anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
"En" ler ve "ilk" lerin adresi, Balıkesir
Kent merkezin de yer alan tarihi Saat kulesi, Şadırvan, Zağnos Paşa Camii, Kuvay-i Milliye Müzesi, Değirmenboğazı Mevkii Balıkesir'in simgelerinden bazıları olmakla beraber, kent bünyesinde daha bir çok özellik taşıyor...
Tarihçesi MÖ.2000'li yıllarda Balkanlar üzerinden gelen Pelasgların koloniler kurdukları ve bu tarihten itibaren Türkler gelene dek Mysia adıyla bilinen bölgede Kyzikos, Daskyleion, Adrammytteion ve Antandros gibi önemli antik kentlerin varlığı biliniyor.
M.Ö.1200 yıllarından sonra Troia Devleti'nin yıkılmasıyla Mysia Bölgesi'ne Avrupa kıtasından kaçan Aiol kabileleri yerleşmiş, daha sonra da Frygialıların ve Lydialıların bölgeye hakim olmuşlar.
MÖ.546'dan itibaren yaklaşık 200 yıl devam eden Pers istilası Mysia'ya egemen kılmış.
MÖ. 334 yılında Büyük İskender'in Persleri Granikos (Biga) da yenmesi ile Makedonya dönemi, sonraları da Bergama Krallığı dönemi başlamış.
MÖ.130 yılından itibaren Kral 3.Attalos'un vasiyeti üzerine "Provincia Asia" (Asya Eyaleti) adıyla Roma İmparatorluğu'na bağlandığı ve Bizans'ın egemenliği altına girdiği görülüyor.
1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Selçuklu Beylerinden Kalem Şah Bey'in oğlu Karesi Bey, Karesi Beyliğini kurarak Balıkesir'i merkez yapmış.
En sonunda Osmanlıların himayesine giren Karesi Beyliği, 1923 yılında TC. Devleti'nin vilayeti olmuş.
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Balıkesir, bünyesinde barındırdığı kültürel varlıkları, eşsiz güzellikteki doğası ile turizm cenneti olarak anılmaya başlamış.
Homeros'un destanındaki İda Dağı ile insanlara binlerce yıldan beri şifa dağıtan termal kaynakları, insan tabiatına uygun iklimi Kaz Dağlarının olumlu etkisi, fauna ve florası ile tarihten bu yana cazibe merkezi konumunu korumuş.

"En"ler ve "İlk"lerin adresi
Türkiye'nin coğrafi özellikleri itibari ile ülkemizin en şanslı kenti Balıkesir. İstanbul ve Çanakkale'yi, imrendirecek özelliklerden bir kaçına değiniyoruz. Hem Marmara hem Ege Denizine kıyısı bulunan ender kentlerden olan kent. Alp Dağlarından sonra Türkiye'nin en yüksek oksijen oranına sahip Kaz Dağlarının büyük bölümü bu il sınırları içinde yer alıyor.
Adalar ve rüzgarlar ülkesi olarak bilinen Ayvalık'ta sayıları 10 dan fazla Ege Adaları bir yana Marmara da bulunan Marmara, Avşa Ekinlik gibi bir çok adasıyla bir çeşit adalar zenginliği yaşıyor.
Turizmde ilk yıldızı parlayan tatil merkezi Erdek, yazlıklar cenneti Altınoluk, Akçay Ören, sahilleri bu özelliğinden dolayı her ne kadar dış turizme Akdeniz sahilleri kadar açılamasa da iç turizmde yerli turistin göz bebeği, tatil cenneti doğa tapınağı durumunda.
Göçmen kuşlar bile hayatların dan memnunlar ki çoğalma ve yaşama için Manyas Gölünü tercih ederek bölgenin Kuş Cenneti olarak anılmasını sağlamışlar.

