anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



NE YENİR?
Kefken tipik bir balıkçı kasabası görünümünde, limanda ki tekne bolluğu görüntüsünün verdiği mesaj üzerine Karadeniz balıklarından yemek ve satın almak için en uygun yer yıl boyunca hergün hizmet veren Kefken merkezde yer alan Reis Balık Lokantası.
Ekonomik fiyatlarıyla sadece Kefkenlilerin değil, Kefken dışından gelenlerinde tercih ettiği balık manavı gibi çalışan Reis Balık Lokantası'nda derin dondurucuya girmemiş günün yöresel mevsim balıklarını bulabiliyorsunuz.
Özellikle başka kentlere balık götürmek isteyenlerin balıkları strafor kutular içine buzla konup, hava almayacak şekilde etrafı bantlanarak bir gün boyunca balıkların buz içinde yolculuğu buzlar erimeden sağlanıyor.

Reis Balık Lokantası'nın sabit bir mönüsü yok, günün balığı olarak denizden o gün ne tutulduysa mönü o tür balıklarla şekilleniyor.
Mevsimine göre lüfer, palamut, kalkan gibi balık çeşitleri en ekonomik fiyatıyla tüketiliyor.
Balıkçı ailesi olan işletmeciler balığı kendi tekneleriyle tutuyor, aile bireylerinin çalıştığı kendi restoranlarında sunuyorlar.
Aracı, kira, personel gideri minimuma inince fiyatlar da denizden porsiyonlara olumlu ve ekonomik şartlarda yansıyor.

Reis Balık Lokantası
Balık konusuna 1980 yılında giren Reis Balıkçılığın Kefken merkezinde yer alan yeni lokantası balkon ve kapalı salonu ile 60 kişi kapasiteli olup yıl boyu her gün hizmet veren bir aile işletmesi.
Lokantanın duvarlarına asılan geçmişte Kefken konulu fotoğraflarla yörenin geçmişten günümüze tarihsel bir yolculuğa çıkma imkanı bulunuyor.
45 yıllık balıkçı Fahri Koç balıkları tutuyor, anne Kısmet Koç ayıklayıp pişiriyor, Fatih Koç işletmeyi yönetiyor. Lokantanın en büyük özelliği ise şoklanmış, buzluk balığı satmıyor olması.
1990'larda tutulan balıkları temizlemeye başlayan Kısmet Koç, çevresinden gelen "Balıkları kendiniz tutuyorsunuz, temizleyip satıyorsunuz bari kendiniz pişirip satın" telkinleri karşısında kendi geliştirdiği pişirim şekilleri ile yemekleri beğenilen usta bir aşçı olmuş.
Konukların en çok beğendiği kendi tariflerinden bir kaçını sihirliturcom okurları için şöyle anlatıyor.
İskorpit Çorbası
İskorpit, kırlangıç, levrek gibi beyaz ve sıkı etli balıkları temizleyip suda haşlıyor ve suyu bir tarafa ayırıp, haşlanmış balıkların kılçıklarını itina ile ayıklıyor. Kök sebzelerden patates, soğan, sarımsak, kereviz, saplarını ince doğrayıp, haşlamış olduğumuz balık suyu içinde haşlıyor. Bu defa un, yumurtanın sarısı, limon karışımını çorbanın terbiyesi olarak haşlanmış sebze suyu içine katıyor. Ayrı bir tavada rendelenmiş havucu renk vermesi amacıyla zeytinyağı ile tavada kızartıp hafifçe öldürüp kılçıkları ayıklanmış balıklarla beraber haşlama suyuna karıştırıyor, bir taşım kaynatıp servise sunuyor. Arzu edenler için kıyılmış dereotu değirmende çekilmiş karabiber, pul biber konuyor.
Küp küp doğranmış, yağla beraber fırında kızartılan kıtır ekmek ile sunuyor. İskorpit çorbasını içinde ki kök sebzeler ve balık etkisiyle gribe iyi geldiğini şifa verdiğini tavsiye ediyor.
Çorbanın hazırlanışı yaklaşık bir saate yakın sürse de eğer balık gelmiş ise ön hazırlıkları yapılmış olan çorba malzemesi sipariş verilince daha kısa sürede pişirilip sofranıza geliyor.

