anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
ALTINOVA
Egenin Şirin beldesi Altınova, Ayvalık’ın gölgesinde kalsa da ilginç coğrafyası, kara ile plajını birleştiren köprüsü, eski evleri, temiz denizi, Ege rüzgârı ile tatilcilerin gözdesi.

Balıkesir’e bağlı Altınova beldesine girer girmez bir solukta, yani ana yoldan ayrıldıktan 1,5 km sonra kendinizi önce yerleşim alanının merkezinde, sonra iskeleye doğru iki km daha gidince, plaj, köprü, dalyan üçgeni içinde buluyorsunuz. Ana karadan plaja geçişi sağlayan köprü bağlantısı üzerinde sahile gidenler, denizin, balık tutmanın, manzaranın tadını doyasıya çıkarıyorlar.

Dünyada ender görünen aynı kıyı deniz seviyesine sahip, ince kumlu kumsalı, Ayvalık ve İzmir’e çok yakın oluşu Balıkesir Ayvalığa bağlı beldeyi cazip kılan özellikleri oluşturuyor.

Aslında buraya emekli cenneti de denebilir. Özellikle İzmir, Ankara, Kütahyalı sakinliği severler, kendi güçlerine göre yaptıkları evlerinde bahçe zevki yaşıyor, denizden, kumdan istifade edip, diskotek, bar, disko olmadığı için trafikten, gürültüden uzak, kafa dinliyorlar.
Beldenin kışın 10.500 olan nüfusu, yazın 60–70 binlere dayanıyor.


Tarihçesi ve konumu
Altınova’nın geçmişine bakarsak Cumhuriyet öncesi ismi “Ayezmand” miş. 13.Nisan.1934 Cuma günü Atatürk’ün beldeyi ziyareti sırasında çevreyi kaplayan ovalarda gördüğü altın renkli buğday başakları ve ovanın altın gibi değerli olması nedeniyle, daha uygun olacağı için Ayezmand ismi, kendi talimatıyla Altınova olarak değiştirilmiş.
Tarihi çok
eskilere dayanan ve kelime anlamı, "kutsal, şifa getiren kaynak" demek olan Ayezmand’in bir km yakınında Yel Değirmen Tepe’de bulunan tarihi eserler Balıkesir arkeoloji müzesinde sergileniyor. Altınova’nın Hisar Mahallesi, Ayezmand’in ilk kuruluş yeri olması bakımından günümüzde de önemini sürdürüyor.

Hacı Bayram Cami, Şeyh Muyyiddin Cami, Selimiye Mahallesinde yer alan 1899 ve 1964 tarihli camiler, Merkez Mahallesinde bulunan 19.yy dan kalma iki tarihi han ve 1888 tarihi taşıyan muhtemelen zeytinyağı imalinde kullanılmış yapı, 15.yy izleri taşıyan evleri görülmeye değer eserlerden sayılıyor. 1998 yılında restore edilen ve içinde beş türbe bulunan kabristanlıkta bulunan türbe de dikkati çekiyor.

Hanlar, Evler
Beldenin girişinde çoğunluğu iki katlı olan evlerin arasında geçen yüzyıldan kalma bazı eski yapılar ve yapılardan kalan duvarlar, harabeye dönen avlular dikkat çekiyor.
Geçmişte yaşanan Dikili depreminde hasar izleri taşıyan Altınova yapıları arasında zamana direnen orijinalliğini koruyan veya bir başka deyişle, yeni sahipleri tarafından çocuk gibi bakılanlarda var. Bunlardan biride belde girişinde sol kanatta yer alan bir zeytinyağı imalathanesi. Dededen, babadan kalma birinci sınıf tarihi eseri gözü gibi koruyan Ziya Şensal yapının çok eskiden han olarak işlev gördüğünü, Çanakkale’den İzmir’e uzanan güzergâhta ki en görkemli han olduğunu, zamanında Yunanlı hanımların handa garsonluk yaptığını, çevresinde dam (ahırlar) ve seyis odalarının bulunduğunu anlatıyor.



Kapı üzerindeki yapım tarihi taşıyan kitabeyi, gösterip, harç ve demirin kullanılmadığı devirlerde ikinci kata çıkılan kapının kilit taşına dikkat çekiyor. Girişteki pembe renkli sarımsak taşından yapılma yuvarlak kolonların delik açılan kısımlarına harç yerine kurşun dökülerek sağlamlaştırıldığını gösteriyor.
Buna benzer tek tük kalmış yapıları sokağın devamında ve iç kısımlarda da görebiliyoruz. Kiminin avlusu, kimisinin kapısı, penceresi sizi yıllar öncesinin sivil mimarisine götürüyor.
İkinci konutların artış gösterdiği son yıllarda beldenin, sahil bandı üzerinde yapılaşmalarda artış gözleniyor.

Denizden iki km içerde yerleşim olan Altınova sahili karşısında 12 mil uzakta komşu ülke Yunanistan’a ait olan Midilli Adası bulunuyor.
Her türlü deniz aktivitesine imkân veren Altınova iskele mevkiinde uzunluğu iki km bulan doğal kumsalla beraber Altınova, 18 km lik sahil şeridine sahip.

