anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Kral Yolunun Açık Hava Müzesi: ÇORUM
Çorum kuruluşundan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış zengin tarihi değerlere sahip oldukça şaşırtıcı bir yer. Kent merkezi Çorum Saat Kulesi ile anılırken meydana çıkan birçok dar sokakta tarihi değerler gizli.
Çorum'a ilk kez geliyorsanız tüm eserleri kent içinde göreceğinizi sanabilirsiniz, oysa ören yerleri geniş bir alana yayılmış, her bir tarafta birbirinden farklı antik alanları, doğal güzellikleri, müzeleri ancak üç günlük tur programı ile gezmek mümkün olabiliyor. Buna rağmen Çorum çevresinden çıkarılan buluntuların Çorum dışında sergilendiği Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezmek de gerekiyor.
Çorum leblebi ile adından söz ettirirken yöresel özgün yemeklerini de unutmamak gerek. Her şeye rağmen yemek de ilk tercihiniz balık ise hiç tahmin etmediğiniz otelin restoranında taze balık yeme önerisi ile karşılaştığınızda size "Karadeniz'de tutulup Ankara'ya hızla gönderilen balıkların önce Çorum'a bırakıldığını söylüyorlar, bu bazen hamsi buğulama, bazen hamsili nefis yemekler olabiliyor.
Yemek detaylarını "Ne Yenir" sayfamıza bırakıp kent gezimize Çorum Saat Kulesinden başlıyoruz.

Çorum Saat Kulesi

Defalarca restorasyon geçiren saat kulesi Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. Yıldönümünde gönderdiği ferman üzerine Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmış. 27,5 metre yükseklikte ki kitabeli kule, minare tarzı inşa edilmiş.
Çorum Müzesi, Çorum Kalesi, Ulu Camii, Hıdırlık Camii, Veli Paşa Hanı, İstiklal Mektebi, Ali Paşa Hamamı, Paşa Hamamı, Veli Paşa Konağı görülecek tarihi değerler arasında yer alıyor.
Çorum dışına çıktığımız zaman ise Osmancık Kalesi, İskilip Kalesi, Koyunbaba Köprüsü, türbesi, Osmancık İmaret Camii, Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, Elvan Çelebi Türbesi, Menzil Han, Hacıhamza Hamamı, İskilip Ulu Cami, Şeyh Muhiddin Yavsi Camii yer alıyor. Arkeolojik Alanların başında ise Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri geliyor.

Alacahöyük
İl merkezine 45 kilometre uzaklıkta ki Eski Tunç Çağı ve Hitit Çağı'nda önem taşıyan din ve sanat merkezi olan Alacahöyük ören yerindedört uygarlık çağı ortaya çıkarılmış. Anadolu Kültürlerinin sistemli kazıları Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılmış.
Geniş bir alana yayılmış olan ören yerinde Hitit Dönemi kalker temel üzerine andezit bloklarla inşa edilmiş olan genişliği 10 metre olan Sfenksli Kapı, turistlerin en fazla görmek istedikleri etkilendikleri yer oluyor. Sfenksler önünde mutlaka fotoğraf çektiriliyor, ören yeri gezisi hem sanat hem kültür hem yürüyüş gezisi oluyor.
Sfenksli Kapının dış girişi iki yanında büyük blokların dış yüzleri sfenks protomlarıyla süslü. Kulelerin iç ve dış yüzeyleri kabartmalı ortostadlarla bezeli. Sol kulede kaide üzerinde ayakta duran boğa "Göklerin Fırtına Tanrısı"nı temsil ediyor. İzleyen blokta sunak önünde dua jestinde ilerleyen kral ve kraliçe, arkadaki bloklarda kült objeleri taşıyıcılarının önünde kurban hayvanları keçi ve koçların getirilişi, merdiven ve hançerle gösteri yapan figürler izleniyor. Arkasında ki blokta ilki küçük bir hayvanı, olasılıkla içki kabı taşımakta, diğerinin elinde ise bir çalgı aleti bulunuyor. Sonuncu blokta iki tekerlek üzerinde sağa yönlendirilmiş, iri bir boğa görülüyor. Müze gezisinde ise Hitit ve Firig dönemlerine ait maltız, Süzgeçli kaplar, ocaklı tencere, testiler, adak kapları gibi buluntular görülebiliyor.

