Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
 
Çadır Kampı Karavan Dünyası
Tatilin, dinlenmenin bir başka türü de kamp ve karavan tutkusu olabilir.

Hiç şüphe yok ki yıl boyu apartmanlar, binalar arasında yaşayıp tatilde de yine beton binalar arasında odalarda konaklamak bazıları için sıkıcı olabilir.
Kimi farklı bir yaşam şekli, kimi otel, motel, tatil köyü konaklamasına oranla, daha ekonomik olduğu için çadır kurup kamp yapmayı tercih edebilir.
Kimi kendini daha özgür hissedebilir. Kimi kalabalık aileler komşuluğa önem verirler, dayanışma içinde, her yıl aynı dönemlerde hatta izine bile birlikte çıkar, beraber tatil yaparlar. Birbirlerinin çocuklarına göz kulak olurlar, birbirlerinin çadırlarını kollarlar. Çocukları uzun süre otel odasında tutabilmek aileler için neredeyse imkânsız olur. Koşup oynamak çevreye yayılmak ihtiyacı duyabilirler, kısacası tepinirler, bağırırlar, ağlarlar mümkün olabildiğince otelde konaklayanlar gibi açık alanlarda sessiz olma zorunluluğu pek yoktur. Gençler yeni arkadaşlıklar kurar, aile bireyleri kent alışkanlıklarını kamp alanlarında da birlikte sürdürürler, kâğıt oynayan, maç
seyreden, yorum yapanlar mekân değişse de partnerlerin değişmemesinden yanadırlar.

Bir de mecburiyetten kamp, karavan dünyasını seçenler vardır ki onların parayla pulla işleri yoktur.
Ya kalp ameliyatı geçirmişler, doktorları temiz havada konaklayıp, stresten kent yaşamından uzaklaşmalarını sağlık vermiştir, ya da gerçekten doğa ile bütünleşmek onlar için kaçınılmazdır. Limuzinden iner, çadırda yatarlar!



Kamp tutkunlarının bir kısmı yaz boyunca tatil yapar. Okul çağında çocukları varsa eğer, okulların kapanmasıyla evlerini taşınır gibi toplar, çadırını kurduğu kamp alanına buzdolabını, tüplü ocağını, televizyonunu, kasetçaları, bisikleti, şişme botu, olta ta
kımı, masa, sandalye takımını bile getirir, yemeğini yapar, yatar, uyur, yüzer, yürür, balık tutar, kitap okur, tavlasını oynar…

Akşam olunca istediği kadar içer, gün boyu içen de olur, sabah olunca iki adımda denize girer. Bu özlediği hayattır, kelimenin tam anlamıyla dinlenir, kondisyon toplar. Başında kül tablasını değiştirmek için bekleyen papyon kravatlı garson yoktur. Ayağında şort, üzerinde ti-şort lekeli de olsa fark etmez, kimse ayıplamaz, orası kamp sahasıdır, böyle şeylere bakılmaz.

Kamçılığın başka avantajları da vardır. Bir kamptan sıkılan, bir başka dönem başka kampa gider. Yazlık sahibi olanlar gibi her yıl aynı yerde tatil yapmak şartlanması yoktur.

Hepsi bir yana psikolojik olarak rahatlatır insanı kampçılık. Ayağınız toprağa basar, günlerce sandaletle, hatta çıplak ayak dolaşabilir, üzerinizde ki tüm elektrikten soyutlanırsınız. Doğaya karşı bir tür mücadele şeklidir, hayatı sadeleştirmektir, ödeyeceğiniz bedel bellidir.

Kamp sahasının güvenliği, ortamın temiz havasını teneffüs etmek, doğanın kokusunu, kuşların, Ağustos böceklerinin yoğun sesini dinlemek, yıldızları seyretmek, çadırın balkonunda (Gölgeliğinde) keyif çatmak, hamakta şekerleme yapmak, dalga sesiyle uyuyup, uyanmak, rüzgâr sesi duymak, varsa eğer tulumbad
an su çekmek, büyük mutluluk verir.

Pazardan veya kamp sahasına gelen satıcıdan alınan taze sebzeleri, meyveleri damak zevkine göre değerlendirmek, sahile yanaşan balıkçı kayığından henüz tutulmuş balıklardan seçip, satın almak, şezlonglara kurulup yiyip içmek başlı başına bir zevktir.



Kampta Konaklama

Belirli kamp alanlarında ya önceden rezervasyon yapıp çadır veya karavan yerinizi ayırtırsınız. Ya da gittiğiniz zaman gösterilen yerler arasında uygun yere çadırınızı kurarsınız. Kampçılar içinde aynı yere öylesine tutku ile bağlı olanlar vardır ki 20–30 yıl aynı alana aynı tarihte gelip, çadır kurmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

Kamp alanlarında konaklama seçenekleri arasında ya konuklar kendi çadır veya karavanlarını beraberinde
getirip kamp sahasında sadece çadır yeri kirası öderler, ya da kamp alanında bulunan çadırlardan, karavanlardan kalacakları süre boyunca kiralayabilirler.

Her iki şıkta da elektik kullanımı isterlerse belli bir ücret ödüyorlar.
Kamp konaklaması için sadece çarşafınızı alın gelin diyen kamp sahaları da bunuyor.
Birçok kamp alanı işletmecisi konukları için internet hizmeti de veriyorlar.
Çadır veya karavanda kalanlar, sürekli açık olan internetten mail kutularına gelen mesajlara bakabiliyor, mail atıp işlerini takip edebiliyorlar.

