anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Deniziyle, Gölüyle, Tarih, Doğa, Kültür, Tatil Merkezi Büyükçekmece
İstanbul'un en şanslı ilçelerinin başında Büyükçekmece geliyor. Bir tarafı göl diğer tarafı deniz olan ilçenin ortasından hem Mimar Sinan'ın şaheser köprüsü hem de Avrupa karayolu geçiyor. Batısında Tekirdağ, Edirne, yakın tarafında İstanbul olunca kentlerin yoğun ortamından uzak, hem kış hem yaz oturulabilen, sahilinden denize girilebilen, parklarla donatılmış ilçenin cazibesi de artıyor.


Nereden başlasam nereyi anlatsam diye uzun uzun düşünmek yerine Büyükçekmece Göl tarafından başlamak gezi rotamıza göre en uygunu olacak gibi görünüyor. İstanbul'dan özel aracıyla sabah yola çıkanlar için trafik oldukça akıcı oluyor. Beylikdüzü sonrası TV kulesini hizaladığınız zaman rampa aşağı iniyor, sağa ayrılan sapaktan Kültür Park istikametinde yol alarak park girişinde aracınızı otoparka bırakıyorsunuz.
Büyükçekmece'nin semt pazarı Salı günleri kurulduğu için buraya Salı öğlen gelenler, pazar saatlerini, alışverişe gelenlerin kalabalığını göz önünde bulundurması gerekiyor.

Görülecek yerler
Sağ tarafımızda varlığını 1567 yılından bu yana sürdüren Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü 636 metre uzunluk, 7,17 metre genişliği ile gerdanlık gibi uzanıyor. Köprünün kitabesi ve gövdesi üzerine yapılmış olan kuş yuvaları ile ne kadar emsalsiz bir mühendislik harikası olduğu gözler önüne seriliyor, köprü Kültür Parka bağlanıyor.
Araç trafiğine kapalı alanın göl tarafında anfi tiyatro, ortada bir büyük fıskiyeli havuz, etrafta çok sayıda Türk Büyüklerinin heykelleri de var.

Kervansaray (Kurşunlu Han)
1567 Mimar Sinan eseri olan Kervansarayın üstü kurşun kaplı olduğu için Kurşunlu Han da deniyormuş. Kesme taştan yapılan kervansaray 48 metre uzunluğunda 22.30 m genişliğinde ahşap oyma kapısı ise çok güzel görünüyor.
Otel olmadığı yıllarda kervancıların konaklama yerleri hala duruyor. Kervansarayın içi anneannelerin ıhlamur sandıkları gibi kokuyor. Kervansaray günümüzde sergiler gibi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi
Çiçeklerle bezenmiş parkın sol tarafında, Kervansarayın yanı başında ise 1566 yapım tarihli Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi bulunuyor.
Çeşme beyaz mermerden yapılma üç kanatlı olup, musluklarından suyu akan, faal durumunu günümüzde koruyor.

Sokullu Mehmet Paşa Camii

Mimar Sinan tarafından yapılan camii, 1567 inşa tarihini taşıyor, çeşme ile kervansaray arasında çok zarif görünüyor. Çeşmenin arkasında yer alan Sokullu Mehmet Paşa Camii, şerefesiyle bülbülyuvası gibi estetik, zarif çizgilere sahip. En önemli özelliği ise dünyada benzeri sadece iki tane bulunuyor olması. Diğeri Mısır'da olan camii minaresi, yekpare taştan oyularak yapılmış...
Kervansarayın diğer yanında ise açık hava camisi görülüyor.

Kültür Parkı Heykelleri
Parkın içinde çeşitli yerlere konumlanmış heykeller arasında Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Mevlana, Yunus Emre, Karacaoğlan, Köroğlu, Yörük Ali Efe heykelleri bulunuyor.
Bronz heykellerin arasında Karagöz Hacivat ile Charlie Chaplin heykelini de görmek mümkün olabiliyor.
Kültür parkın çevresi ise çeşitli yörelerin mutfak lezzetlerini, gelenek ve folklorik özelliklerini yansıtan kafe hizmeti veren bahçeli evlerle çevreleniyor. Park içi banklar peysaj düzenlemeleri göz okşarken, heykelleri fotoğraflamak isteyenler için ters ışığa karşı heykel ön yüzlerin öğle sonrası ışık aldığını belirtmek gerekiyor. Köprü ve kıyı bandına bağlı renk ahenk tekneler güzel kompozisyonlar oluşturuyor.