Neler yapılır
Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında deniz en güzel zamanını yaşıyor. Gün batımında sahil kafelerinde oturanlar, yazın yaya trafiğine açık köprüden geçerek uzun kumsalın istedikleri bölümünde denize giriyor, kum kürü yapıyorlar.
Granit kayalardan oluşan kumda hiç mil (toprak) bulunmuyor ve aynı kum, 100 metresi ancak boy verebilen sığ deniz içinde de devam ediyor.
Altınova akşamlarının son ışıklarıyla, güneşin veda şölenini zevkle izliyorlar, hava sıcak ve durgunsa gecenin geç saatlerine kadar aynı plaja gelip, oturuyor, bu defa mehtap veya yakamoz seyrederek serinliyorlar.
Açık havalarda Midilli adasının evleri, ışıkları net biçimde seyredilebiliyor.

Çevrede Gezilecek Yerler
Altınova beldesi İzmir Ayvalık yolu üzerinde bir buçuk km içerde yer alıyor.
Her iki yöne de yol alanlar kısa sürede ulaşabilecekleri tatil yerleri ile ören yerlerini görebiliyorlar.
Gün içersinde Çanakkale yönünde yol alanlar, Ayvalık, Cunda Adası, Gömeç, Edremit, Küçükkuyu, Altınoluk, Güre, Zeytinli, Kaz Dağı Milli Parkı, Burhaniye, Akçay, Ören, Bergama, Kozak Yaylası, İzmir tarafını seçenler, Dikili, Bademli, Çandarlı, Eski ve Yeni Foça, Menemen, Şakran, İzmir gibi yerlere gidip gelme imkânı buluyorlar.

Zeytinyağı ve Pamuk, Patates, Karpuz

Dikili sınırından Altınova, Altınoluk dünyanın en güzel, en kaliteli zeytinyağının üretildiği bölge olarak biliniyor. Denizden esen rüzgâr, toprak yapısı mümbit ovanın zeytinlerine lezzet, nefaset katıyor. Bu bölgenin yağ üreticileri Dünyada ki tek rakibimiz İtalya’nın Toskana bölgesidir diye üstüne basarak belirtiyorlar.

Altınova’da Aktepe yağları da zeytinlere toprak kokusu karışmaması için dalından düşen zeytini, ağaç altlarına serdikleri brandalarla toplayıp fabrikaya ulaştırıyor. Burada aspiratörler yardımıyla zeytinlerin yaprağı, sapı emiliyor, yıkanıyor ve el değmeden çekirdeği, kabuğu ile birlikte hamur oluyor. Sonra makine bu hamuru üçe ayırıyor.
Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan sıkılıp yağ elde ediliyor.
Kaliteli yağ elde etmek için temiz zeytin girişi yapmanız kaçınılmazdır deniyor. Marda barajıyla sulanan ova aynı zamanda toprak altı artezyen suları ile besleniyor. Ovada elektrik olduğu için derin sular bu güç yardımıyla üst seviyelere çekilebiliyor.

Penye ipliği çekilen ve çok uzun elyaf veren pamuk yetiştiriciliğinin yanı sıra içine yağ çekmeyen tür patatesi de makbul sayılıyor.
Ova aynı zamanda iyi karpuz yapıyor. Bu karpuzları da mevsiminde römorklar dolusu nakil için beklerken Altınova girişinde ve beldenin çeşitli yerlerinde görebiliyorsunuz.


Altınova’yı bekleyen tehlike
Altınova’nın dillere destan kumu, sahil haritası yakın bir gelecekte kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış.
İskele mevkiinde bulunan ve Altınovalıların plaj olarak kullandıkları kıyıya paralel dil şeklinde uzanan kum yarımada dalgaların etkisiyle incelmeye başlamış. Deniz kumu yutmaya başlayıp geri getirmeyince, yarımada törpülenerek küçülmeye yüz tutmuş.
Derenin getirdiği kumlarla oluşmuş yarımadaya 1991–1998 yıllarında Madra Barajı yapıldıktan sonra dere kum taşıyamayınca, kum gelişi durmuş.
Tehlikeyi görüp, kıyıya, evlerin temellerine, bahçe duvarlarına yaklaşan deniz çizgisini, fark eden ilgililer durumu projelendirip kum yarımadanın taşınıp, erimesini önlemek için kumsalı tutacak 11 adet dalgakıran yapılması kararlaştırarak inşasına başlamışlar.
Denizin sığ olması nedeniyle düşük maliyetle ekonomik biçimde sonuca ulaşılacakken, bir buçuk dalgakıran yaptıktan sonra ödenek bulunamayınca dalgakıran yapımı durmuş.

Haziran ve Temmuz 2008 aylarında gördüğüm kadarıyla kumsaldan oluşan yarımadanın arkasında marina yapımı için kepçeyle derinlik artırma çalışması yapılıyordu. Oysa çevre sakinleri kumu kurtaracak dalgakıran yapılmadığı sürece, kazanılan derinliği, sert havada kum adasını aşacak dalgalar, bir gecede dolduracak ve yapılan tüm masrafların, harcanan emeğin, zamanın boşa gideceğini belirtiyorlar. Devamlı haritası değişen sahilde büyük bir ihtimalle günümüzdeki kumsalı, gelecek yıl bulamayacağız deniyor.



© Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.