Çadırlar
Kampçılığın can damarı çadır. Eğer ki yatacağınız, yaşayacağınız yere çok önem veriyor, huzurlu olmak, ev ortamına yakın bir düzen arıyorsanız, ihtiyaca göre konforlu bir çadır yaptırmak bunların başında geliyor. Şimdi sihirlitur.com okurları için, İstanbul Unkapanı’nda çadır bezi satıcılarının yoğun olarak bulunduğu Manifaturacılar Çarşısında satılan veya özel sipariş diktirilen çadırlara bakıyoruz.

Tenteler, kameliye gölgelikleri, otomobil örtüleri, güneşlik, iftar çadırı gibi siparişleri karşılayan sektör temsilcileri, yaz gelirken gerek kamp alanı işletmecilerinden, gerekse müşterilerinden aldıkları özel siparişleri karşılıyorlar. Çin’den ithal edilen çadırların ve marketlerde satılan seri imalat çadırların piyasayı oldukça kırdığını belirtseler de, hala sipariş aldıklarını, farklı modeller yaptıklarını ekliyorlar. Kimi gelip, yurt dışında gördüğü modelin çekmiş olduğu fotoğrafını gösterip, benzerini diktiriyor, kimi kızılderilerin konik biçimli, çember tabanlı “Apaçi” çadırından istiyor veya internette gösterilen çadırlardan kendine en uygun olanı seçiyor.

Bunlar arasında en çok satılan iki tip çadır oluyor. Bunlardan biri 3x3 metre, diğeri 3x4 metre ebadında.
Tek oda olan 3x3 lük çadır modelinde istenirse tek odayı ikiye bölme imkânı bulunuyor.
Çadırların altından böcek, su girmemesi için kapalı yapılıyor ve “pilsa” denilen su geçirmez, çamura dayanıklı bir naylon dokuma zemin malzemesi kaplanıyor. Pilsa yerden 10 cm yüksek kıvrılarak çadıra dikiliyor.
Yan yüzeylerde, hava alıp verme özellikli çadır bezi
kullanılan çadırların biri önde, diğeri yanda iki tane penceresi oluyor.
Kapaklı, fermuarlı pencerelerin içi sineklik olarak tüllük kaplanıyor. Fermuarlı çadır kapısı önünde balkon diye tanımlanan ileri doğru 1.75 cm derinlikte gölgelik yapılıyor. Çadır tavanı için çift kat bez veya alev almaz branda kullanılıyor.
Arzu edilirse yağmur için ayrıca çadır üstüne yağmurluk monte ediliyor. Yine arzu edenler çadır tavanı için çift kat bez dokuma arasına strafor döşeyerek, bir tür ısı izolasyonu yaptırabiliyorlar.

Her tür model için galvanizli alüminyum borular kullanılıyor.
Çadır kurarken kazıklar çakılıyor, iplerle geriliyor.
Bir çadır için sarı, lacivert, turuncu, yeşil gibi iki renk çadır bezi kullanılıyor, istenirse tek renkte yapılabiliyor.
Sipariş sonrası 3–4 günde dikilip özel torbasında teslim edilen çadır, bir otomobilin bagajına sığabiliyor, 30 kilo civarında bir ağırlığı oluyor.
Kuru ve nemsiz yede saklamak şartıyla 10 yıl kullanılabilen çadırların 3x3 m olanı 375 TL, 3x4 m iki oda bir salon olanı nefes alan, pamuklu
sık dokuma iyi kumaş kullanılırsa 850 TL den satılıyor.
Çadır yüksekliği 2.05 cm oluyor. Çadırı aldıktan sonra kurup, içini portatif bez kaplı plaj şezlongları, açılır kapanır yatak, masa ile döşemek size kalıyor.

Küçük bir not: Çadır imalinde tenteler için kullanılan akrilik bezler kullanılmıyor.
Su geçirmemesi için akrilik bezin dokunuşunda kullanılan kimyevi maddeler içeren bu tür akrilik bezlerden çadır yapılıp içinde yatılırsa gözlerde yanma yapıyor.
Favori Çadır-Branda-Tente
: Ahmet Göktaş 0(212) 520 03 26 - gsm: 0536 248 32 40 Vefa-İstanbul



Kamp Sahaları
Türkiye’de çadır kurup kamp yapacak olanlar, kamp alanları bakımından oldukça zengin seçeneklere sahip. Özellikle kampçılar çadır kuracakları yeri seçerken ilk önce güvenli bir yerde olmasına dikkat etmeliler. Milli Park sahası içinde belirli alanlarda korumalı, ihtiyaçların karşılanabildiği kamp sahaları tercih edilmeli, belirlenen kamp kurallarına mutlak riayet edilmeli.


Şüphesiz kamp alanları içinde en fazla rağbet görenler Akdeniz ve Ege sahilleri oluyor. Bunlar arasında Antalya sahilleri başta olmak üzere Muğla’nın, İzmir’e bağlı tatil yörelerinin kıyıları, koyları başta geliyor. Mersin, Anamur, Silifke’nin dantel koyları yaz mevsiminin uzun olması nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Gözde Kamp Alanları
Muğla ilinin gerek Datça sahilleri, gerekse Hisarönü Körfezi ve çevresi kampçıların vazgeçemedikleri kamp alanlarından sayılıyor.
Fethiye-Katrancı, Kızlar Koyu, Küçükargı Orman Kampı, Ölüdeniz, Marmaris Datça yolu üzerinde bulunan, Hisarönü, İnbükü, Çubucak, Datça Mesudiye Köyü, Ovabükü kamp alanları, yıllardır gelen müdavimlerini ağırlıyorlar.
Balıkesir'in Erdek, Avşa, Ayvalık-Cunda Adası her yıl çok sayıda kamp ve karavancıyı konuk ediyor.