Deniz Tarafı
Şimdi Kültür Park'tan ayrılarak "Sahil" yazılı tabela istikametinde devam ediyor, D-100 yolu altındaki geçitten deniz tarafına geçiyoruz.
Çevrede görünen mimari dokuda omuz omuza, bitişik nizam yerine genellikle 2-3-4 katlı, bir çoğu içi ağaç dolu özel bahçeli yapılardan oluştuğu için yazlık bir mesire yerinde olduğunuz, biraz da içinizde sanki Marmaris'teymişsiniz hissi uyanıyor.



Sahil bandı araç trafiğine kapalı olduğu için kıyıya paralel uzanıp denize inen sokaklarla devam eden cadde boyunca ilerliyor, Büyükçekmece'nin kıyı bandının uzak ucundan geriye doğru gezmeye başlıyoruz.

Bulunduğumuz uzak uç nokta Albatros Parkı ismiyle anılıyor ve burada çok sayıda mermer yontu özgün çalışmalar, heykeller sergileniyor.
Heykel sanatına gönül vermiş, eserlere sahip çıkan Büyükçekmeliler ve Beylikdüzü gibi yakın çevresinden gelenler, bu noktadan itibaren kendilerine ayrılmış parkurda temiz hava kondisyon yürüyüşleri yapabiliyor. Genç yaşlı herkes kumsalda dolaşabiliyor, bisiklet yolunda bisiklete biniyor, martılarla arkadaş oluyor, sayısız kafe, gözleme salonu, çay bahçesi, restoran gibi seçeneklerde mola verebiliyor, gazetesini okuyup, kahvesini içiyor, yazın yüzüyor.
Denize uzanmış iki köprü bandı üzerinde bulunan bir restoran denizin içinde yemek yeme lüksü konforu sağlarken, diğer köprü ucunda ki balıkçı heykeli, balıkçı kasabası imajı yaratıp, sıcak yaz günlerinde klimatik bir nokta oluşturuyor.


Denize sıfır kumsal
Büyükçekmece'yi diğer yerlerden farklı kılan özelliklerin bir tanesi de plajı. Rumeli Yakasına boydan boya şöyle bir bakacak olursak Sarıyer'den itibaren tüm kıyı bandı denizle beton setle buluşmuş olduğunu görüyoruz.
Teknelere ait çekek yerleri ile yalılar zaten gezginlerin pek adımlayamadığı yerler olduğu düşünülürse Boğaz'ın kıyıları, Beşiktaş, Kabataş, Sarayburnu, Zeytinburnu, Bakırköy, Yeşilköy'e kadar sınırlanmış yüksek beton, adeta denize temasınızı engellediği görülebiliyor.
Oysa Büyükçekmece sahilinde tıpkı Yeşilköy'de olduğu gibi kıyı bandı denize sıfır kumsalıyla plaj olarak bırakılmış, denize yürüyerek girilebilir nitelik taşıyor.


Kıyı bandı yürüme platformu üzerine serpiştirilmiş çeşitli heykellere rastlıyoruz. Bunlar arasında iki tane küçük uçak, özgün çalışılmış metal ve mermer yontu heykeller, Nasrettin Hoca, Surfçü, Ellerine kuş konmuş genç kız heykelleri bulunuyor. Kıyı bandında yakın yolcu taşımacılığı ise şirin, mini lokomotifin çektiği açık vagonlarla yapılıyor.

