anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Armutlu Yarımadası ortasında bir inci Mecidiye Köyü
Yalova'dan girip, Gemlik'ten çıkmak üzere Armutlu Yarımadasını gezmeye başlıyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan tatil merkezleri, emekli cennetine dönüşen yazlık sitelerle kaplı sahil köyleri, kaplıca sularında şifa arayanların çok iyi bildiği yerleşim alanları bir yana, bu gezimizde yarımadanın değişen portresi içinde gizli kalmış yeni sırları tanıyacak, havasıyla, panoramasıyla, lezzetleriyle bambaşka özelliklere sahip parkuru cümlelerle, fotoğraflarla gözler önüne sereceğim...

Yola İstanbul'dan özel araçla çıkıyorsanız ya Eskihisar'dan Topçulara ya da körfezi dolaşarak Yalova'dan termal yönünde Çınarcık yoluna giriyoruz.
Aslına bakarsanız İstanbul Yenikapı'dan direk seferle kısa ve konforlu yolculukla Armutluya ulaşma imkânı da var ama bir amacımız da detayları görerek çevreyi tanıyıp mukayese yapabilmek.
Termal yolunda denizi sağımıza alıp ilerliyoruz. İlk karşımıza çıkanlar çiçek seraları, bölgenin mümbit topraklarında yetişen Mayıs ayı ürünü enginar satıcıları oluyor. Bunları saksı ve kesme çiçek satanların albenili tezgâhları takip ediyor.
İlk durak Çınarcık Çin Seddi misali oluşmuş yazlıklar denizi karşılarına almış, sırtını ormana vermiş onar katlı apartmanlarla geçiliyor.
Nüfus tabelası 9000 yazıyorsa da aldanmayın bir de yazın görün.
Bu noktada Armutluya 34 km, Gemlik için 75 km yolunuz kalıyor. Çınarcık ve Teşvikiye bitince evler apartmanlar da bitiyor.
Artık yemyeşil bir doğa ile baş başasınız. Hele mevsim baharsa yoğun çiçek ve ot kokusu ciğerlerinize dolmaya başınızı döndürmeye başlıyor. Dahası değişik kuş sesleri içinde kendinizi Afrika'nın tropik ormanlarında sanabiliyorsunuz.
Yaşlı çınarlar altında kurulu çay bahçelerinde toprağa basarak oturma imkânı zaman zaman bulunan mekânların bitiminde Şenköy'e geliyor ve ağızları açık bırakacak kadar görkemli bir çınarla karşılaşıyorsunuz. Üzerinde 3000 yaşında yazıyor.
Gövde içi 36 metre kare olan alanda lokanta kurulu. İşletmeci Yusuf Özdil "Türkiye'nin en yaşlı anıt çınarı işte budur diyor!
Gövde dış çapı 30 metrenin üstünde, yabancı araştırmacılar gelip ölçüp biçtiler hatta "Türkiye'nin Yaşlı Çınarları" konulu hazırlanan kitap yazarları da geldiler" diye ekliyor.
Yusuf Özdil ağacı beklerken içine kurduğu masalarda cız bız köfte servisi yapıyor!
Ağaç çevresinde karaağaç, gürgen, ıhlamurlar arasında dağılmış Osmanlıdan kalma mezar taşları, sütun başları görülüyor, yoğun kuş korosu konseri hep duyuluyor.
Eski bir Rum Köyü olan Engere denilen tepede Şenköy'ün evliyası Yaren Baba türbesine ziyarete gelenler de oluyor.
Engere'nin şirin ve küçük kumsallı plajı eski yerleşim alanı olarak izlerini sürdürürken günümüzde kampçıların gözde mekânı olma özelliğini de sürdürüyor.
Yazın çok kalabalık olan plajın 3 km uzağında kimsenin açıkta kalmayacağı pansiyonlar hizmet veriyor.
Bir başka yerleşim olan Esenköy'e gelirken rampa inişinde sahil köyünü bir çırpıda tepeden görüyorsunuz.
Sapsarı renkli, kokulu çiçekleriyle Katırtırnakları, satılık villalar, denizin yoğun yosun kokusu aklınızı çeliyor. Bilgede Çamlıbel Tesisleri plaj+kafe, Alabalık Şelale, Bülbül Deresi et+mangal, lokantaları hizmet veriyor. Güzergâh boyunca Karadeniz sahillerine nispet yaparcasına dağdan, taştan yeşil fışkırıyor, denizle kucaklaşıyor.
Burun deliklerini yakan doğanın parfüm kokulu yolu, motosiklet sürücüleri için ideal ortamı tatlı meyiller, inişli çıkışlı rampaları ile sürücüsüne keyif vererek sağlıyor.
Armutlu girişi öncesi Kaplıcalar mevkiinde, günübirlik aile banyoları, jakuziler, bay, bayan havuzlar, konforlu odalar, sağlık ünitesi, masaj, fizik tedavi ile hizmet veren Armutlu Kaplıcaları yer alıyor.
Tel no: 0(221)531 44 20
Bir başka tesis ise Kartal Resort
Tel no: 0(226) 531 47 77

Armutlu merkezinde yapım tarihi bilinmeyen fakat günümüze dek kullanıma olanak tanıyan antik taş Çarşı Köprüsü görülüyor.
Geçmiş yıllarda şarapçılıkla uğraşan Rumların oturduğu bilinen yörede, günümüzde 24 ev koruma altına alınmış ve yenileme sonucu turizm amaçlı kullanımı projelendirilmiş.
Armutlunun en uç noktası sayılan Bozburun mevkiinde yer alan bir başka anıt çınar görülesi heybete sahip bulunuyor. Selimiye bölgesi ise sahip olduğu Hıristiyanlık izleri taşıyan iki manastırı ile anılıyor.