Son Yılların En Fovori Kamp Alanları

Datca Aktur Camping, Gümüldur Hipocamp, Selcuk Varil Camping, Çıralı Aylak Yasam Kampı,
Kaş Olimpos Mocamp, Kaş Camping, Tekirova Yıldırım Camping, Dalyan Camping
geliyor.

Bafa Gölü kıyıları, Köyceğiz Gölü kamp alanı,
Akyaka Orman Kampı, Ekincik, Bodrum Koyları,
Selçuk Pamucak mevkii, Gümüldür - Özdere sahilleri, Sığacık -Teos kamp alanları, Çeşme Koyları, Dalyan Ege
ve Akdeniz’in ilk akla gelen kamp alanlarından bazıları.

Bozcaada, Gökçeada kamp alanları, Saroz Körfezi kıyıları, Enez, Erikli, Gelibolu, Çanakkale, Kepez, Tavaklı, Kumburnu, Yeşilyurt, Güzelyalı, Küçükkuyu sahilleri, Kazdağı Darıdere mesire yeri çadır kuracak uygun kamp alanlarına sahip.
Belirli yerlerde bulunan motel, pansiyon benzeri tesisler, park sahalarına, bahçelerine ücretsiz çadır kurmaya, tesisin restoranında yemek yemek kaydıyla izin veriyorlar. Kampçılar tesisin imkânlarından bu şekilde yararlanabiliyorlar.
Ayrıca Amasya Borabay Gölü veya Burdur Antalya arasında bulunan Salda Gölü kıyılarında, Manisa Spil Dağı Kamp alanı, Adapazarı Poyrazlar Gölü, Bolu, Düzce gibi illere ait alanlarda Orman İşletmelerinin kamp sahaları bulunuyor. Belirli kamp alanları duş, wc, oyun sahası, büfe,
çamaşırhane, bulaşıkhane, lokanta gibi ortak kullanım üniteleri ile en ekonomik tatil imkânı sunuyorlar.

Karadeniz sahillerine bakacak olursak batı Karadeniz’den başlamak üzere İğneada, Kıyıköy, Çilingoz, Karaburun Trakya tarafında, İstanbul’ yakınlığı nedeniyle büyük rağbet görüyor.
Anadolu yakası, Şile, Kabakoz, Akçakese, Ağva, Kerpe, Kovanağzı, Kefken, Cebeci ile başlayıp Akçakoca, Cide, Abana, Sinop, Giresun sahillerine dek uzanan koylar kampçıların gözdelerinden.


Diğer seçenekler arasında ise Kayseri Kapuzbaşı Şelalesi eteğinde bulunuyor. Aladağlar Yedigöller’e çıkan yerli yabancı kafileler beraberlerinde getirdikleri çadırlarını kurup, kısa süreli konaklama yapıyorlar. Beyşehir Gölü, Hazar Gölü kıyısı yine yaz boyunca ziyaretci ağarlayan kamp alanlarına sahip yerlerden bazıları.

Denize kıyısı olan sahiller, göl kıyıları ilk tercihler olarak akla gelse de ağaç gölgeli yaylalar, Kapadokya bölgesinde bulunan Uçhisar, Göreme, Ortahisar, Ürgüp, Avanos, Güzelyurt, Ihlara gibi mevkiiler, şelalelerin, göletlerin bulunduğu dağlar, nehir, dere, çay gibi akarsuların yakınları farklı mekân arayanların cenneti oluyor.

Kamp ve karavancılar, kamp sahalarının ilaçlanmış olmalarına rağmen, doğada bulunan sivrisinek, böcek, son günlerde artış gösteren kene sokmalarına karşı dikkatli olmaları tedbir olarak çadırların kapılarını açık bırakmamaları gerekiyor.


Yeniköy Papaz Koyu Kamp Alanı
Çanakkale Ezine ilçesine bağlı Yeniköy Köyü tam bir kamp cenneti. Dolaysıyla yaz tatilini burada geçirmek isteyenler çadırları veya karavanlarıyla birlikte gelip denize sıfır, sık ağaçların gölgesine sahip, denize 20 adım mesafede kamp sahasına yerleşiyorlar.
Kamp sahası Papaz Plajı palamutluk olarak geçiyor, palamut ağaçları gölgesinde ki geniş alana çadırlar kuruluyor. Bir başka seçenek limana inen yolun sahilinde "Köyaltı" kamp alanında bulunuyor.
Okulların kapanmasıyla birlikte çadırlarla tamamen dolan kamp alanında bir büfe ihtiyaçları karşılıyor. Çeşme, su, elektrik, duş, wc gibi ihtiyaçlar dışında başkaca hizmet bulunmuyor.
Çadır yeri için Yeniköy Köyü Muhtarlığına günlük beş lira gibi çadır yeri kirası ödeniyor.
Liman'da bir de balık, köfte yenebilen kır lokantası var. Kamp alanlarında kalacak olanların ilk tercihleri yemek ihtiyaçlarını en ekonomik formülle karşılamak olduğundan Yeniköy bu konuda elverişli şartlara sunuyor.
Köy, sardalye başta olmak üzere balık, süt, yoğurt, yumurta, Ezine beyaz peyniri ve Çanakkale domatesi, bahçe ürünleri bakımından hayli zengin. Cumartesi pazar kuruluyor.
(Geniş bilgi sihirlitur gezi listesi Yeniköy Köyü sayfasında).