1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından (A) sınıfı diploması verilmiş olan kuş cennetine devamını izleyen yıllarda diploması 3 kez yenilenmiş.
Göl 239 dan fazla kuş türüne, 20 den fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Adalar göller derken sıra nehirlere geliyor. Çanakkale'nin Yeşilyurt köyü ile il sınırı teşkil eden Mıhlıçay'ı, Kaz Dağları Zeytinli Mevkii de yer alan Vallah Deresi turizmin gizli cennetini oluştururken, nihayet Susurluk nehri şimdilik nehir yatağında biriken kumları inşaatlar için kepçelerle alınıp kullanılsa da gelecekte nehir turizmin hizmetine girecek gibi görünüyor.
Balıkesir - Manisa yolunun, yani Selçuk'ta bulunan Meryem Ana Kilisesini Avrupa'ya bağlayacak olan "Haç yolu"nun yapımı ile güzergah ve tabi ki Susurluk nehri daha fazla önem kazanacak.
Susurluk, "Ayran Evleri" ile önemli bir mola merkezi olmayı sürdürürken, nehir kenarına yapılacak olan yeni balık lokantaları ile farklı bir boyut kazanmayı da vaat ediyor.
Susurluk ayranı ile meşhur yeri gelmişken ayrandaki gizli lezzet sırrını da açıklayayım.
Kullanılan süt ürünü ve su tabi ki çok etkili fakat esas lezzet yapım sırasında kazanılıyor.
Ayran yüksekten kap dan kaba defalarca boşaltılarak hem köpürmesi hem de içine hava alması ile lezzetlenmesi bu şekilde sağlanıyor. Yörenin en az ayranı kadar, hani şu çocukların çizgi filmlerde görüp delikli miki peynirine benzettikleri Mihaliç peyniri, Hoşmerim tatlısı da aranan lezzetler arsında sayılıyor.

Ege'nin ve Marmara Denizi'nin Akdeniz'e oranla az tuzlu balıkları, Susurluk nehri ve Kaz dağlarından akan buz gibi soğuk kar suları ile beslenen derelerin doğal alabalıklarını da sayarsak Balıkesir daha bu yazılanlarla diğer kentleri geçmiş görünüyor.
Fakat kentin sunduğu nimetler saymakla bitecek gibi değil.
Kaz Dağlarının içimi hoş pınarlarından doğan bünyesinde kekik, nane kokusu barındıran kaynak suları, dağın şifalı otları, yöreye özgü endemik bitkileri bir yana, İtalyan Zeytinyağı üreticilerinin Dünya Zeytinyağı haritalarında en iyisi olarak "yeşil hat" ile gösterilen has yağlarda başta Altınoluk, Ayvalık, Kapıdağ Yarımadası, çevresi olmak üzere yine bu bölge sınırları içinde yer alıyor. Bölgenin bir başka özelliği ise şifalı kaplıcaları.

Şifa Kaynakları:
Güre Kaplıcaları su sıcaklığı 64 derece ile romatizma, cilt, kadın hastalıkları, guatr, kireçlenme, sedef, böbrek taşı ve kumları ile karaciğer hastalarına iyi geldiği biliniyor. Havran Kavşağında Derman Kaplıcaları, aynı özellikleri taşıyan bir başka kaplıca.

Susurluk Kepekler Kaplıcası ve Çamur Banyosu:
Susurluk ilçesine 20 km uzaklıkta Ilıca Boğazı Köyünde 55 derece sıcaklıktaki suyu ile Antik dönemden bu yana kullanılan ayrıca Bursa Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş hafif kükürt kokulu tabii lezzeti olan su, banyo tedavisi, romatizma,kireçlenme, nevralji, nevrit, polinevrit, felçler ve kadın hastalıklarına, çamur tedavisinde ise tüm romatizma çeşitlerine çocuk felci ve kırık çıkık tan sonraki hareketsizliklere tavsiye ediliyor.

Bigadiç Hisarköy Kaplıcası: Bigadiç'in 18 km doğusunda yer alan 50-95 arası değişen sıcaklıkta suya sahip olan kaplıca suyu romatizma, kireçlenme, siyatik, egzama, kadın hastalıkları, böbrek hastalıklarına iyi geliyor.
Manyas Kızıkköy Kaplıcası: Manyas ilçesine 6 km uzaklıkta olup, Kızıkköyde bulunan kaplıca 42-50 derece suyu kireçlenme, spor sakatlanmaları böbrek ve sırt ağrıları, kronik romatizma, eklem hastalıklarına şifa dağıtıyor.
Gönen Ekşidere Gençlik İçmesi: Gönen ilçesine 13 km uzaklıktaki dağ ılıcası yakınındaki suyun içindeki radyoaktif maddenin fazla olması nedeniyle gençlik suyu olarak tanımlanırken banyo ve içme olarak kullanılıyor.
Gönen Kaplıcaları: Çanakkale Bursa yolu üzerinde Balıkesir'e 104 km uzaklıktaki kaplıca Mısırlılar, Romalılar, Bizanslılar tarafından yararlanılmış. Su sıcaklığı73 derece olup banyo ve içmece olarak kullanılırken alt üst solunum yolu iltihapları, mide rahatsızlıkları,romatizma ve kadın hastalıklarına faydalı olduğu belirtiliyor.

