anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Akdeniz'i tepeden seyreden kuytu tatil beldesi Kalkan



Kalkan, ekonomik tatil imkanı, zengin tarihi çevre dokusu, yatların konaklayabileceği ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri marinası, barları, yat limanı çevresindeki balık lokantaları, incik boncuk ve el işi satan tezgâhları, dükkânları, pansiyonları ve otelleriyle belde gürültüden uzak, sakin bir tatil geçirmek isteyenlere değişik bir atmosfer sunuyor. Teraslar üzerine kurulu restoranları ile de “Teras Cenneti” olarak da adlandırılan Kalkan’da yemek yerken doyumsuz deniz ve günbatımı manzarası sizlere eşlik ediyor.

Kalkan’ın marinası günü birlik tekne turlarının sefere çıkışı, seferden dönüşü, konaklama yapacak yatların giriş çıkışları ile sürekli bir canlılık yaşıyor. Kalkanın küçük, ama koyun yanı başında bulunan küçük çakıl taşlarından oluşan sahilli halk plajı ise Kalkan içinde denize girmek isteyenlere hizmet veriyor. Mavi Bayraklı berrak ve serin denizi ile Kalkan’da yılın 9 ayı denize girebilirken, Halk plajı olarak bilinen şehir merkezindeki plajda şezlong ve şemsiye kiralayarak tüm gününüzü kumlanmadan geçirebiliyorlar. Yılın 300 günü güneşli geçen ve deniz suyu sıcaklığının 16 derecenin altına düşmediği Kalkan, yüzücüler ve dalış tutkunları için 9 ay boyunca, yerli yabancıların sağlıklı yaşam için yıl boyunca tercih ettikleri bir yer olarak biliniyor. Yaz aylarında 10.000’i aşan nüfusun bir kısmını Kalkan’da mülk edinen İngiliz vatandaşları oluşturuyor.


Konumu
Antalya ili sınırları içinde yer alan Kalkan, Fethiye’ye de çok yakın olan, yokuşları ile ünlü olmasıyla ve küçük bir alan dışında etrafında dik yamaçları üzerine yerleşmiş konumu sebebiyle her mekândan emsalsiz güzellikte bir manzara’ya sahip.
Belde başlıca 3 ana bölgeye ayrılmış, koruma altında olan eski evlerden oluşan dar sokaklı tarihi evlerin bulunduğu yerleşim yeri günümüzde çarşı ağırlıklı olarak kullanılıyor. Yükselen yamaçlara doğru yapılan tatil villalarının oluşturduğu yeni yerleşim yerleri, manzara seyir amaçlı yamaca doğru kurulmuş. Kalkan’ın Kalamar olarak adlandırılan Batı kısmı, mavi bayraklı koylara sahip güzel otellerin ve villaların bulunduğu kısım. Kalkan merkezine ters yönde olan panaromik ve gün batımı manzaralı Kışla ise, her geçen gün daha fazla gelişme gösteriyor.


Kalkan merkezde eski bir Ortodox kilisesi olan yapı günümüzde Cami olarak hizmet veriyor. Eski Kalkan evleri begonvil çiçekleri ile sarılmış olup, dar sokaklar ile kıvrılarak limana iniyor.
Genellikle beyaz duvar, karşıt, küçük bir avlu ve bahçe içeren evler, taş binalar, küçük ahşap pencereleri, panjurları, tahta balkonları ile tipik Kalkan yapılarını oluşturuyor.
Dar sokaklar ve iç içe geçen evler tipik Kalkan görüntüleri sergilerken, yazın aşırı sıcağından korunmak için evlere, serinleme amacına yönelik balkonlar, teraslar, avlular, serin alanlar kazandırılmış.
Eski evlerin çoğu alt katlar dükkân, üst katlar konut olarak kullanılıyor. Kalkan’dan açık denizi seyretmek kadar, sahilinde dalgakıran boyunca Kalkan’ı yürüyerek seyretmek ise başlı başına bir zevk sayılıyor.