Assos Kamp Alanı
Assos Koyunda denize dik inen dağın denizle buluşma alanı içinde dar bir kıyı şeridi bulunuyor.
Koyun bir kısmı oteller tarafından kullanılırken, uç kısımlarda ise plajın arkasında kafe ve lokantalar yer alıyor. Lokantaların arka bahçeleri ise kısıtlı sayıda çadırla, kamp alanı olarak hizmet veriyor.
Burada kurulu çadırlardan kiralıyabiliyor veya beraberinizde kendi çadırınızı getirmişseniz çadır yeri kirası ödeyerek kurabiliyorsunuz. Kafede yemek ihtiyacı, duş, wc, elektrik gibi hizmetlerden yararlanma imkanı bulunuyor. Dar kıyı bandı plaj, deniz üzerine kurulu ahşap teraslar otel müşterilerince kullanılıyor.


Düden Yaylası Özel Kamp Alanı


Çadır turizmine gönül vermiş kamp sevdalılarının yanı sıra, tanınmış markaların fabrika çalışanları, gruplar halinde gelip, Düden Yaylasında aralarında düzenledikleri
yetenek sınavlarından geçerken hoş vakit geçiriyor, kısa kamp döneminde enerji topluyorlar. Oldukça eğlenceli geçen kamp günlerinde orman yürüyüşleri, ormanda ve arazide iz bulma, çeşitli müsabakalar, yarışmalar, dağ şartlarında yaratıcılıklarıyla, yemek çeşitlerini zorlayarak iştahlarına iştah katıyorlar. Düzenlenen turlarda Kaz Dağı Milli Park girişi kullanılarak 4x4 arazi tipte araçlarla Altınoluk çıkışlı konvoy 1,5 saatlik bir yolculukla Düden Yaylasına Şahinderesi Kanyonu yoluyla “Ağlayan Çam”ı görerek, Kazdağı köknarları arasından ulaşıyorlar.
Kaz Dağlarının tepesinde bulunan ve konaklamaya izin verilen Altınoluk - Düden Yaylası Kamp Alanına kurulu dört adet 3x3 m lik kıl çadırlar, gruplara ve çocuklu ailelere hizmet veriyor.
Her ne kadar bu tip özel yerlerde elektrik olmasa da, dağ sularından oluşan göletlerde, kar sularından oluşan şelalelerin altına girmek, deniz seviyesinden yüksekte, oksijen bolluğu içinde konaklamak, yıldızları daha çok ve yakından görmek, rüzgarın, doğanın sesini duymak bambaşka bir heyecan kazandırıyor.
Hiçbir işiniz olmuyor, tek düşünceniz doğal ürünlerle beslenip, olabildiğince dinlenmek, boş zamanı yaşamak noktasında toplanıyor. Ev, arsa edinmenin mümkün olmadığı bu özel yerlerin gününü, gecesini çadırda yaşamak bulunmaz nimet sayılıyor.


Bozcaada Camping

Adanın Ayazma Plajından devam ederek Sulubahçe, Eski kule Mevkiine geliyorsunuz. Burada yer alan Ada Camping alanında üç tip konaklama imkanı bulunuyor.
Gölgelikli bölümlerde içinde yatağı, çarşafı, yastığı olan hazır kurulu çadırlar, karavanlar, sayıları 11 olan bazıları vc+duşlu bungalovlar seçenekler arasında.
Kamp alanında kalanların kullandığı omlet, köfte, gözleme, menemen, tavuk, sucuk gibi yiyecekler yenebilen çardaklı açık kafeterya, kapalı dinlenme salonu hizmet veriyor.
Kampta ihtiyaç duyulan yiyecek, içecek büfesi, kişiye özel yiyeceklerin muhafaza edildiği buzdolapları, yemeklerini kendi hazırlayacaklara geniş üstü kapalı, gece de kullanılabilen aydınlatmalı mutfak, rüzgarın esme yönüne göre mangal yakılan tek bacalı iki cepheli ocaklar, masalar, sandalyeler ortak kullanılıyor.
Kamp alanında, kadın erkek olarak ayrılmış sekiz adet duş, sekiz adet tuvalet yer alıyor.
Kampa otomobiliyle veya motosikletle gelenler için geniş otopark bulunuyor.
Aile ortamında samimi kamp hayatında huzurlu, sessiz, ekonomik konaklama yapılabiliyor.
İsteyenler çadırlarını beraberlerinde getiriyor, 7,5 dönümlük, 250 çadır kapasiteli alanda uygun yere çadır kurup, sadece çadır yeri kirası ödüyorlar,
Kablosuz internet erişimi sağlanan kamp alanı içinde, her yere dağılmış olan prizlerden elektrik kullanılabiliyor.
Çadırından çıkanlar havlusunu omzunuza atıp, üç beş dakikada tertemiz bir denize, Sulubahçe Plajına yürüyerek ulaşabiliyor.