Boğazkale - Hattuşa
Hattuşa, Çorum'un 80 kilometre Güney Batısında bulunan Boğazköy İlçesi'nde yer alıyor. 1988 yılında Tarihi Milli Parklar statüsüne dâhil edilen bölgede Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından başlatılan kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor.
Hattuşa kent çevresi 6 kilometrelik surlarla çevrilmiş olup kentin farklı semtlerine girişler bazı anıtsal kapılardan yapılırmış. Bunların içinde dış yüzeyinde aslan yontuları bulunan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı içlerinde en önemli olanları sayılıyor. 71 Metre uzunluğunda ki tünel ise ören yeri gezinizde etkileyici mekânlardan bir başkası olarak dikkat çekiyor.

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı
Boğazkale'debulunan Hititlerin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafınca Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış olması ilçeye büyük özellik kazandırmış. Kutsal alana yüksek duvar misali düz duvarlar arasında ilerleyerek giriliyor. Merak ve biraz da sabırsızlıkla Yazılıkaya Tapınağı önüne geliniyor. Tanrı ve tanrıçaların kabartma olarak işlendiği Yazılıkaya Tapınağı ilkbahar, yeni yıl kutlamalarında kullanılmış. Kabartmalar karşıdan bakınca çok belirgin değil, yıllarca hava koşullarından rüzgârlar, yağışlar keskin izleri törpülemiş. Net görebilmek ve fotoğraf çekebilmek için ışıkların yatay geldiği saatler seçilmeli ve kabartmalara ters ışıkta, yandan bakılması görme açısında daha iyi sonuç verecektir.
Ören yerleri gezisi Ortaköy-Şapinuva, Kapılıkaya Anıtsal Mezarı, İskilip Kaya Mezarı ile sonlanırken, İncesu Kanyonu, Kargı ve Abdullah Yaylası görülecek doğal güzellikleri oluşturuyor.

Not: Bazı ören yerlerinde yapılan yürüyüşünüz sırasında eski eserlerin taş kopyaları, orijinalinden ayırt edilemeyecek güzellikte yapılıp eski süsü verilerek, turistlere satış için getiriliyor. Bu gibi durumlara karşı çok dikkatli olmak gerekiyor.

Çorum Evleri
Çorum Evlerinin tipik özelliği iki katlı olmaları ve geniş sofa etrafına yerleştirilen odalar düzeninde yapılmış olması.
Üst kata göre daha alçak ve kalın kâgir duvarlı olan zemin katlarından yukarıya ahşap merdivenle çıkılan evlerin taban döşemeleri ahşap kaplamalı olup, dolaplar, yüklükler, kapılar, giyotin ve iki kanat pencerelerde, tavan süslemelerinde yine ahşap, ocaklar, lambalık, şömine gibi kısımlarda alçı kullanılmış. Çorum'da bulunan en önemli konaklarda biri olan Veli Paşa Konağı geleneksel Türk evinde görünen bahçe etrafı yüksek kerpiç duvarla çevrili, haremlik selamlık ayrı girişleri olan ahşap karkas sistemle yapılmış.

Neler Alınır
Bakır ev ve mutfak araç gereçleri, semaver, mangal gibi bakır süs eşyaları, sedefli ağaç oymacık ürünler, el dokuması kilim, heybe, el örgüsü motifli folklorik özellik taşıyan çoraplar, leblebi, pirinç.
El sanatları arasında özellikle İskilip ilçesi sepetçilik, semercilik, ağaç oymacılık ürünleri beğeniliyor.
Çorum’un hediyelikleri, sadece bunlarla kalmıyor.