Kefken yöresi günlük balıklardan hazırlanan Hamsi, İstavrit, Tekir, Mezgit Tava


Soğuk yağda tavada kızartılan balıklar!
Soğuk yağda balık nasıl kızartılır diye merak uyandıran bu formül aslında yağ yanmadan kullanıldığı için daha sağlıklı olarak kabul görüyor. Kısmet Hanımın mutfağında tavalardan birini alıyor, hamsi, istavrit, mezgit, tekir, çinekop gibi temizlen mısır ununa bulunmuş fazla unu silkelenmiş balıkları tavaya seriyor.
Üzerine ayçiçeği yağından yarım çay bardağı döküyor, balıklar normal ateşte kızarınca tava kapağı ile arka yüzü döndürülüp kızartma işlemi tamamlanıyor, börek gibi olan balıklar tabağa konarak roka yaprağı ilavesiyle servis ediliyor.
Bu sayede yağın ısınması için beklenmediği için yağ yanmıyor, ayrıca midede yanma, hararet, hazım zorluğu yapmıyor, her porsiyon balık için tava ve yağ sadece bir defa kullanılmış oluyor.

Levrek Buğulama
Reis Balık Lokantasının en sevilen balık yemeklerinden birisi de buğulama balıklar. Kısmet Hanım, özellikle buğulama balığın lezzetine varmak için "buğulama günlük balıktan" olur ifadesine dikkat çekiyor.
Gerçekten de Kısmet Hanımın mutfak tezgâhından çıkan Deniz levreğinden yapılan buğulama balık, rengi, görünüşü, kokusu, tadıyla damakta, hafızada özlediğimiz balık tadı bırakıyor.
Tarifi yine sihirliturcom okurları için aldım.
Pişirmeye hazır yıkanmış balığı tencereye koyuyoruz, yarım çay bardağı su ve suyun yarısı kadar da sızma zeytinyağı ekliyoruz.
Limonu dilim dilim kesiyor, kabuk acılığını hissetmemek için sarı renkli kısmı soyarak balığın üzerine koyuyoruz. Arzu edilen miktar tuz, isteniyor ise bir iki defneyaprağı, çok az pul kırmızıbiber ilave ederek suyunu çekene kadar 15-20 dakika süre pişirip servise sunuluyor.
Tüm yemeklerde ateşin gücü, pişirme süresi, balığın tazeliği, mevsimi, karışımların seçimi, miktarı yemeğin güzelliğine nefaset katıyor


Palamut balığından yapılmış Balık Köftesi Karides Güveç, Kalamar tava ve Karidesli Mevsim Salatası, meze gibi yenen iştah açıcı, ev yapımı acı sos da çok seviliyor.
Balık sevmeyen konuklar için et köfte, patates kızartması da yapılıyor.


Reis Balık Lokantası çalışanları tarafından mevsimsel şartlar nedeniyle yazlıkları terkedenlerin kışın sokağa bıraktığı yarı sahipli sokak hayvanları, konuklardan dönen ve ayıklama sırasında artan balık kafalarıyla uysal, sesiz, sakin karınlarının doymasını bekleyen bekleyen sevimli sokak dostlarına götürülerek düzenli şekilde beslenmeleri sağlanıyor.


Reis Balık Lokantası (Kefken Merkez)
Kefken Mah. Koç Sok. No:2/A Kandıra/KOCAELİ
Tel no: 0262 563 64 64


Reis Balık Lokantası face book sayfası için tıklayınız
Reis Balık Lokantası instagram sayfası için tıklayınız

