama odası kitabesinde 1876 tarihi okunuyor) Çiftlikköyde ki tarihi eserler arasında bir yanında zeytin diğer yanında sakız ağaçları bulunan Masatlıkta dini vecibelere göre kemikler, şarapla yıkanıyor ve dört duvarla çevrili odanın dibindeki mahsene atılıyormuş. Masatlık duvarlarında 60'a yakın taş dolap bulunuyorken anlatılanlara göre yapının kemerli kapısı bir hayli görkemliymiş.
Rumlar zamanında köyün orta yerinde ki iki kiliseden biri mermer taşlarla bezeli çok büyük salona sahipmiş, Rumlar gidince yıkılmış, taşları da sağda solda kullanılmış, Çeşme'ye bile taşınmış. Üzeri motifler ve kabartmalar işli mermer taşlar köy içinde bazı pansiyon girişlerinde görülebiliyor.

Bu kadar rüzgar esen yerde akıllara değirmen olmaz mı diye bir soru gelebilir.
Değirmen Dağı'nda un öğüten değirmenler de varmış ama, birileri diğer değirmenleri yıktırmış.......!

Çiftlikköy de bulunan ve ilginç renkleriyle şaşırtıcı güzelliğe sahip doğal taşlarda bulunuyor. Eski dönemlerde taş ocağı olarak bilinen Karadağ mıntıkasında Rumların bu taşları yüzük taşı ve süs eşyası yapımında kullandıkları belirtiliyor.

Plajlar ve deniz
Çiftlikköy'ün denizi de, kumu da, havası gibi şifa dağıtıyor.
Pırlanta plajının bir zamanlar kumu başka yerlere taşınmış olsa da hala ilgi gören yerler arasında bulunuyor.
Talk pudrası gibi yumuşak kuma sahip bir başka sahil ise Harmanlı Koyu. Killi kayaları yalayarak gelen dalgacıklar, eriyikli sular içinde yüzenlerin ciltlerini yumuşatıp parlaklık kazandırıyor. Bu killeri vücutlarına, yüzlerine maske gibi süren turistlere de rastlanıyor. Dalgaların ürettiği enerji ile ısınan deniz suyuna deniz dibinden, mağma'dan gelen kaplıca kaynakları da karışınca 23 - 24 derece civarına çıkan su sıcaklığı içinde üşümüyorsunuz. Çiflikköy'ün arka tarafında Sancak Mevkiinde yer alan Altınkum plajı, pırlanta plajının dalgalı olduğu zaman tam aksine sakin oluyor.
Sığ denizi, deniz içinde de devam eden ve romatizmal ağrılara iyi gelen altın renkli ince kumu ile ilgi çeken plaj kıyısının bir bölümünde sünger görünüşlü küçük kayacıklar da bulunuyor. Koyu gölgeli, sık yapraklı ardıç ağaçları altı ise kampçı ve piknikçilerin mekanı oluyor.

Temiz hava bol Oksijen

Çiftlikköy tepeleri eski Rumlar zamanında teraslar şeklinde set set sürülmüş ve üzüm bağı olarak kullanılmış. Rüzgar sarhoşu köyde sürekli siesta gözlenirken köy halkı oksijen zehirlenmesinden rehavet çöküyor diye dert yanıyor. Ne verimli toprağı ekilebilecek üzüm kütükleriyle uğraşan ne de sakızla uğraşan görülmüyor. Tepelerde dağ kekiği toplanabiliyor. Doğal klimalı ortamda, denizden ılık esen rüzgar terlemeden dolaşmanızı kolaylaştırıyor.

Her yer tablo, her yer fotoğraf
Çiftlikköy'de bulunan balıkçı barınağı içinde durgun suda yatan tekneler ise resim ve fotoğrafa meraklı olanlar için doğal çekim platformu olma niteliği taşıyor. Özellikle akşam saatlerinde yatay gelen ışık huzmeleri suya ayna gibi refle yaparken, ortaya çıkan yansıma ve renkler hayranlık uyandırıyor.
Kıyıdan 8 mil uzaklıkta yer alan Yunanistan'ın Sakız Adası evleri ise net biçimde görülebiliyor. Fener adası ve eşek adasına giderek sabırla bekleyenler güneşlenen bazı fog balıklarına çok az ihtimal de olsa rastlama şansları bulunuyor.





Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.