Beyoğlu’nun Galatasaray Meydanına geldiğiniz zaman sizi Aznavur ve Hacopula gibi pasajlar karşılıyor. Günümüzde de durum hala öyle görünse de, geçmiş yıllarda durum çok daha farklıydı.
O günlerden bugünlere neler değişmiş bir bakıyoruz.
Beyoğlu’nun 50’li yıllarında roplar, döpiyesler, tayyörler, mantoların revaçta olduğu, şapkalı eldivenli çantalı şık hanımların üzerinde modanın en son örneklerini görebildiğiniz yıllarda, nezih ve elit kişilerden oluşan İstiklal Caddesine çıkan hanımların uğrak yerlerinden olan bu pasajlarda genellikle terziler, düğmeciler, etek pilicileri, aksesuar satanlar yer alırdı.
Ismarlama diktirilen kıyafetlere elbisenin aynı kumaşından düğmeleri, tokaları kaplatılır, kemerler yaptırılırdı. Elbise aksesuarlarında tamamlayıcı unsurların başında gelen şapkacıların en ünlüsü Şapkacı Eva olarak bilinirdi. Eva 14 yaşından beri şapkacılık mesleği içinde olmuş ve mesleğine Fransız bir bayan şapkacısının yanında çalışarak işi öğrenmeye başlamış. 1944 yılından sonra Şapkacı Eva Aznavur Pasajında faaliyete geçmiş,

1964 yılından itibaren Hacopula Pasajı 37 (4c) numaralı dükkânına taşınmış.
1967 yılında şapkacı dükkânını kızı Katia ismi üzerine kurarak “Madam Katia” adıyla el yapımı ısmarlama model şapka hizmetini sürdürmeye başlamış.
"Hacopula Pasajı"na Danışman Geçidi de deniyor, 2000’li yılların başına kadar Hacopula Pasaj sadece ihtiyacı olanların geldiği, zaman zaman film setlerine mekân olan sessiz bir yerdi. İçerde eski püskü, tenha, terk edilmişlik içindeki mağazalar, sanki İstanbul'da değil de başka bir şehirdesiniz intibaı yaratıyordu. Güzel bir avlunun ortasında sokak lambası direği, düzgündeniz taşı zemin döşemesi, ferah avluyu çevreleyen evlerin yer yer sıvası dökülmüş tuğla duvarları, İtalya'yı, Fransa'yı anımsatır bir hava yansıtıyordu.

Beyoğlu’ndan pasaja girişte sağda yer alan "Madam Katia"nın şapka mağazasında yılların şapkacısı Bayan Katia Türkçeyi kendi şivesiyle yarım yarım konuşuyor, şapkaların özelliklerini, kumaşlarını, nerelerde giyilebileceğini, nelerle giyilirse daha uygun olabileceği konusunda fikirleri ile konuklarına yardımcı oluyor, “Kadın şıklığını şapka tamamlar” da diyordu. Beyoğlu'na hanımların şapka takarak çıktığı yıllarda Fransa'dan getirttiği şapkalarıyla ünlü şapkacıda, özel kumaşlardan imal edilen geniş kenarlı şapkaları isterseniz satın alabiliyor veya kiralayabiliyorsunuz. Şapkacı Eva, Madam Katia adlı dükkanında kumaşını getirenlere sipariş üzerine şapka da yapılıyordu.
Şapka modası yayılsın diye defilelere ücret almadan kendi tasarladığı şapkalarından veriyordu. Bende ara sıra moda çekimleri için bu şapkalardan seçtiklerimi alıyor, çekim sonrası iade ediyor yahut modeli götürüp o pasajda şapkalı fotoğraflar çekiyordum.


70 li, 80 li yıllara kadar işinin başında olan, yüzünden tebessümün eksik olmadığı Şapkacı Eva, 1986 yılında şeker rahatsızlığı nedeniyle dükkânı önünde hayata veda etmiş.
Kızı Katia, annesinin kendi adını verdiği dükkânını ve şapkacılık sanatını annesinin bıraktığı yerden devir alarak “Butik Katia Şapka&Çiçek KATİA KİRACI” olarak günümüze gelmiş.
Madam Katia günümüzde Türkiye’de el yapımı özel model şapka üreten tek butik ve 300’ü aşkın model arasında tüm tasarımları kendisine ait.
Şapkalarda kullanılan kalıplanabilir, ütülenebilir, zor esneyen kalın kumaşlar, zamanla yerini daha hafif, şekillenebilen, güllerle, fiyonklarla süslenen tüllere bırakmış. Kadife, saten, ipek organze, krape, abraka gibi kumaşlar kullanılan şapkalardan bazısı başa giyilirken, bazıları saça takılan aksesuarlar olarak tasarlanmış. Katia sürekli değişen yılın modasına ve moda renklerine uyum sağlamak için her yıl 30 civarında yeni şapka modeli tasarlayıp model üretiyor.
Düğün, nişan, özel davetler, Gazi Koşusu, İngiltere’de yapılan Kraliyet Koşusuna gidenler, günlük kullanım için gelenler Madam Katia’ya mutlak uğruyorlar. Birçok hanım şapka almayacak olsa bile Türkiye’nin yegâne model şapkacısı olan Madam Katia’ya şapka denemek için geliyor, fikir teatisinde bulunuyor. Madam Katia sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin birçok şehrinden arayanlara, danışmanlık yapıyor hizmet sunuyor.
Belgesel film çekimlerine, tiyatro oyunlarına, dizilere, filmlere şapkalar üretiyor. Kendisinden sonra şapkacılığı halen sürekli şapka eğitimi verdiği kızına bırakarak üçüncü kuşak şapkacığı sürdürme arzusunda olan Katia, eşinden de büyük destek görüyor.

