anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Doğa'nın çömert davrandığı şifalı termal suların cenneti, jeoparkıyla da ünlü Kızılcahamam
Tarihi, yeryüzü şekilleri, yöresel tatları, ünlü mesire yeri Soğuksu Milli Parkı ile piknikçilerin, turistlerin olduğu kadar, bilim adamlarının, kaplıca severlerin de gözdesi.
Kızılcahamam'ın şifalı doğası
Bakir dağlar, tepeler, çam ormanları arasından geçerek geldiğiniz Kızılcahamam İlçesinde insana garip gelen bir sakinlik icinde huzur buluyor, adeta doğanın tam ortasında olduğunuzu hissediyorsunuz. Etrafta yapacağınız gezilerde bunu daha da iyi anlıyor, hele özellikle çılgın trafikli, betonerme İstanbul, Ankara gibi yoğun yerleşimler içinden gelmişseniz ben nerede yaşıyormuşum diyecek kadar şaşkınlığa kapılıyorsunuz.


Bütün bunları neden yazdım çünkü gerçekten İstanbul gibi bir metropolden çıkıp Ankara’nın arka bahçesi durumunda ki su havzası Kızılcahamam, Çamlıdere sınırları içinde ki barajların, göllerin, göletlerin, kimselerin ortada görünmediği zamanın durduğu köylerinden geçerken bakir doğanın beşiği içinde olduğunuza inanamıyorsunuz. Kızılcahamam’da en çok dikkat çeken detaylardan biri de 15-20 katlı bir otel veya herhangi bir binanın penceresinden elinizi uzatsanız değecek kadar yakın olan çam ağaçları ile kaplı dağa dokunacak hissi yaşamanız oluyor.

Gerçekten de iki yamaç arasında vadiye kurulu ilçe, ormanın içinde kent hayatı yaşamanıza imkân vermiş. Şifa dağıtan kaplıcaların yükselen buharları sabahın ilk ışıklarıyla siluete renk katarken, ufuk hattında yer alan tepeler, bitki örtüsü, kuş sesleri, ilçenin göbeğinde bulunan Soğuksu Milli Parkı, yabanıl hayatın içinde olduğunuzu müjdeliyor. Kızılcahamam’ın ortasından geçen İstanbul Ankara yolunun yanında köprünün altında ilçenin sembolü kabul edilmiş metal yapım simsiyah kocaman bir Kara Akbaba heykeli gelip geçeni selamlıyor.
Geceleri spotlarla aydınlatılan Kara Akbaba heykelinden dönüp köprüyü geçerek Ankara Caddesi boyunca ilçenin içine doğru ilerleyince, yol boyunca çok sayıda termal otel önünden geçerek ünlü Soğuksu Milli Parkı kaplıca bölgesine ulaşıyorsunuz.


Soğuksu Milli Parkı
Milli Park girişinde restoran, mangal yeri, ızgaracı, hizmet veriyor. Özellikle Ankara’ya 57 km mesafede olması piknikçilerin ilgisini artırıyor. Mesire yeri olarak kullanılan yolun her iki yanı ahşap oturma üniteleri ile konumlandırılmış, aileleri ile gelenlerin çocuklarının oynayabileceği oyun alanları ile donatılmış birbirinden cazip piknik sahaları, çeşmeler yer alıyor. Zirveye kadar çıkanlar buradan uzak tepeleri büyük keyifle seyrederken ciğerlerine mis gibi çam kokulu, bol oksijenli havayı çekebiliyor, zindelik kazanıp, iştahları açılmış olarak zaman geçiriyorlar.