Tarihçesi
Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı’nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş olan Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Kalkan, bu döneme ait şehir kalıntısı veya yerleşim görülmüyor. Kalkan’ın bundan 150 – 200 sene önce yakınında bulunan Meis isimli Yunan adasından gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılıyor.
Tarih boyunca güvenilir bir liman olması sebebiyle Elmalı-Gömbe-Bezirgân yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuş olan Kalkan Limanına gelen mallar, develerle iç kesimlere (Elmalı, Xantos) taşınmış.
Bölgeye deniz yolu ile gelen gemiler kömür, ipek, zeytinyağı, şarap, pamuk, hububat, susam, un, üzüm gibi ürünlerin ticaretinin yaparken Kalkan limanını kullanmışlar.
1942 yılı mübadele döneminde o günün yerli halkının Kalkan’dan ayrılmasıyla nüfusu eksilen Kalkan, çevre köylerden gelen yeni sakinleriyle tekrar canlanmış ve 1970'li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyla deniz ticareti zayıflayarak hemen hemen yok olma noktasına gelmiş. Turizmin gelişmesi ve yabancı uyruklu kişilerin beldeyi ziyarete gelmeye ve bir kısmının burada yaşamaya başlamasıyla birlikte, değişik yan sektörler ve iş kolları oluşmuş ve çevre yerleşimlere bağımlılık azalmış.
Kalkan beldesi,1920'li yıllara kadar Kalamaki adıyla anılan eski bir Rum balıkçı köyü olup, günümüze kadar gelebilen köyün kilisesi, bugün cami olarak kullanılmaktadır.
Kalkan’ın sırtını yasladığı dağlara doğru yayılan kentin eski dokusunun bulunduğu bölüm, koruma altında bir bölge olup, ‘Köyiçi’ olarak adlandırılır. Beldenin batı bölgesinde Kalamar, doğusunda Kömürlük ve Kışla, kuzeyinde ise Kızıltaş Mevkii yer alıyor.
Bölgenin halkı güzel vadideki Bezirgân adlı dağ köyünde yaz aylarını geçirip, kış aylarında da deniz kenarı Kalkana iniyorlar.


Çevrede gezilecek yerler
Antalya ile Fethiye arasındaki toprakların hemen hemen ortasında bulunan beldemizde bu döneme ait şehir kalıntısı veya yerleşim olmamasına rağmen yakın çevresinde bir sürü antik kent ve kalıntı bulunuyor.
Fethiye’den Antalya’ya kadar süren 509 Km’lik Likya Yolunun üzerinde olan Kalkan, Fethiye’ye doğru Patara, Xantos, Letoon, Pınara, Sidyma ve Tlos antik kentlerine, Antalya’ya doğru ise Simena ve Myra antik kentlerine çok yakın olması sebebiyle günübirlik geziler yapılabilir.
Kalkan çıkışlı turlarda Kaş ilçesi başlı başına görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.
Fethiye Saklıkent, 8 Km içerilere kadar giden kanyonu ile sıcak yaz günlerinde, ahşap asma yollardan geçip, dinlendirici su içinde kanyonun derinliğinde ilerleyebileceğiniz serin bir alternatif.
Caretta kaplumbağalarının da üreme bölgesi ve 18 km’lik Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise en büyük 2. büyük plajı olan Patara Plajı görülmesi gereken yerlerden biri olarak rağbet görüyor.
Kalkan belde sınırları içinde olan Mavi Mağara ve Güvercin Mağara’sı da turistlerin yoğun ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor. Yayla turizmini sevenler için Gömbe Yaylası, Elmalı ve çeşitli köyler bulunuyor.


Kaputaş Plajı
Kalkan sınırları içinde olan Kaputaş Plajı altın sarısı kumları ile Türkiye’nin tanıtım afiş ve filmlerinin vazgeçilmez ve en imrendirici plajlarından birisi olarak yakın çevreden gelen deniz severleri ağırlıyor.
Kalkan’a 10 dakika mesafede olan ve Kaş sahil yolu üzerinde bulunan kanyon ağzı plaj, karayolundan transit geçenlerin bile tepeden durup seyrediyor fotoğraf çekiyorlar. Plaja 187 adet basamaktan oluşan dik beton merdivenlerle iniliyor. Plajın en önemli özelliklerinden birisi ise, kıyıdan kısa sürede denizin derinleşmesi nedeniyle deniz suyuna dalgalarla kum karışmıyor ve sürekli berrak derin mavi rengini koruyor olması.
Kanyon’dan gelen ve yer altına inerek akmakta olan suyun deniz kıyısında kumlar arasından süzülmesi sonucu suyu genel olarak serin ve türkuaz renginde görünüyor. Kanyon içerisinde bahar aylarında küçük bir şelale oluşuyor.
Yaz aylarında güvenlik için jandarma karayolu üzerinde nöbet görevi yapıyor. Kaputaş Plajına Kalkan’dan sürekli olarak minibüs seferleri yapılıyor.
Bu tarihi ve doğal güzellikteki yerleri ziyaret için Kalkan’dan yapılan günlük turları seçebilir ya da araç kiralama yolu ile günübirlik ziyaret edilebilir.
Ayrıca Yat Limanından her gün tekne gezilerine katılabilir ve bölgeyi bir de denizden keşfe çıkabilirsiniz. Dünyanın nadir bölgelerinde bulunan deniz çayırları ile Kalkan eşsiz bir denizaltı manzarasına sahip olması, bölgede en önemli spor etkinliği olan ve profesyonel eğitmenler tarafından gerçekleştirilen Dalış sporunu destekliyor. Bölgede hüküm süren iklim özellikleri sebebiyle yılın 9 ayı dalış yapılabiliyor.