Çanakkale, Bursa, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, İstanbul başta olmak üzere kamp hayatını sevenlerin tercih ettiği Ada Camping’de konaklayanlar, isterlerse akşamları 7 TL ücretli minibüs seferleri ile beş kilometre mesafede Bozcaada merkezine giderek geçiriyorlar.
Beş yıldızlı otelde konaklamak yerine, bin yıldız altında kamp ayrıcalığı sloganını ilke edinenler, huzurlu tatillerinden, kamp ortamından mutlu şekilde ayrılıyorlar.
Bozcaada Camping Sulubahçe Bozcaada Tel: 0(286) 697 04 42 - Gsm: 0535 437 15 16


Kamp Kuralları
>> Her yerde olduğu gibi kamp alanlarının da uyulması gereken kuralları bulunuyor.
>> Genellikle 07 ila 01 saatleri dışında kamp kapısı kapalı tutuluyor. Bu zaman aralığında giriş çıkışlar güvenlik nedeniyle kontrol ediliyor.
>> Milli Park günübirlik girişlerde araç veya yolcu sayısına göre ücret ödeniyor.
>> Siparişler için görevli bulunuyor. Günlük gazete ve dergiler, ya da diğer özel istekler için ile ilçeye kalkan minibüs seferleri ile temin ediliyor.
>> Kamp alanında toz ve gürültü yoluyla çevreye rahatsızlık vermemek için motorlu taşıtlar azami 15 km hızı geçmiyorlar.
>> Ortak kullanım alanları temizlik, bakım ve doğal ortamın korunması açısından çevre kirliliğine neden olacak atıklar, bilhassa belirli yerlerdeki çöp bidonlarına bırakılmaya özen gösteriliyor.
>> Kamp sakinleri kendi aralarında düzenledikleri dans, müzik, yarışma gibi eğlencelerde çevreyi rahatsız etmemeye dikkat ediyorlar.
>> Orman yangınlarındaki artış önemle göz önüne alınarak mangal ve ateş ocakları dışında açık alanlarda çoban ateşi yakılması kesinlikle uyulması gereken yasaklardan sayılıyor.
>> Kamp sahasında konaklayacak olanlar çadır ve karavanlarını yerleştirmeden önce müdüriyet veya müracaata kayıt defterine kayıt bilgilerini işletiyor, kimlik kartı bırakıyorlar.
>> Denetim ve hizmet verilemeyecek yerlere kamp çadırı kurulmuyor.
>> Elektrik kullanımında tesisatın elverdiği ölçülere uymak gerekiyor. Bir adet lamba dışında aydınlatma, elektrikli ocak, fırın, ısıtıcı gibi sarfiyatı fazla cihazlar kullanılmıyor.
>> Günübirlik, 10–20–30 günlük, sezonluk gibi süreler için ödemeler genellikle peşin yapılıyor.

Gelişmiş Özel Kamp Alanları
Bazı kamp alanları işi biraz daha geliştirmiş, açık havada bungalov veya tekerlekli vagonlarla konaklama hizmet veriyorlar. Ortak kullanım alanları, restoran, bar, yüzme havuzu, su kaykayları, oyun odası, şömine başı yine vardır.
Konaklama dıştan ahşap barakalar gibi görünen, içten bakınca yatak örtüleri, kliması, plazma TV banyosu ile otel odalarını, tatil köylerini aratmayacak kadar lüks döşenmiş, konforlu çiftlik evi gibidirler.
Bunlarda kamp karavan alanlarında olduğu gibi merdiven çıkmadan, denize ulaşmak için çek çek arabası beklemeden, hem de ormanlık alanda konaklama yapmak isteyenler kalır. Her durumda kamp alanında ayağınız daha çok toprağa basar, üzerinizde stres, elektrik kalmaz, deprem olursa üzerime bir şey düşer mi, enkaz altında kalırmıyım korkusu olmadan, daha huzurlu yatılır, daha konforlu bir uyku çekip, daha dinlenmiş kalkılır.






Bu yılın gözde kamp alanları arasında Erikli Kamp alanı ve Erikli Danişment Orman Kampı, Gökçetepe Orman Kampı, Küçükkuyu, Ayvalık çadır kampı, Gümüldür koyları kamp alanları,
Akyaka Orman Kampı, Muğla İnbükü kamp alanı, Fethiye Katrancı kamp alanı, Kerpe, Kefken, Ağva, Şile, Çilingoz, Kıyıköy, ilk sırada yer alıyorlar.

İnbükü Kamp Alanı
İnbükü Kamp Alanı
İnbükü Kamp Alanı

Bahar Hanım'dan Kampçı Yemekleri
Çeşitli kamp alanlarında yaz tatili geçirmiş, tecrübe kazanmış Bahar Hanım kamp mutfağı konusunda sihirlitur.com okurlarına deneyimlerini şöyle özetliyor.

"Öncelikle ortalama 10 gün süreli gittiğimiz ana kamplarımızda her zaman evde soğuk mezelerimi yapar, buzluğumda ortalama 3-4 gün saklar ve o süreçte kampta kendi yemeğimizi tüketiriz. Kalan zamanlarda da hem bizim hem diğer kampçılarda gözlemlediklerim, kısa zamanda çok is gerektirmeyen yemekler olur.
Sabah öğlen öğünlerinde menemen, sigara böreği, türlü çeşit kızartmalar, akşamları deniz kasabalarında taze balıklar çıkıyor, mezattan ya da her zaman kurulu yerel bir pazarlardan tedarik edilenlerle balık ızgara veya yağsız tavada, kızartmalar yaparız.
Hazır köftelerden burgerler, kolay çorbalar, güvenilir marketlerden alınan pilaki, taze fasulye gibi konserveler ile hazır tavuklardan tavalar, ya da türlü yemeği gibi kolay hazırlanan yemekler her zaman tercihim olur.

Kısa süreli kamp yapan arkadaşlardan gözlemlediğimiz, daha ağırlıklı konserveler ve atıştırmalık her türlü abur cubur soğuk biranın yanında iştahla yenenler oluyor. Biz kampçıyız evet ama biraz arabalı kampçılıkta ev rahatlığını her yere götürme gibi konformist huyumuz da var.
Bazen sırt çantalılara özenmiyor değiliz, elbette onlar da bize, zira genelde gittiğimiz her kampta, sizin kadar keyifçi görmedik deyişlerini çok sık duyuyoruz.
Ayrıca her gittiğimiz yerde yerel mutfak, mahallî tatlar her zaman ilgimizi çeker, bu nedenle bazı aksamlar yemeği de dışarıda yemeye çalışırız".