Çorumdan alınabilecek en güzel anı ve hediyelik eşyalar arasında antik kentleri simgeleyen, müzelerde sergilenen tarihi eserlerin küçük ölçülerde yapılmış imitasyon örnekleri yer alıyor.
Bulunduğu yere güzellik, değer ve tarih katan bu objeler arasında büstler, güneş kursları, Hitit heykelcikleri, Alacahöyük, Yazılıkaya, Aslanlıkapı, Boğazkale de görülen heykel örnekleri turistik eşya satış ofis ve dükkanlarından satın alabilirsiniz.

Çorum Hitit Sabun
Çorumdan alınabilecek bir başka hediyelik ise killi sabunları.
Çorum’un doğal ve killi Hitit Sabunu Çorum Hitit Sabunu’un içeriğinde ki kil, silisyum asidi, demir asidi, alüminyum, magnezyum gibi insan vücuduna faydalı madde ve mineraller içermekte olup, doğal ve bitkisel sızma zeytin, Hindistan, palm badem yağlarından üretilmiş.
Kilin ciltteki gözenekleri temizlediği, siyah nokta, kırışıklık, sivilce, akne oluşumunu engellediği, cildin canlandırıp, güzelleştirdiği, cilde taze görünüm sağladığı biliniyor. Kepeğin yok olmasına, cildi canlandırırken, dokuları sıkılaştırıp forma girmesini sağladığı, içeriğinde ki doğal minerallerin saç bakımında yumuşaklık, parlaklık sağladığı belirtiliyor.
Çorum Hitit Sabun rahatlatıcı özelliği, her türlü cildi temizlemesinin yanında toksinleri atması, cilde mineral, vitamin kazandırması, fazla suyun vücuttan atılması, ciltte ki ölü hücrelerden arındırma, leke ve kızarıklıkları azaltma, pürüzsüzlük sağlama gibi yararları da bulunuyor. Bakteri, mikrop barındırmayan, vücutta fazla yağ üretimini emen, yara kapama özelliği bulunan sabun, yağlı saçlar için ideal bir saç ve cilt dostu olarak sunuluyor. Sabunun rengini bir ton açtığı için boyalı saçlarda kullanılmaması, yumuşak doğal yapısı nedeniyle kullanım sdonrası kuru zeminde muhafaza edilmesi öneriliyor.

Sungurlu
Çorum'un ilçesi Sungurlu değişik yapıda ki saat kulesi kentin simgesi olmuş. Daha Sungurlu'ya gelmemiş olsanız bile mutlaka Sungurlu Saat Kulesinin fotoğrafına bir yerlerde rastlamışsanız gerçeği ile karşılaştığınızda hiç yadırgamıyor, kendinizi sanki buralara daha önce gelmiş gibi hissediyorsunuz. Başka yerlerde pek de böylesi yakın hissetmediğiniz bu saat kulesi gövde yapısının taş, üst kısmının ahşap olması ve çatıda bulunan leylek yuvası kuleyi oldukça samimi, sıcak, yakın hale gelmesinde büyük rol oynuyor. Kent merkezinde Ulu Camii yanında bulunan ve 1891 yılında Kaymakam Edip Bey tarafından Yozgatlı Şakir Ustaya kesme taştan yaptırılan Sungurlu Saat Kulesi, kare prizma gövdeli, silmelerle sekiz kat olup, 2. Katı hariç her katta küçük pencereler bulunuyor. Kulenin son taş katını demir parmaklı balkon çeviriyor. Bu katın üstünde dört yöne bakan yuvarlak saat kadranı yer alırken, kule, en üst katını oluşturan dalgalı saçaklı ahşap köşk ile son buluyor. Sungurlu Saat Kulesi günümüzde elektronik mekanizmayla bağlanmış olarak işlev görüyor.
Sungurlu'da Miladi 1762 tarihli Ulu Cami ve Miladi 1380 tarihli Hilmiye Efendi Cami diğer görülecek eserler arasında yer alıyor. Bir başka Çorum İlçesinde Osmancık Kalesi, 19 gözlü Koyunbaba Köprüsü, Türbesi gibi daha birçok tarihi değer bulunuyor.


© Ağustos 2013, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı
İstanbul Sirkeci Garı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.