Mecidiye Köyü
Şimdi de turizm ve organik bir köy olan Mecidiyeye uzanıyoruz.
Armutlu meydanından yükselmeye başlayan asfalt yol tertemiz bir hava ve yeşillikler arasından doğanın tam kalbine götürüyor.
Kısa sürede kendinizi huzurlu ve sesiz bir ortamın içinde buluyorsunuz. Çevre Orman, Turizm, Tarım İl Müdürlüğü, Köy Hizmetleri, Yalova Bahçecilik Enstitüsü, Devlet Su İşleri gibi birçok kuruluşun yer aldığı proje içinde Mecidiye, Selimiye, Hayriye köylerini kapsayan ve 150 haneyi etkileyecek projede 1996 yılından bu yana hormonsuz doğal ürün yetiştiriliyor.
Mecidiye de faaliyet gösteren sosyolog Tülay Andiç zeytincilik ile başladığı üretimi çeşitlendirerek her tür sebze yetiştiriyor.
Dağdan gelen kaynak suyu ile yetiştirilenlerin büyük bölümünü eko pansiyon mutfağında konukları için tüketen Ant iç, ürün fazlasını ihtiyaç sahiplerine sembolik satışını da yapıyor.
Sertifikalı ekolojik ürün mutfağında iddialı olan, domates, fasulye, biber, patlıcan farklı lezzetiyle yapılan yemeklerin büyük beğeni topladığını belirten Tülay Andiç yeni faaliyete geçirdiği köydeki Thuya butik pansiyonunda konaklayanlara çeşitli etkinliklere katılma imkânı da sağlıyor.
Konuklar arzu ederlerse köydeki üretim süreçlerini takip edebiliyor, mevsimine göre köyde yapılan salça, pekmez, tarhana, ekmek yapımını izleyip kendisi de yapım içinde yer alabiliyor. Rezervasyon sırasında isteklerini belirtenlere rehber işliğinde köyden kiralanan atlarla gezi, foto safari, ıtriyat meraklıları için uzman eşliğinde şifalı bitki toplama veya dağ yürüyüşü olanağı sağlanırken pansiyonun atölyesinde tedarik edilen malzemeyle cam, ahşap boyanabiliyor.
Bölgenin özelliği ile bol oksijen sayesinde dinçlik kazanıp stresten uzaklaşanlar, zamanlarının büyük bölümünde klasik müzik dinleyerek, kitap okuma olanağı da buluyorlar.
Çocuklu aileler için uygun bir ortam olan çiftlikte çeşitli kümes hayvanları, koyun, kuzu, atlar bulunuyor.
(At gezisine katılanlar, atın insan üzerinde ki negatif enerjiyi hızla alıp bir tür meditasyona eş değerli güç kazandırdığı anlatılıyorlar).
Çiftlik, 15 kişiye kadar seminer, grup toplantıları, yoga, meditasyon, kişisel gelişim grup çalışmasına cevap verebiliyor.
Uludağ'ın karlı zirvesini ve geceleri yıldız tarlasını andıran gök kubbenin izlenmesinin, ay doğumunun doyumsuz olduğu Mecidiye Köyünde doğal balcılıkla da uğraşılıyor.
Arıların çevrede bulunan bol miktarda şifalı karabaş otu çiçeklerinden topladıkları çiçek özleriyle Karabaş balı üreten Mustafa Dereli, Haziran ayı başında satışına başladığı doğal ve gerçek bal meraklısının çok olduğu ve şifa bulduğunu belirtiyor.
Armutlu Yarımadasının 890 metre ile en yüksek tepesi olan Taz Dağı eteklerinde yer alan Mecidiye köyünden iniyoruz.

Mecidiye'den Gemlik'e
Yarımadayı turlayan, Mudanya'nın tam karşısında ki yolumuzun bundan sonraki bölümünde Kapaklı, Narlı, Gemlik yer alıyor.
Arazi yapısında değişkenlik kademeli yayılan tepelerde bitki örtüsünde farklı bir zenginlik başlıyor.
Dev boyutlarda tescilli fıstık çamları, uzun boylu selvi çam ağaçları değişik yerlerde hareket kazandırıyor.
Fıstıklı mevkii yine nefes borularından biri olarak kumsalı ve havasıyla konukları ağırlarken Yaşmak Motel
Tel No: 0(226)535 60 17 ve Zümrüt havuzlu apart otel
Tel No: 0(226) 531 44 80 yörede hizmet veriyor.

Ege sahillerini çağrıştıran görüntüsü, tekne barınağı ile balıkçı köyü izlenimini uzaktan çağrıştıran Kapaklı Köyü bitiminde Narlı tatil köyü olarak ışık gibi parlıyor.
Bilhassa Bursalıların denize en çabuk kavuştukları sahiller olması nedeniyle araçlarıyla gelip denize karşı piknik yaptıkları sahil köyü sahil lokantaları, balık kokuları, çay bahçeleri ile iştah kabartıp turizmde mesafe kat etmiş izlenimi yaratıyor.
Nasıl ve ne zaman çıktığınızı tam anlayamadan önce Büyük Kumla sonrada kent görünümüne sahip mimari dokusu ile Gemlik'e tepeden bakarak piyasa caddesi olan sahile inerek yarımada turunu tamamlıyorsunuz.
Tam bu noktada karşınızda iki seçenek duruyor.
Ya Bursa'ya doğru yoğurtlu İskender Kebap hayaliyle yolculuğa devam edecek, ya da İstanbul'a yöneleceksiniz.


© Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.

Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.