Kamplarda Yaşam la
Erken saatlerde çevrede kurulan köy pazarlarına gidip, ilk elden ekonomik fiyatlı, seçilmeden, ellenmeden, dalından henüz koparılmış, sebze ve meyvelerden almak büyük haz uyandırır. Satın alınanlarla buzdolapları tıka basa doldurulur.
Aracı olanlar özel araçları, motosikletleriyle olmayanlar kamp alanından veya merkezlerden kalkan minibüs seferleri ile antik kentleri gezerler, gece diskoya gider son seferle merkezden hareketle kamp alanına dönerler.

Balık avlamaya meraklı olanlar gün boyu titizlikle hazırladıkları olta takımlarını toplar, erkenden kalkıp, balık avına giderler. Balık avının nasıl geçtiği, kaçan balıkların büyüklüğünü çadır sakinlerine, komşulara ballandıra ballandıra anlatmak, onlar için balık yemek kadar zevklidir.

Organize tekne turlarına katılmak, kimseciklerin olmadığı bakir koylarda yüzmek, yenilerini, keşfetmek kamp sahiline bağlı kalmak istemeyenlerin en büyük tutkularındandır.
Yazlık ev veya yat sahibi olmadığına üzülmez insan, klima, beş yıldızlı otel, açık büfe olmasa da olur kampçı için. Kimi deniz kenarına yakın çadır yerlerine imrenerek bakar, bir sonra ki yıl için erken yer kapmanın, rezervasyonun hayalini kurar, kimi ormanın derinliklerinde olmaktan mutlu olur. Sahil kesimi daha yoğun, çadırlar daha bir iç içedir.
Kamp alanının vazgeçilmezi her zaman ağaçlara kurulu hamaklardır. Adına ne derseniz deyin yemek sonrası şekerlemeler, kestirmeler, derin uykuya dalmalar, sallanırken kendinden geçmeler, doğanın içinde uyumalar, serinleticileri alıp bir yandan içmek, bir yandan hafif hafif sallanmak pek tatlı gelir.

Avşa Adası
Karaburun - Çatalca
Çilingoz - Çatalca

Çadırın hanımının yaptığı biber dolması öyle bir zeytinyağlı dolmadır ki, pişerken tencereden yayılan kokuyu çadırda zaptedemessiniz, kamp sahasını ablukaya alır. Bir başka çadırda kızaran balık tava ailenin çocuklarını yemeği beklemeden ilk kızaranları aşırmalarına neden olur.
Bir başka çadırdan patlıcan, biber kızartma kokuları karışır diğer yemek kokularına. Tarla domatesli, bol soğanlı köy yumurtası ile yapılmış menemen hiç bu kadar
lezzetli gelmez gibidir. Sadece bu kokularla içenler de olur, çay bardakları ile ağır ağır demlenerekten. Çocuklara spagetti, patates tava, dondurma yeter. Onların aklı kamp sahasında bulunan bilgisayar oyunlarında, internette, langırt masalarında, sahilde küçük yengeçleri kovalamaktadır.
Kamp alanına gelen kavun karpuzcular iyi iş yaparlar, kamp alanında karpuzsuz gün geçmez adeta.
Öğlen yemeğinde bir taze soğanı tuza banıp yemek ne kadar iştah açıcıysa, akşam yemeğine yapılan bir haydari, o kadar kışkırıcı olur! Bazılarının özellikle de gençlerin, öğrencilerin çadırları daha sadedir, onlar yemek yapmakla, bulaşıkla hiç uğraşamaz kamp alanında ki büfenin çayı, kahvesi, hamburgeri, sosisli sandviçleri, kamp lokantasının gözlemesi, pideleri, lahmacunu, Adana kebabı, buz gibi soğutulmuş birası onlar için yeterli olur.
Kumsalda toplanıp şarkı söylemek, gitar ya da saz çalmak, belki şiir okumak, birasına plaj voleybolu oynamaktan zevk alırlar. Bir şort, bir mayo, çıplak ayak, saçların doğal haliyle kızlar, özgür sakallı delikanlılar günlerini gecelerini geçirirle
r. Zamanın en güzeli hamakta geçer, hiç uyumasanız bile dinlenebilirsiniz.
Hamak da kitap okuyan da vardır, müzik dinleyen de olur, hatta yemeğini alıp hamakta yiyene de rastlanır.


Cunda Adası
Cunda Adası
Cunda Adası

Kamplarda tanışmalar da olur, bazı arkadaşlıklar koyulaşır, yaz aşklarına dönüşenlerde rastlanır.
Kâh bulaşıkhanede evyelerin başında, kâh çamaşırhane sohbetlerinde haberler çabuk yayılır, her şeyden herkesin haberi olur, her şey ortadadır, göz önünde gelişir, kimsenin gizlisi saklısı kalmaz.
Sohbetlerde kamp sakinleri çoğu zaman tatlı tatlı kaşınır, sinek ısırıklarından şikayetci olurlar.
Kulaklar Ağustos böceği sesine öylesine alışmıştır ki, susarlarsa tedirginlik bir boşluk olur.
Kampta erken yatılmaz. Ne kadar geç yatılırsa yatılsın, bol oksijenli ortamda gece boyunca dört ya da beş saatlik uyku çok bile gelir, uyanan, akşamdan kalan, duş yapmak yerine kendini durgun denize atar, güneşin dağların arkasından yükselmesini kendini göstermesini beklemeden yüzer, dinçleşir, zindeleşir, kendine gelir. Günün ilk önemli işi kahvaltı hazırlıklarıyla başlar. Domates, salatalık söğüşlü, demli çaylı, beyaz peynirlidir.