Önceki yıllarda Reis Balıkçılık olan işletme, günümüzde Reis Balık Lokantası olarak yoluna devam ediyor.
Kefken'de taze balık yenilebilecek işletmenin eksikliği gidermek amacıyla Reis Balık Lokantası olarak "Üreticiden son tüketiciye" mantığı ile en hesaplı ve en taze baliği müşterilere sunuyor.
Reis Balık Lokantası müşterilerinin damaklarına olduğu kadar gözlerine de hitap etmeyi amaçlıyor.
Yılın 12 ay açık olan Reis Balık Lokantası'nda, özellikle siparişlerinin kısa zamanda gelmesini isteyen konuklar, motorsiklet ve tur grupları, gelmeden önce telefon ederek masalarını ve istediklerini çeşitlerin ön hazırlıklarının yapılmasını sağlıyorlar.
Yöresel özellikli balıklardan az tuzlu denizin leziz balıklarından mevsiminde palamut, lüfger, kalkan, mezgit, istavrit, tekir başta olmak üzere taze balık yeme zevkine varıyorlar. Arzu edenler balıklarını paket yaptırıp Pembe Kayalar mevkine giderek orada piknik yapıyorlar.
Kefken merkezinde pide ve kebapçılarda, Kumcağız plajında çeşitli lokanta ve büfelerde ekonomik fiyatla yemek yenebiliyor.
Yöresel ürünlerden satın almak isteyenler Pazar günü kurulan Kefken köy ürünleri pazarından ihtiyaçlarını ekonomik fiyatlarla satın alıyorlar.


Kefken'de balıkçılık
Balıkçı Barınağı'na daha uzaklardan baksanız teknelerin çokluğundan burasının bir balıkçı köyü olduğunu, balık cennetine geldiğinizi hemen anlıyorsunuz. Balık yasağı 15 Nisan'da başlasa bile 10 metreye kadar olan teknelerin uygun ağlarla kıyı balıkçılığı yapmasına izin verildiği için Kefken hiç balıksız kalmıyor.
Balıkların akım zamanı palamut, lüfer, kefal, tekir, istavrit, mezgit, çinakop bolluğu yaşanıyor. Özellikle Karadeniz'in en makbul en leziz balığı olan kalkan yine Kefken açıklarında dibe serilen ağlarla tutuluyor, kilosu 150 TL civarında alıcı buluyor. Balık satanlar, sadece kışlık balığını almak için gelenlerin olduğunu belirtirken "balığın canı buz, balık buzdan ayrı kalmayacak, şok başka" vurgusu yapıyorlar.
Reis Balık Lokantası duvarlarında Kefken ve balıkçılığın geçmişten günümüze nasıl geldiğini gösteren fotoğraflar görebilirsiniz.



Akım balığın Boğaz'dan çıktıktan sonra Eylül, Ekim aylarına dek Karadeniz'de dolaşıp beslenip serpildiğini, dönüşe geçtiği zaman tutulduğunda en leziz haline ulaşıldığını belirtiyorlar. Balıklar içinde Mezgit her ay havyarlı olup, Mayıs haziran ayları tekir ve kalkanın yeneceği en ideal aylar olduğunu söylüyorlar.
Balığın köz ateşinde pişirmeden ziyade taşlı ızgarada saç üzerinde pişirmenin ayrı bir lezzeti olduğunu, deniz ne kadar soğursa balık yağlanarak o kadar derine kaçacağını anlatıyorlar.
Balıkçılar, Karadeniz'in zemininde kıyılara yakın bazı derin ve sıcak kuyularla dolu olduğunu belirterek Karadeniz'de avlanmanın ayrı bir tecrübe, hüner istediğini, sıcak kuyu ağızlarına denk gelen ağların, kurşunların eridiğine tanık olduklarını vurguluyorlar.



Kefken merkezde ve Yeni Kefken yolu üzerinde Trabzon Vakfı Kebir ekmeği satan Kara Fırın ekşi maya ile yaptığı Trabzon ekmekleri meşe odununda pişiriyor ve 3-4 gün bayatlamadan kalabiliyor.
Ekmekler fırının özel bıçağıyla makineden geçirilerek dilimlenmiş şekilde özel torbada sunuluyor.
İkili tava ekmeği ise bir başka seçenek olabilir. Alo Ekmek : 0 (262) 551 55 44




   


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.