Karaçam, sarıçam, köknar, ardıç, meşe, kavak, söğüt, gürgen, akağaç, kızılcık, yalancı akasya, alıç, böğürtlen gibi ağaç ve bitki türleriyle kaplı, 16 km çevre yolu bulunan Milli Park sahası yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, tilki, sincap, tavşan ile 200 civarında kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Ülkemizde ki tüm yırtıcı kuşlar da burada barınıyor, deniz kartalı, bozkır kartalı, atmaca kartalı, kızıl şahin, küçük kartal, Mısır akbabası, Kara Akbaba, küçük kerkenez, baykuş da bu bölgenin kuşları arasında bulunuyor.
Kızılcahamam, Güney ile Kuzeyi bağlayan Kargasekmez ve Azaphane geçitleri antik çağlardan bu yana cazibe merkezi olan, Başköy Kalesi, Mahkeme Ağacin Alicin Kanyonu kilise mağaraları, Akdoğan Köyü kazıları, Saray Köyü Roma Harabesi, Seyhamamı ilçe tarihinin ilk çağlara dek uzandığına dair izler taşıyor.
Kızılcahamam çevresinde ki tabiat anıtları sayılabilen güzellikleri görmek üzere, gezimize Kızılcahamam "Çamlıdere Jeoparkı Güvem Bazalt Sütunları Jeositi" ile başlıyoruz.


Güvem Bazalt Sütunları (Sabun Kayalar)
Bence yörenin en can alıcı, hafızada en iz bırakan, en nadir görünen kaya oluşumları burada bulunuyor. Kızılcahamam’dan çıkıp Güvem Çerkeş yoluna doğru önce tırmanıp sonra düz ilerleyince Fındıklı Mahallesi Sabuncu Geçidinde yolun her iki yanında duvar gibi uzanan bazalt kayalarla karşılaşıyorsunuz. İlk kez görenler için arazi yapısı yol boyunca farklı bir bölgede olduğunuzun sinyallerini çok öncelerden veriyor.
Bazalt kayalar ise bugüne kadar gördüklerinizden çok farklı yapıda biçimlenmiş.
Bazaltların oluşumunda magma odasından 20 milyon yıl önce volkanik patlamalarla çıkan lavlar yeryüzüne ulaşınca alt ve üst seviyelerde yağışların, rüzgârın etkisiyle farklı sürelerde soğumaya başlamış, hacım kaybedip büzülüp gerilince dikey çatlaklar oluşmuş.
Tahin renkli altıgen profilli bu sütunlar, renk ve görüntü olarak mıknatıs gibi ziyaretçileri kendine çekiyor. Güneşle ısınan bu ılık kayalara dokununca anaç haliyle ziyaretçilerin sevgisini kazanıyor.
Yamacın karşı tarafında da aynı şekilli bazalt sütunları görmek mümkün oluyor, ne var ki yanına gidebilmek için arada ki sığ akan, debisi düşük dereyi paçaları sıvayıp geçmek gerekiyor. Bazalt sütunların eteğinde yolun kenarına konulmuş kamelyalar da aydınlatıcı bilgiler veren panolar ve harita görülebiliyor. (Diğer bazalt kayalar ise Balcılar'da görülüyor).

Seyhamamı
Kızılcahamam’a 18 km, Güvem’e üç km mesafede bulunan ve yaz aylarında, kaplıca döneminde yoğunluk yaşayan Seyhamamı aynı güzergâh üzerinden üç kilometre içeriye ayrılarak ulaşılan bir kaplıca yerleşimi. Yoğun su sesi kulaklarınıza dolarken gözleri okşayan mimari doku arasında kaplıca, cami, bazı evler dikkat çekiyor.
Meydanda kafe, lokanta, biraz ilerde alış veriş yapılabilen tezgâhlar bulunuyor. Mevsim dışı günübirlik gelenler kaplıcanın şifalı suyundan yararlanıyor. Burada da sonbahar, kış aylarında, özellikle okullar açılınca neredeyse hiç canlıya rastlamıyorsunuz.
Kaplıcanın Haçlı Seferleri sırasında Almanlar tarafından yaptırıldığı belirtiliyor.
Eski ismini köyde bulunan kiliseden alan Seyhamamı’nda Bizans kilisesi yıkılmış, yerine cami inşa edilmiş. Birkaç kez restore edilen cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2007 yılında aslına uygun haline getirilmiş.