Kantrancı - Fethiye
Kefken - Kocaeli
Gümüldür

Kampçılıkta en üzüntülü an mevsim kapanmaya yüz tutunca, okulların açılma zamanı yaklaşınca, havalar iyi gitse bile çadırların bir bir sökülmesidir. Araçların bagajlarına katlanıp konur çadırlar, ta ki bir yıl sonrasına gelecek yaza kadar. Hüzünlüdür, hep “niye acele ettiniz, kalsaydınız biraz daha” der kalanlar.
Kalanlara cevap malumdur, “Okullar açılıyor, anca işte, seneye inşallah denir”.
Vedalaşma faslı başlar,
şakalaşmalar, tokalaşmalar, sarılmalar, öpüşmeler sonunda topluca karşılıklı el sallanır.
Gidenlerin arkasından su dökülür uğurlanır...

----------------------------------- Kamp Malzemeleri --------------------------------------



Kamp hayatı için tasarlanmış birçok araç gereci, İstanbul Karaköy ve çevresinde ki galerilerde bulabilirsiniz. Kamp, av, doğa ile ilgili malzeme konusunda faaliyet gösteren firmalardan birisi de İsmail Sürmeli’ye ait Sürmeli Balıkçılık ve Doğa Spor galerisi.
Özellikle portatif bez yataklar, açılır kapanır sandalye ve oturma üniteleri, masalar, portatif çadır, uyku tulumları, ısıtıcı, su ve yakıt tankları, işaret fişekleri, hamaklar, çizmeler, ocaklar, termos, buzluk, sırt çantaları yer alıyor.
Galerinin üst katlarında palet, gözlük, şnorkel, dalış tüpleri, balıkadam elbiseleri gibi deniz malzemeleri ile şişme botlar, motorlar, fenerler, balık ağları, olta ve kamışlar, av malzemeleri, dürbünler, kamp ve av bıçakları, su altı kameraları, şamandıra, duba, çıpa, can yeleği, simidi, tekne merdiveni, balık kepçesi, bot küreği gibi tüm çeşitler sergileniyor.
Kamp ve av malzemelerin büyük çoğunluğu uzak doğuda imal ediliyor. Bunlar arasında ünlü markaların imalat yeri olarak bu bölgeyi seçmiş olanlarda bulunuyor.
Kamp malzemeleri arasında en çok talep görenlerin fiyat aralıkları ise şöyle.

Çadırlar: İki kişilik normal bir çadır 50.TL’den başlıyor. Otomatik açılan çadır fiyatları 76.TL. Sektörde bir numara olarak adlandırılan ABD Coleman’nın uzak doğu imalatı iki kişilik çadırı ise 270. TL olarak fiyatlanıyor. İki odalı 8-9 kişinin kalabileceği bir çadır ise markalarına göre 600-700 TL’ye satılıyor.

Portatif bez yatak, mat, hamak ve uyku tulumu:
Bez yatak tek kişilik 35 TL. Bunun yanı sıra altı kapalı çadırlarda yere serilen 1,5 cm kalınlığındaki “mat” denilen ileri plastik türü maddeden mamul, üzerinde yatılabilir yer yaygısı 15. TL. En güzel uykunun çekildiği, sağa sola rahatça dönülebilen geniş, kalın ipli, İki ağaç arasına kurulabilen hamaklar 15 TL ila 175 TL arasında değişen fiyatlarla sunuluyor. Hamakların tekneler için ayaklı modelleri de bulunuyor.
Uyku tulumları yaz mevsimi şartlarında kullanımı için tek kişilik 40.TL’den başlıyor, kışlık ve soğuk havalara karşı yalıtımı olanlarda fiyat 350.TL’ye dek uzanıyor.
Ortalama 90 TL lik bir uyku tulumu tavsiye ediliyor.

Sandalye, masa:
Katlanabilir, hafif özellikli, rahat bez sandalyeler 15-20 TL’den satılırken kolluklu, bardak koyma yeri bulunan bez koltuklar çeşitli modellerde 35 ila 220 TL arasında fiyatlanıyor.
Masaların alçak ve yüksek olmak üzere çeşitli büyüklükte olan modelleri seçenekler arasında yer alıyor.

Sırt Çantaları:
50.TL’den başlayıp 300-400 TL’ye kadar değişiyor. Alman ve Amerikan malı bazı markalar, sırta göre ayarlanabilen ortopedik, su geçirmez özellikli ve çeşitli hacimlerde olanların fiyatları bu nedenlerle yüksek oluyor. Termoslar su ve çay için 20 ila 50 TL’den, Kamp Ocakları 25-75 TL den, iki saat kullanımlı sadece yakıt tüpü 6,5 TL’den kapçıların kullanımına sunuluyor.