Coğrafi olarak çevresinde yükselen tepelerin yamaçları üzerine büyümeye devam eden Kalkan üç tarafının dağlarla çevrili olması sebebiyle çanak şeklinde bir yapıya sahip, bu nedenle rüzgârın bu çanak içerisinde termik oluşturması Yamaç Paraşütü sporuna da olanak sağlıyor. 1,050 metre yüksekliğindeki platformdan yapılan atlayışlar, hava şartlarına göre 15 dakika ile 25 dakika arası sürebiliyor.
Kalkan’a yarım saat uzaklıktaki Eşen Çayı’nda Rafting ve Kano sporları da yapılıyor. Bundan başka Su Kayağı, Jet ski, Ringo vs. gibi her türlü su sporları profesyonel firmalarca düzenleniyor.

Bezirgân Köyü
Kalkan’a uzaklığı 17 km olan ve Beldenin en eski köylerinden olan Bezirgân’ın tarihi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmuyor. Köyden 15-20 dakika yaya olarak ulaşabileceğiniz Pirha antik şehri, Orta Likya’nın en büyük kentlerinden birisi olarak gösteriliyor.
Denizden 850 metre yükseklikte kurulan kentin bulunduğu dağın yamacında, çok sayıda kaya mezarı, çevreye dağılmış lahitler yer alıyor. Burada bulunan üç tane kadın heykeli bugün Antalya Müzesinde sergileniyor.
Köyün yakınlarında olan İnbaş mevkiinde yine aynı isimle anılan oldukça büyük bir mağara da bulunuyor. Köy turizminin en güzel örneklerinden olan Bezirgân’a, yerli yabancı birçok turist ziyaret ediyor. Eski Kalkan’lıların yaz aylarında, sıcak ve kavurucu Akdeniz ikliminden kaçarak köyde ki evlerine gelişleri ile yaz aylarında nüfusu artış gösteren, Bezirgân’da yaz aylarında turistler için at ve dağ yürüyüşü turları da düzenleniyor.
Turistler tur sırasında köy evlerine konuk ediliyor, bahçelerde ağaç altına kurulmuş direkler üzerindeki esintili teraslarda yapılan gözlemeleri yiyip, köy ayranı içiyorlar.


Yayla köylerinde diğer seçenek ise keçi peyniri fırında alabalıklarıyla beğeni kazanan, İslamlar Köyü Bodamya olabilir. Tarihi Miras olduğu için devlet arşivlerine alınan yüzyıllardır tahıl koymak için kullanılan Tarihi Tahıl ambarları günümüzde bir dönem kışı sahilde geçiren köylülerin değerli eşyalarını koruduğu birer ‘kasa’ olduğu ortaya çıktı.
İçinde değerli eşyaların da bulunduğu ambarları yaz kış bekleyen görevlinin ücretinin de ‘tahıl’ olarak ödendiği söylenmektedir. Üçgen alınlıklı ahşap yapıları ile Çok ilginç olan ambarların en büyük özelliği hiç çivi kullanılmadan birbirine geçme usulü ile yapılmış ahşap malzemelerden oluşması.
Likya döneminden kalan, evlerinin ve mezarlarının üçgen formunu yaşama yansıtan geleneğin bir mirası olarak kabul ediliyor.
Köye gidenlere, Güneyin mıhlaması sayılan sündürme, yöresel otlardan yapılan gözleme, bazlama, bölgeye has çam balı, süzme yoğurt ve keçi peynirini tatmaları tavsiye ediliyor.


Kalkan’da Alışveriş
Kalkan’ın tarihi özellikleri olan binaları ile çevrili, begonvillerin süslediği dar sokakları olan çarşı’da alışveriş için her türlü eşyayı ve el sanatları ürünlerini bulabiliyorsunuz. Beldede bulunan Büyük marketlerden ya da Perşembe günleri kurulan pazardan da ekonomik bir şekilde alışveriş yapılabiliyor.
Villalarda apart dairelerde kalanlar ve yerli halkın büyük rağbet ettiği pazarda sebze meyveden lokuma her ihtiyaca cevap verecek taze ve zengin çeşit bulunabiliyor.
Kalkan çarşısı içinde, sabah kahvaltısı veren küçük çaplı işletmeler, lokanta ve nargileci, çeşitli dükkânlarda ise yazlık hafif kıyafetler, plaj giysileri, plaj malzemeleri, güneş gözlükleri, şort, mayo, pantolon, çantalar, sandalet, ayakkabılar satın alınabiliyor.
Yabancılar ve yat yolcusu turistlere yönelik hediyelik ve yöresel eşyalar da düşünülmüş. Bunlar arasında antika abajurlar, takılar, boncuklar, çini fayanslar, çini tabaklar, çerez kâseleri, fincan, cezve, bardak ve kupalar, bakır ve ahşap yapım dekoratif süs eşyaları, kilimler, heybeler, halı ve çeşitli örtüler, dokumalar, yöresel bezler, dekoratif özellikli cam mamuller, kalkan resimleri, kuyumcu ve büfeler her ihtiyacı karşılamaya imkân sağlıyor.
Sağlık ocağı, üç eczane bulunan Kalkan’da altı banka şubesi hizmet veriyor.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.