Mahkeme Ağacin
Mağara Kiliseleri
Kızılcahamam’a 18 km mesafede bulunan köye Çeltikçiye doğru göl kıyısını takip ederek ilerlerken önceleri ağaç göreceğinizi tahmin ederek yol alsanız da, köye ulaşınca köy camisi arkasına aracınızı park edip, cami çevresini dolaşarak eteklerinde bulunan kilise mağaraları görebiliyorsunuz.
Köy yalnızlığı derinden yaşıyor, ortalarda kimsecikler görünmüyor. Sayıları yedi ila10 arasında ve tavan yüksekliği beş metreyi bulan çeşitli mağaraların duvarlarında haç işaretli nişler bulunuyor.
Turizme kazandırmak da ihmal edilmiş mağaralar, bakımsız kalmış, kirlenmiş, tahribat görmüş.


Abacı Peribacaları
Mahkeme Ağacin köyünden çıkıp yeniden Çeltikçi yolu üzerinde ilerlerken bu defa ilçe merkezine 20 km mesafede yer alan Başören Kavşağı, Abacı Peribacalarının bulunduğu alana geliyorsunuz.
Burada da bilgilendirici, haritalar olan panolar asılmış bir kamelya var.
16-11 yıl önce oluşmuş doğal sanat ürünü olan peribacalarının oluşumu yüz bin yıl önce gerçekleşmiş.
Kızılcahamam’da gezilip görülecek yerler arasında başta efsanesi ile dilden dile anlatılan Gelin Kayası olmak üzere, Taşlıca Köyü Oruç Gazi ve Kırgız Ebe Türbesi, Beş Konak Köyü bitki ve hayvan fosilleri, Kızılcaören Köyü Yunus Dede Türbesi, Çeştepe Köyü Mehmet Dede Türbesi, Pazar Köyü Selçuklu Camii gibi daha birçok kültür varlığı, ziyaret yerleri bulunuyor.

Bir yeri tanıma, fikir edinmek, intiba sahibi olmak için üç beş kişiyle değil mümkün olabildiğince çok kişiyle konuşuyor, kiminle alışveriş ederken, kimine adres sorarken sohbet ediyorsunuz.
Bu yöntem Kızılcahamam’da da öyle oldu.
Hiç tanımadığım Kızılcahamamlılara ilçeyle ilgili sorular sordum, köylüsünden, kaplıca görevlisine, bazlamacısından, akaryakıt istasyonunda çalışanına, otel personelinden, bakkalına, milli park güvenlik görevlisine dek hepsi yardımsever, hepsi kibardı.
Hatta adres konusunda aracıyla giderken durup göreceklerim hakkında fazlasıyla açıklayıcı bilgiler verenler bile oldu.
Yanından yürüyerek geçtikleriniz içten bir Hoşgeldiniz’i demeyi esirgemiyorlar. Kısacası Kızılcahamamlı ilçesini, yabancı konuğu seviyor, konuşkan, misafirperverler kanısına vardım.
Gün batımıyla beraber ilçe de el ayak çekiliyor, sokaklar boşalıyor, kalabalıklar evlerine kapanıyor, ilçe adeta erken saatlerde uykuya dalıyor.
Kaplıca suyunun faydalarını Nerede Kalınır bölümünde görebilir, Kızılcahamam gezisi sonrasında alınabilecekleri ise ne yenir bölümünde yazdım.
Hediyelik olarak estetik bir obje satın almak isterseniz, Ankara Caddesi'nden Kara Akbaba heykeline inen köprünün başında ahşap objeler satan bir dükkân bulunuyor.
Burada balkona, terasa, villa bahçesine koyabileceğiniz, ağaçlara asabileceğiniz ceviz ve dut ağacından yapılma vernikli kuş yuvaları 30-50 TL arası değişen fiyatlarla satılıyor. (Biraz pazarlıkla iki tanesini 50 TL’ye de alabilirsiniz) Bastonlar, ahşap kanı arabası ve üzeri camlı sehpalar diğer ürünler arasında yer alıyor.



Kızılcahamam’a turist olarak veya kaplıca tedavisi için gelenlere böylesi gezilip görecek yerlerin çok olması, kaplıca kürü arasında ki zamanı sıkılmadan değerlendirmek adına doğa güzelliklerini görmek, çevreyi tanımak, temiz havada doğa yürüyüşleri yapacak yerlerin mükemmelliği Kızılcahamam’ı diğer kaplıcalardan daha elverişli kılıyor.


© Kasım 2014, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.