Şişme Botlar:
Eğer kamp alanınızda bir de bot olsun derseniz2 metreden 4 metreye kadar çeşitli botlar arasında tercih yapabilirsiniz. Alman malı iki yıl garantili, çift kat dokunmuş ve arkasına motor takılabilen bir 4 metrelik şişme bot 1180 Dolar.
Alüminyum tabanlı botun altında hava doldurulan ayrı bir bölüm bulunuyor.
Bu bölüm şişirilince su ile temas azalıyor ve motor gücüyle suyun üzerinde su kayağı gibi gidilebilen, 100 km hıza çıkma imkânı doğuyor.
80 kg paket ağırlığı bulunan botun yanında ayaklı pompa veya kompresör, kürekler, taşıma çantası, tamir
çantası birlikte veriliyor.
Botunuza Taiwan malı 15 beygir gücünde dört zamanlı motor takmak isterseniz 2850 Dolar ödemek gerekiyor.
Eğer grup halinde balığa çıkmak istiyor veya çok kişi taşımak istiyorsanız 4,20 metre uzunluğunda bir ton ağırlık taşıma kapasitesine sahip 15 yolcu alabilen botlar da bulunuyor. İki yıl garantili botların üç ayrı bölümde imal edilmiş olması nedeniyle daha güvenli sayılıyor. Kano fiyatları ise 1.500 TL den başlıyor, özelliklerine göre 2 bin ve daha yükseklere uzanıyor.

Balıkadam Elbiseleri, Zıpkınlar
Deniz malzemeleri arasında paletler 35-40-350 TL, deniz gözlükleri 20-135 TL, Şnorkeller 20-70 TL arasında değişiyor.
Burada deniz gözlüğü kullananlara cam içinde buğulanmayı önlemeleri için pratik bir
uygulama tarifi verelim.
Deniz gözlüğünün camı içine bir
iki saat öncesinden diş macunu sürüp gölgede bekletiliyor, daha sonra normal su ile yıkanıyor.
Gözlük takılmadan önce yüzünde soğuk suyla yıkanıp ısının düşmesi sağlanırsa vücut ısısı ile maske ısısı eşitlenip, oluşacak buğulanma en aza indirilmiş oluyor.
Zıpkınla balık avlamak isteyenler 45 TL’den başlayıp ithal malı olanların 450 TL’ye satıldığı zıpkınlardan büyüklüğüne göre seçeneklerden birini tercih ediyor.

Uzmanlar bir çok deniz malzemesinin kiralanabileceğini belirtirken steril olmasını gerektiren balık adam elbiselerinin vücuttan vücuda giyilmesi yerine, kişiye özel olmasını tavsiye ediyorlar. Balık adam elbiseleri ise yarım veya tam 100 TL ila 800 TL arasında değişiyor.

Su altı dünyasını fotoğraflamak için içine film koyup beş metrelik fiks net alan içersinde fotoğraf çekmek için kullanılan su altı fotoğraf makinesi fiyatı ise 40 TL.

SÜRMELİ BALIKÇILIK DOĞA SPOR MALZEMELERİ TİC. SAN. LTD. ŞTİ.
Maliye Cad. No 5 Karaköy/İstanbul Tel no: 0(212) 293 64 29 - 251 68 94



Decathlon’la Kamp Zamanı
Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bodrum ve Samsun'da gibi kentler olmak üzere 27 mağazasıyla spor tutkusunu yaymaya devam eden Avrupa’nın en büyük spor perakende zinciri Decathlon’da Hafta sonlarınızı doğa yürüyüşleri ve kamp yaparak değerlendirmeyi tercih edenlerdenseniz Decathlon mağazaları ve decathlon.com.tr’de çadır, kamp malzemeleri, özel tekstiller üretilen spor kıyafetleri, doğa yürüyüşü ayakkabıları ve sırt çantaları gibi ürünleri çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz.
Dünyanın en prestijli tasarım ödüllerini kazanan, 2 saniyede kurulabilen ve kolayca toplanan ‘Quechua 2 Second’çadır ve entegre lambasıyla aydınlatmalı İllumin çadırlar, kendinizi yatağınızda kadar rahat hissettirecek uyku tulumları, yiyecek ve içeceklerinizi soğuk tutacak özel sırt çantaları, kamp masa ve sandalyeleri, termos kılıfları, dinamolu fenerler; kabinler, şarj cihazları, hem müzik çalar hem aydınlatma üniteleri, kolayca kurulan portatif kamp kabini gibi ekipmanları Decathlon mağazalarında bulabilirsiniz.
Online alışveriş için: decathlon.com.tr









2 saniyede kurulabilen ve kolayca toplanan 'Quechua 2 Second' çadırlar, kendinizi yatağınızda kadar rahat hissettirecek uyku tulumları, yiyecek ve içeceklerinizi soğuk tutacak özel sırt çantaları, kamp aydınlatmaları, termoslar, katlanır yemek masa ve sandalyeleri gibi kamp yaparken ihtiyaç duyacağınız kamp malzemeleriden bazılarının 2018 fiyatları şöyle.
Tabure 30.00 TL, hamak 55.00 TL, kamp yatağı 30.00 TL, sırt çantası 250.00 TL, arpenaz outdoor 60.00 TL, kamp mutfak dolabı 455.00 TL, kamp lambası 25.00TL, kamp masası 270.00 TL, kamp soğutucu 200.00 TL.



Decathlon'un doğa sporları markası Quechua'nın yenilikçi ürünlerinden çadırlar, ısı yalıtımlı ve gün ışığını geçirmeyen yeni Quechua Fresh & Black çadır kampçıların bu sezon vazgeçilmez ürünleri arasında.
Quechua Fresh & Black'in patentli BLACK dış kumaşı sayesinde çadırınızın içi gündüz saatlerinde bile karanlık olacak. Dış tentesi ve mekanik havalandırmalarıyla size rahat bir uyku sağlamak için Fresh & Black kumaşı sayesinde ısı dengesi sağlar. Su geçirmeyen, rüzgara karşı dayanıklı ve SPF 50+ güneş koruması sağlayan bu çadırla kamp yapmak artık her zamankinden daha da keyifli!



   

© 2018, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com