İstanbul'da rüzgâr sörfünün en iyi yapılabildiği bölge olan Büyükçekmece, doğası, konumu rüzgarların en iyi estiği bölgelerden birisi olup, İstanbul'da ki bir çok rüzgâr sörfçüsü en iyi rüzgar Mimarsinan'da olduğu için buraya gelmesinin en büyük nedeni sayılıyor.


Uçak pistini andıran yürüyüş parkuru sonunda ise iki pervaneli yolcu uçağı gelenleri karşılıyor. Sahilden yürüdük deniz havası aldık, yanaklarımız oksijenin etkisiyle elma yanak oldu, dönüşü de kıyıya paralel uzanan arka yoldan yapalım derseniz, yine parklar, heykeller görebilirsiniz. Türk Hava Kuvvetlerine ait eski model iki jet uçağı ve yanı başında bulunan Mehmetçik anıtı bunlardan ilki.


Yola devam edersek bu defa sapsarı dev bir kuleli bina Büyükçekmece Belediyesi mimari tarzı ile ilgi çekiyor. Kulesinde saat bulunan yapının yakınında ise Şampiyonluk Anıtıi yer alıyor.
Anıt 1999-2000 yılında UEFA ve Süper Kupa Şampiyonluğunu kazanan ilk Türk Takımı Galatasararay'ın anısına dikilmiş.

Büyük bölümü organize edilmiş, temizliği ile dikkat çeken sokak ve caddeler yorulmadan rahatça gezilebiliyor, yunuslu havuzun yanından sahile yöneliyoruz...
Göze batmayan mimarinin arasında birkaç tane de yüksek yatak kapasiteli büyük otel yer alıyor. Yol üzerinde et, balık, kebap, meyhane bistro, bar türü lokantalar, restoran, kafeler seçim yapmanız için buyur ediyor, seçenek sunuyorlar.
İsterseniz mükellef bir restoranda İskender kebap, döner, ızgara balık, pizza yiyebiliyor, isterseniz bahçe içi veya deniz manzaralı salaş balıkçıda balık ekmek yiyebiliyorsunuz. Gözlemeciler derseniz plaj üstü kumsala atıkları masalarda buyur ettikleri konuklarına gözleme demli çay sunuyorlar.
Sahil denize sıfır olunca, deniz dip dalgalarla zeminden kopardığı erişte türü şerit yosunları yüzey dalgalarıyla taşıyıp, kıyıda biriktirmişse bu yosunları bir de güneş ışınları kurutmaya başlamışsa, etrafa yayılan deniz kokusu eşliğinde ve de dalgaların kıyıya vurup denize geri dönüşlerinde çıkardıkları çakıl seslerini, martıların mutlu çığlıkları arasında dinliyorsanız. İşte o zaman Büyükçekmece sahilinde gözleme+çayın tam zevkine varıyorsunuz.

Yemekleri yedik, üzerine canımız bir de hafif tatlı çektiyse bu defa kıyı bandı üzerinde mavi beyaz hâkimiyetinde olan Alaçatı Muhallebicisi bulunuyor.
Eğer önceki gezilerinizde İzmir Çeşme Yarımadası Alaçatı'da bulunmuş iseniz anlatmaya çalıştığım duygularıma ortak olacaksınız.
Hani bazı yerler vardır, kokusuyla, sesiyle, tadıyla hafızada iz bırakır, benzerine bir başka yerde, bir başka zaman rastladığınız zaman o ilk gördüğünüz yeri çağrıştırır.
İşte Alaçatı Muhallebicisinde de Büyükçekmece'de olmanıza rağmen eğer sakızlı muhallebi siparişi vermiş iseniz daha ilk kaşıkta damağınızda kokusuyla, tadıyla Alaçatı'yı hissedebiliyorsunuz...



Gezdik, gördük, kültürümüze katkı yaptık, temiz deniz havası aldık, biraz da bir şeyler yedik, içtik, gözümüzü, ruhumuzu dinlendirdik.
İstanbul'a dönüş için akşam trafiğine kalmadan yola çıkma zamanıdır diyerek Büyükçekmece'den tekrar gelmek arzusuyla ayrılıyoruz.
2018 Şubat © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.