Balıkesir'in ünlü Yağcıbedir halıları:
Sındırgı ilçesinde dokunan Yağcıbedir halıları kullandıkça değer kazananıyor.
Yün boyamada doğal kök boyalar kullanılıp, çok ince yün ipliklerle dokunan, solmaz özellikli kırmızı, lacivert ve beyaz hakimiyetindeki yağcıbedir halıları yörük aşireti örf adetlerini taşıyan motiflere sahip ve değerli hediyeliklerin başında geliyor.
Türk düğümü denilen ilk düğüm olan Gördes yine bu bölgeden çıkma bir özellik olarak günümüze geliyor.

   

Türkmen ve Yörük Kıyafetleri
Balıkesir Kaz Dağlarının bir özelliği de geçmiş dönemlerde ağaç işleri ile uğraşan yörüklerin, Türkmenlerin konaklamış olması.
Günümüzde folklorik kıyafetlerde yaşatılan gelenek ve görenekler, folklorik danslar Balıkesir'in kendine has yöresel bir parçası olmuş.



Turizm fuarlarında, etkinliklerde orijinaline sadık kalınarak hazırlanan Türkmen, Yörük folklor kıyafetleriyle oyunlar sergileniyor.
Yine aynı kıyafetler taş bebeklere uygulanıp turistik eşya olarak pazarlanıyor.

Türkiye'nin son kalan faal ahşap yel değirmeni:
Aslına bakarsanız bu kadar yazıyı biraz da bu değirmenin varlığından bahsetmek için yazdım.
Balıkesir'e bağlı Şamlı Kasabası, Karakol Köyü yakınlarında rüzgarlı bir tepede hala varlığını sürdüren ve faal olan ahşap yel değirmeni için ne yazılsa tam manasıyla ifade edilemez gibi geliyor.
Bir zamanlar yedi tane olan ve günümüze ancak bir tanesi gelebilen Cemil Memiş'e ait asırlık değirmen "çeki düzeni" ile çalışıyor buğday, arpa, yulaf öğütüyor, kepekli un yapan değirmenin yanından ayrılmak istemiyorsunuz.
Hani imkan olsa yaz tatilini bile bu değirmende kalarak geçirebilir, hiç de 5 yıldızlı otel konforu aramayabilirsiniz. Bu tabi benim fikrim, püfür püfür rüzgar, uzakta bomboş yemyeşil tepeler, ilk baharda değirmenin etrafı bir de kır çiçekleri ile doluyor, bilmem anlatabiliyor muyum?
Balıkesir'in hediyelikleri arasında bulunan kolonyalarından bir anı ile söz ederek gezimize devam ediyoruz.
Yıllar önce ünlü ABD'li ekonomist Malcom Forbes Kanuni Sultan Süleyman Balonu ile Türkiye ye geldiği zaman bu turu gazeteden görevli olarak ben takip etmiştim.
Büyütmek için tıklayınEfes'ten helikoptere binmiş İzmir de yakıt ikmali sonrasında Balıkesir üzerinden Bursa'ya inmiştim. Ne var ki Balıkesir üzerinde bizi 70 nut gücünde kuvvetli bir rüzgar karşılamıştı.
Yoğun çam ormanı üzerinde uçarken yamaçlar kendisine doğru büyük bir güçle çekiyor kuru yaprak gibi zorlukla anaforlardan uzaklaşıyorduk.
Tedirginliğimi fark eden pilot biraz da beni oyalamak için bir tavsiyede bulunarak" camı aç ve elini dışarı çıkar, iki dakika tut sonrada kokla" dedi. Söyleneni aynen yaptım ve elime sinen kesif çam kokusunu Bursa'ya kadar kokladım.
Anlatmak istediğim bir zamanlar bir çok kişinin kullandığı, hediyelik olarak aldığı Balıkesir'in çam ve tütün kolonyaları haklı şöhrete sahip.

Son durağımız Gömeç
Edremit veya Havran kavşağından gelip Ayvalık yönünde Burhaniye üzerinden ilerlerken yolun sağında bir tabela solunda ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ufukta ki dağlarda dev portresini göreceksiniz!!!
Gömeç Belediyesi portrenin en belirgin göründüğü noktayı tespit için Atatürk seyir noktası olarak tabelalamış.
Yukarda yazdıklarımı alt alta koyduğunuz zaman Balıkesir'in farklı özellikleri yukarda bahsettiğim üzere bir çok ili kıskandıracak gibi görünüyor.

 

2000-2018 © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.