Madam Katia’nın dükkanı nostalji kokuyor Çılgın kent arenasına dönen İstanbul’un, Mahmutpaşa yokuşunun kalabalığı ile rekabet halinde olan Beyoğlu’ndan Hacopula pasajına girdiğiniz zaman avluda yer almış güneş şemsiyeleri ve oturakların yanından geçerek pasajın İngiltere Konsolosluğuna açılan kapısına doğru ilerlerken sağda kapısı, çerçevesi ahşap görünümlü, yarım tül perdeli vitrini sanki 1940 ları anımsatan bir mağaza ile karşılaşıyorsunuz.
Tül perdeli kapısının her iki yanında yer alan vitrinlerde şapkalar daha dışarıdan bakışta merak uyandırıyor.
Girişin solunda Madam Katia siparişleri hazırlamak üzere sürekli elinde iğne iplik gözünde gözlük hazırladığı şapka üzerine itinalı bir dikiş yapıyor. Tam karşınızda dükkâna son yıllarda evden getirilen, yaklaşık 200 senelik tavana dek uzanan dev bir aynada kendinizi ve dükkânın yansımasını görüyor, aynanın taç kısmındaki işlere hayran kalıyorsunuz.
Solda ve sağda camlı dükkân içi dolap vitrinlerde sayısız şapka olması önceleri pek dikkatinizi çekmese de her birini teker teker incelediğiz veya canlı bir model üzerinde deneyip ayna karşısına geçtiğiniz zaman, kumaşın hünerli ellerde nasıl biçimlendiğine, anlam ve hareket kazandığına tanık oluyorsunuz. Duvarda, basında yer alan röportajların gazete, dergi sayfalarının kupürleri görünüyor. Bir başka köşede vitrine sığmayan çam ağacı misali ayaklı şapka askılarına asılı şapkalar dikkat çekiyor. Burası sadece bir dükkân değil, aynı zamanda şapka atölyesi olduğu aksesuarlardan hemen belli oluyor. Sol köşede ki camlı dolap içinde bir de Madam Katia’nın jüri olduğu bir defilede kendisine teşekkür amaçlı verilmiş plaket yer alıyor.


Madam Katia’ya şapka siparişi
Kapı açılıyor düğün, nişan, davet arifesinde olan konuklar geliyor, ya daha önce defalarca veya tavsiye üzerine, hatta TV’de, basında, internette görmüş olduğu bir tanıtım yazısı üzerine gelmiş olanların, birçoğunun elinde mutlaka bazı aksesuarlar oluyor. Karşılama sonrası istekler, niyet anlatılıyor, Katia’nın soruları üzerine fikir teatisi başlıyor. Şapkaların çeşit zenginliği içinde kaybolan veya bir başka deyişle kendini kaybeden hanımlar, bir bir modelleri başlarına takarak, nasıl göründüklerine bakarak, deneyip ayna karşısında arz-ı endam ediyorlar. Şapkayı nerede, nasıl bir elbiseyle giyeceklerini anlatıyorlar. Şapkanın yüzlerine nasıl bir hava verdiğini, saçlarını nasıl yapacaklarını, önden yandan şapkanın başlarında nasıl durduğuna sayısız defa bakıyorlar.
Büyük bir sabırla her modeli gösterip, tasarım için görüşlerini sunan Katia Hanım, müşterinin sipariş verirken içine sinmesi ve şapkayı giyeceği özel günde mutlu olabilmesi, şapkanın ayakkabı, çantasıyla, kullanan kişinin boyu, kilosu ile uyumlu olabilmesi adına tüm birikimini tecrübesini nedenleri ile anlatıyor.


Yurt dışından beyaz renkli ithal edilen şapka kumaşlarının hangi renge boyanacağı, önden yandan güllü, nevrüllü olacağı, kenarlarının dalgaları, büzgüleri, başta nasıl bir açıyla takılıp taşınacağı konuşuluyor. Gelinin, kız veya erkek tarafı davet sahiplerinin içinde aynı model şapka siparişi vermiş olanların olup olmadığı soruluyor.
Nikâhın nerede, nasıl bir mekânda hangi gün kıyılacağı, bu davet için gelenler olduysa hangi modelleri seçtiklerine varıncaya kadar hepsi irdeleniyor. “O model mi, bu model mi, bu da güzel ama bilemedim ki, peki ya şu nasıl durdu bende, bu yüzümü küçük gösterdi, hadi şunu eleyelim, tamam bu yaşıma, tipime, saçıma uygun” diyerek sonunda birinde karar kılınıyor, bazen seçim yapmışken son anda kararlar değiştiriliyor, bazen bu fikir teatileri saatler, günler sürüyor.
Hanımlar zor beğeniyor, sonunda en güzelini seçiyor ve dostlar başa bakıyor.

BUTİK KATİA Şapka&Çiçek Katia Kiracı
İstiklal Caddesi Hacopula Pasajı No 116 (4c) Galatasaray/Beyoğlu-İstanbul Tel no: 0(212) 249 46 05
Meşrutiyet Caddesi Han Geçidi Sokak no 4c Galatasaray Beyoğlu - email: katiahotshowroom@gmail.com

........................................................................................ BUTİK KATİA VİDEOSU KASIM 2015'de HAZIRLANMIŞTIR.